MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
This is War


Bookmark

Data

Released Prosinac 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Hard rock
Dodano Nedjelja, 15 Svi 2011
Žanr Rock
Length 1:00:40
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Virgin / EMI / Dallas Records
Tags

Review

30 Seconds to Mars je vrlo zanimljiv bend. Da nije tog zanimljivog imena možda nikad ne bi odslušala drugi, pa onda i prvi album. Zanimljiva je priča kako su se okupili, tko to tamo svira/pjeva/piše (Jared Leto, poznati glumac), kako je prihvaćen prvijenac (jeste li čuli da su možda Johnny Deepu ili Keanu Reevesu dobro prihvaćeni albumi?), kako su izdali drugi album A Beautiful Lie (kako bendu koji još nema neki značaj može procuriti materijal koji još nije izdan?), a koji je osvojio hrpicu nagrada i priznanja i odlično se prodao, pa onda kako su se pokefali s izdavačkom kućom da se već mislilo s njima je gotovo, ali nije tako lako s ovim momcima... pa sve do trećeg albuma koji je pred nama This is War i moving koji su napravili oko njega (točnije prije njega - kada su ga počeli snimati okupljali su fanove u Los Angelesu i radili hokuse pokuse sa snimanjem zbornog pjevanja, koje je na kraju i korišteno na prvom singlu s albuma Kings and Queens)...
 
Ostali su vjerni sebi, te je tako i treći album – jako zanimljiv. Da ne kažem odličan. Album ima nekoliko novih stvari koje ga obilježavaju, a to su već spomenuta zborna pjevanja i dugotrajajuće pjesme, te manje gitara, a više elektronike. Ukupan dojam je da je svaka pjesma dobro osmišljeno orkestralno rock djelo, i iako nemaju nikakve druge poveznice, 30 Seconds To Mars me podjećaju upravo radi tih kompozicija na Muse, ne najzadnje i radi odličnog vokala.
 
Ali zapravo, 30 Seconds To Mars zapravo djeluju kao križanac Linkin Parka i Marilliona, što samo po sebi djeluje kao čudna kombinacija, pogotovo ako se sjetimo pretencioznih ljigica Marilliona koje su pak rasturale sve top liste i svi mi kojima se dizala kosa na glavi od tih rock “himni” smo ih istovremeno pjevali i slušali. No kada odlušate This is War to je kombinacija koja daje savršen rezultat, ako vam je poveznica ultrataletirani Jared Leto.
 
Bend je na ovom albumu surađivao s Brandonom Flowersom (The Killers) i s Kanye Westom (na odličnoj Hurricane), ali na sreću ta verzija ipak nije stavljena na album, jer bi (je) upropastila pjesmu, a i album, ovako je to stilski nevjerojatno ujednačen album, iako je na njemu hrpa efekata i ekperimenata sa svim i svačim, ali posloženo u jednu fantastičnu cjelinu s repom i glavom.
 
Osim zaista izvrsne Kings and Queens za koju je Jared u jednom interviewu rekao da je naslov ispao toliko nevjerojatno slučajno adekvatan političkoj situaciji u svijetu, na albumu se posebno ističu još i snažna i dramatična Vox Populi, Alibi koja sporo i smireno krene pa se izrodi u Jaretovo dramatično, dakle odlično urlanje, i posve netipična L490 gitaristička oda s darkerskim završetkom.
 
30 Seconds To Mars nije bend koji će vas se primiti na prvu loptu, niti ga možete slušati u backgroundu dok nešto čitate, tipkate, ili boženedaj, pričate na telefon. Nema šanse. Pokušajte ga ignorirati i nećete uspjeti. To je muzika koja od vas traži aktivno sudjelovanje ili barem ćuljenje ušiju. I nakon par slušanja će vas se primiti kao čičak. I ne liči na ništa što se danas vrti po radio stanicama, a naročito ne na top listama. Ako to nije najbolja preporuka onda ne znam što jest.
 
Oni koji su mislili da su sa albumom A Beautiful Lie ukapirali sve o 30 Seconds To Mars – njih čeka poveće iznenađenje. Kako su krenuli, daleko će dogurati.
 
Anastazija Vržina
Hits 1272
30 Seconds To Mars Albumi Kronologija America » America

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42