MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
This House Is Not For Sale


Bookmark

Data

Released Studeni 2016
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Arena Rock
Dodano Srijeda, 16 Studeni 2016
Žanr Rock
Length 49:08
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2016
Država Europa
Etiketa Island Records
Catalog Number 0602557159448
Edition details objavljeno: 4.11.2016.; produkcija: Jon Bon Jovi John Shanks; snimano: 2015. - 2016. - Avatar Studios (The Power Station)
Tags Island Records Bon Jovi John Shanks Jon Bon Jovi

Review

Bon Jovi više nema 25 godina kada je napisao slatki, pomalo naivni, ali kultni uradak moćnog riffa  „You Give Love A Bad Name“, danas ih ima 53  i zanimaju ga mnoge ozbiljnije stvari koje se događaju oko njega. Uslijed 30 godišnje karijere nagomilao je potrebno iskustvo (120 milijuna prodanih ploča preko 2600 koncerata održanih u 50 zemalja pred 34 milijuna slušatelja)  iz kojeg je pametno izvukao zaključak da se uspješna formula ne treba mijenjati. Kao što je besmisleno očekivati od notornog punkera  sviranje  klasične glazbe, tako  od ortodoksnog rockera ne treba očekivati odstupanje od njegovog prirodnog i prepoznatog defaulta. Oplemeniti ga, svakako je poželjno i nužno, a baš to je ovaj pjevač i autor nebrojeno dobrih kompozicija uradio na ovom albumu, svojevrsnom povratku u blistavu prošlost.

Povratku, ali ipak s promjenama. Bon Jovijev glas nije više onako moćan kao u “Bed Of Roses“ ili „Always“, visoke lage su za njega ipak prošlo svršeno vrijeme. Nema ni druga po oružju Richia Sambore zbog čega su se javljala mišljena da zvuk bend nikada neće biti isti (iako ima istine u tome da se izgubila prepoznatljiva vokalna sinergija između Richiea i Bon Jovija). Siguran sam da Bon Jovi i društvo ne žale za onim čega više nema, jer kada se ništa ne bi mijenjalo, ubrzo bi sve postalo dosadno.  Umjesto Richieja gitare se uhvatio Phil X i ovaj album osvježio raznolikim koloritom, ima tu i indie gitara („Living With The Ghost“), malo Edgea („New Year's Day“), malo ranih Killersa („Born Again Tomorrow“), malo Shadows  i Chris Isaac gitarskih zvukova („Labor Of Love“). Inspiracija, drska krađa – to baš i nije važno, gitarska atmosfera koja dominira cijelim albumom nadasve je ugodna uhu, potpomognuta finim klavijaturskim minijaturama. Album nam inače dolazi u dvije verzije, osnovna nam nudi 12 pjesama, a deluxe izdanje čak 5 dodatnih.

Naslovna i uvodna kompozicija tipično je američko poimanje rocka, ujedno je reprezentativan uzorak onog što Bon Jovi izvodi cijele karijere; fina pamtljiva melodija, moćni riff – uradak koji će  biti udaran na svim koncertima, kao stvoren za zborsko pjevanje. Sljedeća, „Living With The Ghost“, sigurno nam neće ostaviti mjesta za predah – beat must go on and on, jer to je na ovom albumu očito dobitna formula. Još jedna nezaobilazna koja će osigurati punu korelaciju s publikom je „Roller Coaster“. Tempo će pomalo umrtviti jedna od rijetkih laganica „Scars On This Guitar“ koja ipak nije na tragu ranijih epohalnih srcedrapateljskih balada, no drži se i ima potencijala.

Iskustvo nas je naučilo da je skupni glas publike gotovo uvijek ispravan putokaz uspješnosti ili promašaja ponuđenog materijala. Za gotovo cijeli materijal s ovog uratka siguran sam da će  dobiti  nepatvorenu podršku s punih  stadiona širom svijeta. Mnogi ovaj album neće poštivati niti voljeti, možda su ga samo slušali, ali nisu čuli – a objektivno može se čuti ujednačenost ponuđenog (istina, nema ekvivalenta njihovoj neslužbenoj himni „Wanted Dead Or Alive“), ali je cjelokupan materijal vrlo pamtljiv i zarazan, s akcentom na brzace (laganice su ipak u manjini), moćnih distorzivnih riffova, pravi mamac za aktivnu korelaciju s glazbenicima na jednom od njihovih budućih koncerata, pa se prisutnost na jednom od njih pomalo nameće kao imperativ.

Siguran sam da će biti negativnih ili ravnodušnih kritika,isto tako sam siguran da će Bon Jovi i društvo zbog toga doživjeti pravu radost, jer objektivno, takvi stavovi ih mogu samo promašiti. U okviru svog glazbenog svjetonazora (američko poimanje rock – popa) ovim albumom su nam ipak pružili obećavajuće zadovoljstvo opetovanog slušanja. I zato na kraju poruka Bon Joviju i prijateljima – svoju  „kuću“, iako nije u cvijetu mladosti, nemojte nikada prodati.

Đorđe Škarica

Hits 1507
Burning Bridges « Burning Bridges Bon Jovi Albumi Kronologija 2020 » 2020

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma