Sedam presudnih
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pop rock sastav Zo od ljeta se ovih dana oprostio novim singlom „Frane Mihalj” i njemu pripadajućim video spotom, koji je nastao tijekom ljetne turneje, a nama je to bila dobra prigoda da frontmena benda, Vincenta Šepića, zaustavimo i provjerimo kojih mu je 7 presudnih albuma.

Majke - "Majke unplugged Tvornica" (2008.)

Bend koji me odveo u rokenrol vode. Prvi i drugi razred srednje škole, Majke su mi bile The bend. Pogotovo legendarni unplugged iz Tvornice kulture. Tu se apsolutno sve poklopilo. Volio bih da se još jednom to održi i da Zoki Čalić dođe to odsvirat!

Arctic Monkeys - "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not" (2006.)

Za mene najbitniji rokenrol bend 21. stoljeća. Fantastičan prvi album s kojim su Monkeyse instant postali ogromni u Britaniji, to se vidilo odmah iste te 2006. na festivalu u Readingu gdje publika gromoglasno pjeva u glas s Alexom od početka do kraja. Alex Turner je jedan od ključnih autora koji su utjecali na mene. Jako volim Certain Romance, jedan pomalo skriven hit s ovog albuma.

Oasis - "Definetly Maybe" (1994.)

Da nije bilo Oasisa ne bi bilo ni Monkeysa. Opet biram prvi album. Toliko sam bio lud za ovim albumom da sam usred Firence dao ne znam koliko eura na ekskurziji u trecem srednje za majcu na Oasis s natpisom ovog albuma. Sve pjesme su mi zakon i uvijek im se mogu vratiti, a Live forever s albuma mi je možda i najbolja Oasis stvar ikad. Noel ili Liam? Jedan je vodeće ime autorstva u britpop eri, drugi je rokenrol ikona. Obožavam ih koliko god teški bili 😂.

Pearl Jam - "MTV Unplugged" (2019.)

Grunge me je kroz fazu odrastanja također vrlo zaokupio. Pearl Jam mi je nekako tu broj jedan, iako volim jako sve ostalo. MTV unplugged Pearl Jama je vjerojatno najbolji MTV uz Oasis i Nirvanu. Black je pjesma koja je obilježila jedno vrlo osjetljivo doba mog života, a Eddija svrstavam među najbolje i najdraže autore i frontmene, uz Pearl Jam također i sa soundtrackom za Into The Wild!

Urban&4 - "Otrovna kiša" (1996.)

Damir Urban je uz Bareta i Sašu Antića treći naš autor koji me je odgojio. Prvi njegov solo album nakon Laufera, Otrovna kiša, me uvijek odvede u neke nepoznate, ali tako ugodne daljine. Opet biram prvi album, ne mogu si pomoć hahah.

The Beatles - "White Album" (1968.)

Beatlesi su institucija. Mislim da se tu ne trebaju trošiti riječi. Teško mi je izabrati najdraži, al biram White zbog jednog presudnog detalja - na njemu je While my guitar gently weeps, nekako se iskristalizirala kao vrlo bitna stvar u mom muzičkom odrastanju i George mi je s tom stvari postao najdraži Beatle.

Red Hot Chili Peppers - "Live at Slane Castle" (2008.)

Još jedan live. Apsolutno brutalan koncert na predivnoj lokaciji. Zbog ovog sam zavolio RHCP te shvatio koliki je Frusciante zapravo bog igre. Nema se što puno pričati, ko nije pogledao - pravac youtube!

BONUS

Valentino Bošković - "Vodič kroz galaksiju za redikule" (2018.)

Mora bit jedan legendarni bonus. Valentino je najbolje što se dogodilo u našoj glazbi zadnjih deset godina. A zoć mi nisi s Marsa doni novu dentjeru?



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima