MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2023
Format Albumi
Vrsta / Indie pop / Baroque Pop / Chamber Pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Ponedjeljak, 20 Veljača 2023
Žanr Pop-Rock
Length 42:01
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2023
Država Europa
Etiketa Matador
Catalog Number OLE1896CD
Edition details objavljeno: 13.1.2023.; snimano: Banchory Studio, Glasgow, Gorbals Sound i Castle Of Doom Studios
Tags Matador Belle and Sebastian

Review

Iako su već neko vrijeme izvan fokusa, Belle and Sebastian marljivo stvaraju nove pjesme i nove albume. Tek što su 2022. godine izdali album „A Bit of Previous”, kojeg btw nije obradio ni jedan od muzičkih portala u Hrvatskoj, eto ih u siječnju 2023. godine s posve novim materijalom pod nazivom „Late Developers”. Ok, više ih nitko ne sluša, ali svaki bivši hipster u cvikama i samtericama itekako drži do nekih njihovih albuma. Barem tamo negdje do onog remek-djela „The Boy with the Arab Strap”.

Koliko god bi zlobnici među nama posprdno rezignirali; „hipsterska posla!”, i hipsteri i hejteri su mogli biti nemalo iznenađeni s najavnim singlom “I Don’t Know What You See In Me”. Mislim, šta reći? Kao da su radili pjesmu za Miley Cyrus Flowers, ili za davno zaboravljeni hrvatski bend Mandi. Uglavnom, čudno i nelagodno. Možda su imali namjeru kandidirati se kao predstavnik UK za Eurovision Song Contest, ali su skužili da ih „Mama ŠČ” pojede za doručak pa su odustali.

Nakon što čujete najavni singl ili prvu pjesmu s albuma „Juliet Naked”, lako vam se može dogoditi da izgubite želju za daljnjim istraživanjem. Stvari postaju malo bolje s drugom pjesmom „Give a Little Time” u kojem vokal preuzima Sarah Martin. Ipak, pravi Belle and Sebastian duh se osjeti tek kod treće pjesme „When We Were Very Young”. Problem je međutim što nakon što smo se dotakli tih nekih standardnih B&S frekvencija, album u svom nastavku nudi previše amplituda.

Album ima nekih skroz dobrih pjesama kao što je „The Evening Star”, koje iako ne odgovaraju klasičnom opusu ovog benda, ipak solidno funkcioniraju. Ista je stvar i s „When You're Not With Me”, koja korespondira s plesnim disco pokušajima benda s „Girls in Peacetime Want to Dance”, i koja da ne znate da je njihova, funkcionira posve solidno. Album još takvih skrivenih bisera koji svakako dižu ukupni dojam. „When The Cynics Stare Back From the Wall”, na primjer.

A dojam oko refleksivnih tekstova je ono što je uvijek bio reprezentativni standard Belle and Sebastian. Sam pogled na nazive pjesama djeluje inspirativno. Ok, ponekad razrada teksta može biti banalna, ali to je samo zato što pokušavaju zvučati veselije od onog na što su nas navikli.

Baš nešto gledam da je upravo u kinima nova verzija dječje priče o „Belle et Sebastian”, po kojima su i naši junaci dobili ime. Mogu misliti koliko se tek filmski narativ od svojih početaka razvodnio, a kako neće ovaj glazbeni. Svejedno, i jedna i druga priča imaju svoju publiku.

U glavi mi se još mota jedna njihova stara pjesma „It Could Have Been a Brilliant Career”. Naravno da zadnjih par nevidljivih albuma ne predstavlja njihov konačni kraj, ali kad bi to bio slučaj, mogli bismo reći „It WAS a Brilliant Career!”. Bilo je sjajno biti sjetan i zaljubljen uz Belle and Sebastian.

Darko Hribarić

Hits 555
Girls In Peacetime Want To Dance « Girls In Peacetime Want To Dance Belle and Sebastian Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiGibonni čarolijom oduševio i napunio Arenu Varaždin


Buč Kesidi i euforija šljokica u Sax!-u


Promocija IDEM-ovog albuma "POYY"


Božo Vrećin Atanor sevdaha i etno popa kao metafore života


Kosheen u Zagrebu: Simbioza benda i publike


Harlem Gospel Choir donijeli duh američkog Juga u Lisinski


Damir Urban&4 uz gudački orkestar raspjevali Osijek


Crime + The City Solution i Joshua Murphy


Po metra crijeva uveselili Zadrane originalnim ča-metalom


Rambo Amadeus u Sax!-u


Asaf Avidan nastupio u Hrvatskom domu u Splitu


Tihomir Pop Asanović nastupio u Tvornici kulture


Jelusick band i Split se očito javno vole


Buža i Smrdljivi Martini - bendovi koji zaslužuju veću pozornost


Promocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu