MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Big Thief
Žanr Pop-Rock
Grad Brooklyn
Država New York, SAD
Aktivan od 2015. -
WEB https://bigthief.net/
Tags Big Thief

Bookmark

Big Thief je američki bend oformljen od polaznika Berklee College of Music, ovo im je četvrti album. Djeluju u sastavu: Adrianne Lenker (glavni vokal i gitara); Buck Meek (gitara, vokal); Max Oleartchick (bas) i James Krivchenia na bubnjevima.

Njihova glazbena vizura počiva na tradicijskim korijenima američke folk glazbe, glazbe koja u sebi krije puno više od onoga što je stvoreno kroz taj stilski pretinac koji u sebi uvijek posjeduje magično zrno koje može i zna prerasti u impresivno stablo.

Glavni kompozitor u bendu je krha Adrianne koja svoje strahove, čežnje, ljubav donosi na svijetlo dana u nadi da će njene emocije pronaći odgovarajuću rezonancu među slušateljima kroz stihove poneka morbidne, ponekad fatalne (kao u „Shoulders“): „The blood of the man who killed my mother with his hands is in me“. Adriannin glas u zanosu iskrenih emocija gotovo puca po šavovima, a tada njen gnjev stvara impresivanu priču.

Njene balade pokušavaju (uspješno) pozicionirati mjesta u samom vrhu folka, svojim harmonijama pokušavaju izići iz zadanih okvira; zumiranjem njenih nota sasvim sigurno dolazite u situaciju otkrivanja nekih novih vizura i horizonata. Dobar primjer je „Wolf“ koja svojom sporom postojanošću, akustičnom gitarom i vokalom stvara opuštajuću atmosferu, preduvjet za nirvanu.

U njihovoj glazbi ima nešto od gnjevnih i ljutitih glazbenih avantura iz 70-tih godina (domaći teren Neil Younga naprimjer) obogaćenih njihovim prepoznatljivim nizom ljenih, naizgled uniformiranih versa i nota koje teku postojano i sigurno ka svom ušću. U takvim pričama njihova iskrenost predočena bez lažnih maski otkriva kakvi jesu, a ne kakvi bi htjeli biti. Ovaj album je prema samim riječima članova benda album blizanac prethodnika „UFOF“, oba su objavljena u samo šest mjeseci, ipak sa drugačijim odmakom prema prethodniku. Album u svakom slučaju nije optimističan, sasvim je realističan i prizemljen, dajući pri tome generalnu sliku ljudske destruktivnosti. Njihova prisebnost u tim olujnim momentima odaje dozu potrebne hrabrosti koja ih odvlači na viši nivo interesa.

U bendu je prisutna nužna simbioza kao osnovni preduvjet stvaranja iskrene atmosfere nametnute izabranim im stilom, ležernost i tečnost njihove glazbe naoko izgledaju kao jednostavan zadatak, Buck Meekova gitara ima komparativnu prednost pred ritam sekcijom koja ležerno, ali korektno i postojano daje ovim slikama završne i konkretne poteze.

Đorđe Škarica

Albumi (1)
Songs (10)
# Song
Hits 733

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima