MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Growing Pains


Bookmark

Data

Released Prosinac 2007
Format Albumi
Vrsta Hip-hop / R&B / Soul
Dodano Ponedjeljak, 07 Studeni 2011
Žanr R&B
Length 1:05:03
Broj diskova 1
Edition date 2007
Država SAD
Etiketa Geffen / Aquarius Records
Tags

Review

 

Na tragu izuzetno uspješnog i hvaljenog albuma Breakthrough iz 2005. godine, Mary J. Blige servira nam najnoviju porciju kvalitetnog Hip-hop Soula u maniri kraljice kakva je. Što možemo očekivati? Samo mnoštvo dobre muzike, kvalitetnu produkciju i ponešto interesantnih gostiju. Sve u svemu album za svačije uho i sa vrlo malo slabih momenata.
Novosti? Pa i nema ih puno. Uglavnom se radi o prokušanom receptu bez previše ili gotovo ništa eksperimentiranja. Putanja kojom MJB ide dobro je utabana i zaista, što se trenutne situacije, a i mene osobno tiče ne treba ništa mijenjati. Volim prepoznatljiv zvuk tipičan za Mary kao i njezin ugodan glas, koji najviše dolazi do izražaja u laganijim temama, ali i dominira u nešto agresivnijim ili bržim, kakva je Grown Woman sa Ludacrisom kao gostom.
 
Blok bržih stvari završava s četvrtom, a onda započinje dio albuma za prigušivanje svjetla i stvaranje romantičnije ili opuštajuće atmosfere. U taj dio nas uvodi Stay Down, dok soulom bogata Hurt Again još više igra na kartu emocija.
 
Od pjesama, koje mi od prvog slušanja nisu ušle u uho, ulazi Roses. Da li je to zbog uvoda, samplea koji podsjeća na povlačenje okidača ili tog izvjesnog stava koji Mary u pjesmi zauzima, zaista mi nije jasno, ali pjesmu ni nakon više slušanja nisam uspio prožvakati. Sva sreća da melodičnija, ugodnija Fade Away slijedi iza nje te svojom kvalitetom vrlo brzo ispire svu gorčinu koju je Roses ostavila. Pjesma je standardno sjetna i prožeta ne veselim emocijama, a jedino što bih mijenjao u njoj je završetak sa gudačkim dionicama.
 
Vrhunac sjete i emocija slijedi u narednoj What Love Is u kojoj Mary objašnjava kakav je osjećaj ljubavi pa kaže: and it feels like joy, and it feels like pain/and it feels like sunshine, feels like rain/an exuse for dying, reason to live/and if you dont know, that"s what love is.
 
U sličnom tonu se i zaključuje album. Laganim notama, pjesmama kojima dominira mnoštvo emocija te ponekad tuga i nesretna ljubav.
 
Uz limitirano izdanje, koje vam predstavljam dolazi i drugi disk, DVD sa spotom pjesme Just Fine te trideset minutnim dokumentarnim filmom kojega je okosnica intervju sa Mary J. Blige. U tom intervjuu Mary govori kako je došlo do nastanka albuma, zašto se baš prethodni album zvao Breakthrough, a zašto se ovaj zove Growing Pains te priča o pjesmama, o emocijama u njima i što ju je inspiriralo za pojedinu pjesmu. Uz to, za vrijeme trajanja razgovora izmjenjuju se razne fotografije i snimke sa photo sessiona, sa snimanja albuma, spota i sl.
 
Na kraju, bez nekog velikog mudrovanja, mogu ponoviti ono što sam i na samom početku rekao. Growing Pains je zaista album za svačije uho, album sa puno emocija i album sa vrlo malo slabih trenutaka.
 
Dragutin Andrić
Hits 1340
The Breakthrough « The Breakthrough Mary J. Blige Albumi Kronologija Stronger with Each Tear » Stronger with Each Tear

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture