MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Babymetal


Bookmark

Data

Released Lipanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Alternative metal
Dodano Petak, 02 Listopad 2015
Žanr Heavy Metal
Length 54:55
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2015
Država UK
Etiketa Ear Music
Catalog Number 0210395EMU
Edition details objavljeno: 1.6.2015.; produkcija: Kobametal, Yuyoyuppe, Takeshi Ueda, Daiki Kasho, Kyōtō, SOH, Motonari Murakawa, Tatsuo, Kxbxmetal i Narametal; snimano: 2011. - 2014.
Tags Kirsten Sohrauer Babymetal Narametal Kxbxmetal Tatsuo Motonari Murakawa Kyōtō Daiki Kasho Takeshi Ueda Yuyoyuppe Kobametal

Review

Ovakav bend i ovakav žanr mogu smislilti i obožavati samo Japanci.

Babymetal je japanski idol heavy metal bend oformljen 2010. godine. Čine ga tri idolke, metalke, Suzuka Nakamoto (Sumetal), Yui Mizuno (Yuimetal) i Moa Kikuchi (Moametal). Riječ idol u japanskoj kulturi, pa tako i u opisu ovog heavy metal idol koncepta benda, označava mladu osobu (starletu ili startera) koja se promovira bivajući neodoljivo slatka. Idoli dakle označavaju uzore sa svim karakteristikama koje svi žele. Kako mogu vidjeti iz Babymetal benda, to su: mladost, slatkoća, talent, medijska pozornost i moramo reći uspjeh. Doista, nakon što prvi put čujete album Babymetal morat ćete se zapitati, vrlo banalno ''Koji vrag?''. Ali statistika ne laže. U samo osam mjeseci (od travnja do prosinca 2011. godine) prvi video uradak Babymetala pregledan je 380 000 puta i to d strane Sjevernoamerikanaca, Rusa, Šveđana i Finaca. Nadodajmo da je tek četiri godine nakon formiranja grupe (veljača 2014.) izdan debitantski album, Babymetal.

Grupa je 2014. godine već odradila svoju prvu svjetsku turneju, a 2015. odrađuje drugu. Mlade metalke (prosjek godina je 14.4.) nastupale su u Parizu i Koelnu, Ujedinjenom Kraljestvu na Apollo pozornici, u Hollywoodu, a u Kanadi su nastupale na ''Heavy Montreal'' dijeleći pozornicu s velikanima poput Slayera, Metallice, Megadethom i Avenges Sevenfold. Osim toga, otvorile su koncert čak i Lady Gagi na njenoj turneji ''ArtRave'' 2014. godine. Lako ih možemo zamisliti kao njene kćeri, barem što se tiče ostavljanja vizualnog utiska.

Istoimeni album Babymetal, dakle, je heavy idol metal žanra, novog i definitivno jedinstvenog. Sam stil naziva se ''kawaii metal'' (kawaii se prevodi kao sladak), odnosno to je fuzija slatkastih pop tekstova s glazbom heavy metala. U japanskim tiskovinama neke se njihove pjesme klasificiraju pod ''melodic'' pa čak i ''simfonijski death'' metal, ali svaki će vam metalac koji imalo drži do sebe reći da ova glazba, barem na ovim prostorima, nema veze s metalom. Album i cijeli koncept Babymetal benda najlakše se opisuje kao kultura mange: kratke školske suknje na maloljetnim pjevačicama kreštavih glasova, s pozadinom bubnjanja i gitara. Koliko ozbiljno shvaćaju metal u svom ''radu'' dokazuje činjenica da bend predstavljaju tri curice, a gitarista i bubnjara se nigdje ne spominje. Ovo nije glazba, ovo nije metal, ovo je stvaranje novog kulta na japanski način. Gdje te sve promocija može dovesti vidjeti ćemo. Za pojavu novog koncepta, koji bi možda kod nas podigao sve dječje pravobranitelje na noge, čista petica, a koncept albuma je neocjenjiv.

Zanimljivost je da su tekstovi, netipični za metal: poticanje teenagera da budu ono što jesu, pritisak stavljen na curice da vječno budu mršave, želja za čokoladom. Album i sve vezano oko njega, najbolje opisuje izjava jedne članice benda : ''to mi se sada čini zabavno, ali to ne razumijem''.

Vanja Premužić

Hits 1743

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42