MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Plectrumelectrum


Bookmark

Data

Released Rujan 2014
Format Albumi
Vrsta / Soul / Contemporary Pop/Rock / Adult Contemporary R&B / Contemporary R&B
Dodano Srijeda, 08 Travanj 2015
Žanr Pop-Rock
Length 44:01
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2014
Država Europa
Etiketa Warner Bros.
Catalog Number 9362-49333-5
Edition details Objavljeno: 26.9.2014.; produkcija: Prince i 3rdEyeGirl; snimano: Paisley Paisley Park Studios, Chanhassen, MN, USA, Studio One, London, UK. - 2012. - 1014.
Tags

Review

Iskreno ne znam da li da recenziju započnem sa uzdahom "Wow" ili stihovima/mantrom iz Fixurlifeup, šeste stvari sa ovog odličnog albuma:
"Don’t worry about what the crowd does
Just worry about being good at what you love
Don’t make this comṗlicated".
Zaista, Prince, ne komplicira. Nakon četiri godine diskografskog izbivanja vratio se u Warner Bros, kuću za koju je snimio neke od svojih najvećih remek djela i koncem prošle godine izdao čak dva studijska albuma. Prvi  ART OFFICIAL AGE nisam preslušao, no za PlectrumElectrum još jednom uzvikujem:"Wow".
Još 2012. godine započelo je snimanje. Umjetnik i njegov, sad već regularni, prateći bend 3rdEyeGirl, bacili su se na posao, da bi album ugledao svjetlo dana 30-tog rujna prošle godine.
Unatoč već ispisanim kritikama i mišljenjima različitih recenzenata PlectrumElectrum je, po meni, punokrvni rock album, možda čak evokacija Hendrixa i vremena kada rock još nije postao prevladavajuće bjelačka glazba. Naravno, ima tu daška soula, R&B-a, pa čak rapa i punka no samo jedna stvar poput naslovne trake dovoljna mi je da kažem: "Je, to je rock."

Kad sam već spomenuo naslovnu stvar, riječ je o pet minuta čistog instrumentala gdje se Prince gitarom poigrava u stilu već spomenutog Jimia. Ustvari za cijeli album se može reći: "Gitara, gitara i još malo gitare". Anotherlove, deveta na albumu, potvrđuje navedeno. Dodir soula i nevjerojatni gitaristički završetak čine ju jednom od mojih favorita. Žešće riffove nudi  Aintturninround koja s curama iz 3rdEyeGirl u prvom planu, pokazuje drugu stranu medalje ovog albuma. Prince i 3rdEyeGirl na cijelom albumu igraju Tic-tac-toe, igricu laganog nadmetanja, što je vrlo simpatično kao što mi je simpatičan i istoimeni pjesmuljak, koji bi lako mogao postati česti stanovnik memorijskih kartica na ženskim smartphoneima. Osobno bih još naveo Marz, jednominutna ali nabrijana, totalno punky, stvar po mom ukusu.
Zaista, suviše je za nabrajanje. Nisam naišao ni na jednu lošu stvar, a jako dobrih ima dosta. Album dostojan velikog diskografskog povratka ovog vremešnog Jehovinog svjedoka.
P.S.
Što se tiče benda 3rdEyeGirl, guglajte ljudi, guglajte! Reći ću samo da djevojke dobro sviraju i dobro izgledaju…

Goran Božić

Hits 1168

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42