MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Beyoncé


Bookmark

Data

Released Prosinac 2013
Format Albumi
Vrsta / Pop / Contemporary R&B
Dodano Utorak, 24 Veljača 2015
Žanr Pop
Length 1:06:35
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2013
Država Europe
Etiketa Parkwood Entertainment / Columbia
Catalog Number 88843032512
Edition details objavljeno: 13.12.2013.; izvršna producentica: Beyonce; snimano: 2012.-2013.
Tags Beyonce Columbia Parkwood

Review

Ovo je bilo zanimljivo i neočekivano. Na pop sceni cijele se godine vode ratovi u tome tko će ove godine izbaciti najbolji pop album. Katy Perry, Britney Spears, Miley Cyrus, Lady GaGa, Lorde... i novi i stari, i poznati i manje poznati, i novi imidži i oni već viđeni.

Kad su svi navedeni albumi konačno bili vani početkom prosinca, a obožavatelji i kritika vidno razočarani svakim od njih, počele su se praviti top liste najboljih albuma i raspravljati kako pop scena nije dobila veliki pop album. Znate, kao što je bio Madonnin Confessions, Britneyn In The Zone, Christinin Stripped, čak u novije vrijeme i Katyn Teenage Dream ili Rihannin Rated R. Čak je i Janelle Monae na alternativnoj sceni malo podbacila kraj onoga što se od nje očekivalo. Puno je članaka napisano kako su albumi u pop glazbi sve manje bitni i da je to razlog što nam svi serviraju poluproizvode.

I onda je odjednom došla Beyonce i preko noći izbacila album sa 14 pjesama (16 zapravo) i 17 spotova. Bez najave, bez ikakvih ranijih pokazatelja. Vidjeli su je kako snima spotove, nekoliko je snippeta "procurilo" na net, ali sve se to nekako doimalo kilavo i mlitavo, cijele godine je zapravo radila, a nitko to nije znao i nitko ju nije shvaćao ozbiljno. Iako solidan album,4nije doživio uspjeh kao prethodnici i vjerojatno će ga nakon ovoga još više gledati kao prijelaznu fazu. Zato što ovaj novi album, istoimeni, već sad razbija sve moguće rekorde prodaje. To stvarno nitko nije očekivao od jedne pop zvijezde koja se prošle (a i ove) godine doimala skoro pa otpisanom.

Na albumu je radila hrpetina suradnika. Možda najuspjelijim pokazao se anonimni producent pod pseudonimom Boots koji je na većini pjesama imao svoj udio. Na drugoj, i jednoj od najboljih,Haunted, vidi se sva ljepota njegove produkcije. Fantastičnom producentskom timu možemo pripisati i The-Dreama, Siu, Timbalanda, Ryana Teddera i mnoge druge, a svi se doimaju kao da su ono najbolje što mogu ponuditi čuvali upravo za ovaj album.

Ne samo što je produkcija kvalitetna, Beyonce se ovdje pokazuje povezana sa svojom glazbom više nego ikad. Osobne dileme i previranja u ljubavi te iskrena promišljanja nad idealima veza i vanjskog izgleda isprepliću se s detaljima iz njenog seksualnog života. Ali stvarno prljavima. Onako, kao Madonnina Erotica. Nije toliko šokantno jer je ovaj album izašao danas, ali razumijete usporedbu. Osim toga, tu je i tema feminizma koja će nekima djelovati licemjerno, ali uistinu nije takva. I feministice se seksaju.

Teško je uopće vaditi posebne trenutke s albuma jer će svi imati svoje favorite u ovakvoj šarolikosti zvukova. Pretty Hurts jedan je od mojih osobnih favorita i izvrstan način da se album otvori, zatim XO, prepuna trancea i čiste nepretenciozne euforije, tamna i nepredvidiva Haunted, vrlo interesantni synth-trap zvuk u Drunk In Love, emotivne Blue i Heaven... ma nema na albumu loše pjesme. To je zanimljivo. Iako nismo očekivali ništa, ovakav neočekivani potez zapravo je iznjedrio Beyoncein najosobniji i najsadržajniji album. Doslovno imate svega, a sve je odrađeno tako dobro. Zvuk je pomaknut prema alt-R&B-u, no ima elemenata apsolutno svega što ona voli i što se prije moglo čuti. Nije radikalan da ne zvuči njeno, nego prirodan progres, samo masivnim koracima.

Album 4 sam ocjenjivao i dao mu ocjenu 8, no sad vidim da ju možda stvarno ne zaslužuje naspram ovoga kojem sam planirao dati istu ocjenu jer je stvarno neusporedivo bolji. 4 bi nakon ovoga dobio možda nekakvu šesticu. A što se ovog tiče... Nije to čista desetka, ali je najbolje u Beyonceinom katalogu i najbolje na pop sceni. Nekima dovoljno.

Mislav Živković

Hits 950
4 « 4 Beyonce Albumi Kronologija Lemonade » Lemonade

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42