MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
2Cellos
Žanr Pop-Rock
Grad Maribor, Pula
Država Slovenija, Hrvatska
Aktivan od 2011. - aktivni
WEB www.2cellos.com
Tags 2Cellos

Bookmark

2Cellos je hrvatski instrumentalni duo koji čine violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser.
Luka Šulić i Stjepan Hauser upoznali su se još u adolescentskim danima i zajedno pohađali Muzičku akademiju u Zagrebu. Šulić je kasnije došao na londonsku Kraljevsku glazbenu akademiju (eng. Royal Academy of Music), a Hauser na Kraljevsko sveučilište u Manchesteru (eng. Royal Northern College of Music). Nakon dugogodišnjeg sviranja klasične glazbe na violončelima, odlučili su obraditi pjesmu "Smooth Criminal" Michaela Jacksona. Snimka je u siječnju 2011. postala izuzetno veliki hit na YouTubeu, s više od tri milijuna prikaza u prva dva tjedna. Odlučili su se za obradu pop/rock pjesama, nakon dužeg razmišljanja i želje, da naprave nešto novo i originalno u glazbi, što nisu mogli samo sviranjem klasičnih glazbenih kompozicija.

Pod izdavačkom kućom Sony Masterworks, snimili su svoj prvi album u svibnju 2011. godine. Na albumu su obrade pjesama U2-a, Guns N' Rosesa i Nine Inch Nailsa, Stinga, Coldplaya, Nirvane i dr. Prva dva singla s albuma bile su pjesme "Smooth Criminal" i "Welcome to the Jungle."

Od ljeta 2011. sudjeluju na turneji engleskog pjevača Eltona Johna na njegov osobni zahtjev, nakon što je čuo njihovu snimku i preložio im suradnju. Do sada su nastupili više od 100 puta na koncertima Eltona Johna širom svijeta.

Nastupili su u velikom broju talk-showa, od kojih su prvi bili "The Ellen DeGeneres Show" 25. travnja 2011. i show Pereza Hiltona: "Perez TV" nekoliko dana prije toga. Nastupali su na glazbenom festivalu iTunes u Londonu, 25. srpnja 2011.

Izveli su pjesmu "Smooth Criminal" u američkoj TV seriji za mlade Glee u trećoj sezoni u epizodi pod nazivom "Michael", emitiranoj 31. siječnja 2012. godine. Oni su prvi instrumentalni glazbenici, koji su gostovali u toj seriji.

Od 2011. godine s 2Cellos, u dijelu njihova programa, kao bubnjar nastupa i Dušan Kranjc.

Prigodom obilježavanja Dana državnosti 2014. Ivo Josipović odlikovao ih je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

(preuzeto sa: hr.wikipedia.org)

Albumi (4)
Songs (53)
# Song
Hits 2358

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42