MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
50 Words For Snow


Bookmark

Data

Released Studeni 2011
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Alternative Pop/Rock / Contemporary Singer/Songwriter
Dodano Četvrtak, 08 Prosinac 2011
Žanr Pop-Rock
Length 1:05:06
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država UK & Europe
Etiketa Fish People
Catalog Number 5099972986622
Edition details Datum objave: 21.11.2011. Produkcija: Kate Bush. Comes in a digibook.Official release date according to Kate Bush website is 21 November 2011 though copies were available prior to this date. Also, actual release dates vary from country to country.
Tags

Review

Ako ste zadnje vrijeme u ozbiljnim ekonomskim problemima, psihofizičkim ili moralnim dvojbama, nesigurni što se vama i vašoj okolini točno događa, i u velikoj napasti da peglate već ionako pohabane kreditne kartice na x rata za razne seminare, tečajeve ili tretmane feng-shuia, reikija, iscjelijvanja, nalaženja "sebe samog i svoje duše i mira"... pa, okanite se trošenja na to (kad ionako nemate niti za plaćanje kredita u Švicarcima)... pametnije će vam biti da kupite novi 10. studijski album Kate Bush  50 Words for Snow, jer efekt će vam biti isti: ništa nećete razumijeti, dok sami sebe ne uvjerite da sve shvaćate, osjećat ćete se čudno, ezoterično i ekscentrično taman kako bi se osjećali da ste uplatiti sve one tečajeve, i na kraju, spoj svega toga s jakim dodatkom glazbene eteričnosti imat će na vaše psihofizičko stanje daleko bolji učinak a nedozvoljeni minus na računu se neće povećati (barem ne toliko da vam nakon upravo završenih tretmana  budu trebali novi jer ćete biti još u većem bedu).
Uvod možda čudan za jednu recenziju albuma, ali ja ionako ne pišem tipične recenzije (kao što ne radim niti išta drugo), a sve ovo prije rečeno debelo odgovara istini.

50 Words for Snow je apsolutno najteže probavljiv Katein album, ali s nedvojbenim njenim potpisom. Iako se snažno nadovezuje na drugi CD s posljednjeg "pravog" albuma iz 2005. Aerial (posljednji Director's Cut ne računam jer su na njemu već viđene pjesme u novom glazbenom pakiranju), točnije, djeluje kao da je njegov nastavak. U cjelini gledano Aerial je za mene bolji album jer nema  toliko (pomalo pretjerane) doze ekscentričnosti, inovativnosti /genija koji možda i pomiče neke glazbene granice (govorim isključivo za ovaj 50 Words for Snow album) no bez onih stvarnih i vidljivih pomaka za koje odmah znaš da idu u neko do tada neistraženo područje glazbe na koje će je mnogi (ili neki) sljediti. Taj balans na primjer  ima zadnji album Briana Ena Small Craft On A Milk Sea, iako on ima jake elemente eksperimenta, što ovaj nema.

S druge strane, upravo ovaj "nebalans" na Kateinom albumu dat će vam onaj "healing" (ozdravljenje op.a.) efekt s početka priče. 

Iako mi je često za ocjenu albuma presudno mišljenje o liričnosti nekog albuma (toliko su mi važni tekstovi), s nekim glazbenicima mi se događa da mi lirika do zadnjeg nije uopće bitna. Jedna od takvih je Kate Bush. Da pjeva telefonski imenik bilo bi posve svejedno toliko je njena glazba iznad svega.

Ali, ona je i tu posebna, ili joj je lirika na razini prominentnih pjesnika iz svjetske književnosti  ili je totalno ekscentrična i nerazumljiva (pa se samim time kritičari razbacuju pohvalama, jer što je nerazumljivo to je ujedno i remek-djelo, khm....) ili je doista čudnovata toliko da bi najradije rekao "ovo je gluparija od teksta/teme" (ne i  glupi tekst, to je velika razlika) poput pjesme Mrs. Bartolozzi s prvog CD Aeriala, gdje pojednostavljeno rečeno, pjeva kako se odjeća pere u veš-mašini.

Naravno da svi ti detalji  u cjelini jednog albuma, kada je u pitanju Kate Bush, imaju svoj smisao, vrlo često su to Kateine opsesije i frustracije (i perfekcionizam) nekim životnim detaljima... o nečemu tako banalnome kao što je prolazak jednog dana (na "Aerialu") ili meditacija o jednom godišnjem dobu, zimi, točnije snijegu kao što je to slučaj na  50 Words for Snow. No, vrlo iznenađujuće, s temom tako neobično običnom, lirika na ovom albumu je sjajna, ona je jedna od njenih najboljih -  istovremeno najjednostavnijih i najrječitijih setova koje je ikad napisala. U tom kontekstu je naslovna 50 Words for Snow sama sebi kontradikcija jer se u njoj "snijeg" izgovara u 50 različitih riječi uz pomoć vrhunskog britanskog glumca Stephena Frya.   

Za spomenuti je još i izniman duet s Eltonom Johnom u Snowed in at Wheeler Street. Ako ste kanili okretati očima na spomen ove legende hiper komercijalnog pop establishmenta, gadno ste u zabludi.

Elton je na ovoj, jednoj pjesmi, pokazao da je on daleko više od tog svog imagea (plus da je "cura" s peruškom i rozim šlafrokom) bez obzira što je to Katein materijal. (Uostalom preslušajte posljednji  Eltonov album The Union napravljenim s Leonom Russellom).

Kada još kažem da album sadrži tek sedam pjesama, a traje debelo preko 60 minuta, znači po pjesmi imate prosjek od 8 minuta (najdulja Misty je 13:32), to je zaista jedan meditativni album i ako vam moj uvod u recenziju djeluje pretenciozno, preironično ili samodopadno, nakon što ćete preslušati album (nekoliko puta!) shvatit ćete ga itekako. A za sve one koji se nisu prepoznali u uvodu, ovaj bi album mogao biti remek-djelo ili na korak do njega.

Anastazija Vržina

Hits 807
The Dreaming « The Dreaming Kate Bush Albumi Kronologija Before the Dawn » Before the Dawn

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42