MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Moon Landing


Bookmark

Data

Released Listopad 2013
Format Albumi
Vrsta / Pop rock / Folk-rock
Dodano Srijeda, 25 Veljača 2015
Žanr Pop
Length 43:18
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2013
Država UK
Etiketa Atlantic
Catalog Number 825646419296
Edition details Produkcija: Tom Rothrock, Steve Mac, Steve Robson i Dan Wilson
Tags James Blunt Custard Atlantic Records

Review

James Blunt nakon tri godine izdao je svoj četvrti album Moon Landing. Ovaj umjetnik, punim imenom James Hillier Blunt, engleski je glazbenik, pjevač i tekstopisac čijoj su slavi prethodila dva velika hita: You` re beautiful i Goodbye my lover, kojima je dostigao svjetsku slavu. Nakon toga, godine 2005. snimio je svoj prvi album Back to Bedlam.

Preslušavajući aktualni album uočljivo je da se Blunt pozabavio raznolikošću pjesama. Raspon pjesama od takozvanih ljubavnih laganica, koje doduše prednjače, preko pjesme inspirirane tragičnom smrću Whitney Houston, sve do zaigranih melodija. Ima tu, dakle, ponešto za svačije uši.

Moon Landing otvara se pjesmom Face The Sun. Ugodan početak pjesme, već s prvim stihom donosi nam knedlu u grlu: Yes, this love’s not good enough., pa nastavlja:It’s time to let it go. Our weary hearts just fall apart. I feel it in my bones. Svejedno, nudi nadu koja se može pronaći u riječima kako i Bog zna da je teško pronaći pravu osobu, ali se svaki cvijet na vrijeme okrene Suncu. Lagana melodija, s odmicanjem dobiva na dramatičnosti upravo pojačanjem glazbe koja se prema završetku sve više stišava te naposljetku završava gotovo nečujno. Slijedi Satellites, koja se sukladno nazivu pjesme pita je li svatko od nas samo satelit. Opisuje nas kao čovjeka koji čeka pokraj telefona, pitajući se zašto se osjeća usamljeno. Blunt je ovime pogodio srž problema modernog čovjeka i prikazao ju kroz curu koja živim takvim životom. Življa pak melodija, koja je prisutna kroz cijelu pjesmu, poziva ljude da se ujedine i zajedno zapjevaju: Are we all just satellites? Where's the love? Show me tonight. Here's the moment we unite... Stop the world and sing with me.

Bonfire Heartljubavna je pjesma, koja ne zatvara krug klasično opisujući ljubav dvoje ljudi, već širi krila i poziva ljude da ljubavlju zaustave hladnoću koja se proširila svijetom. Konstatira da ljudi ne podižu pogled, ne gledaju u prolazu jedni druge u oči i međusobno si ne pružaju utočište. U ovoj, trećoj po redu pjesmi glazba savršeno upotpunjuje tekst, s obzirom na to da su totalno usklađeni. Heart to Heart posjeduje intrigantan početak, zvuči zaigrano, poziva tijelo na ples. Minusi su potenciranje „ooh“, kao i zastajkivanja kod pjevanja koja, iako su interesantna, ne zvuče ugodno. Prava petica u pozicioniranju ide pjesmi Miss America koja će onima iole emotivnijima naježiti kožu. Blunt je napisao ovu pjesmu inspiriran tragičnom smrću Whitney Houston. Prekrasan tekst koji gotovo da ledi krv u žilama, teške riječi koje tjeraju suze u oči, uz melodičan glas sačinjavaju ovu divnu kombinaciju. Jednostavnim, a zvonkim riječima opisuje ono što se svatko od nas zasigurno u trenutku smrti neke slavne osobe zapitao: Was that picture in the paper not the face you recognize?
Did the make-up never make up for the pain behind your eyes? 'cause I feel as if I know you when you're on my silver screen, but I don't know the dark places that you've been
.

The Only One zapravo je priča kroz koju muškarac svojoj djevojci govori kako nikada do sada nije mario i pita se da li ona još uvijek želi stajati pored njega za oltarom. Već viđen tekst svakako, no izveden na privlačan način. Rekla bih, klasična ljubavna pjesma za koju ćemo posegnuti kada se nađemo pred zidom, skršeni ljubavnom boli, međutim Bluntov glas daje joj posebnu notu. Pitanja koja ostaju visiti u zraku, a svakako obilježavaju pjesmu jesu:Don't you know that the hardest part's not having you to hold? Don't you know this old heart of mine can't bear to see you go?U neznatno drugačijem tonu dolazi namSun On Sunday. Lagana pjesma u kojoj je muškarac ponovno taj koji shvaća da je zeznuo, učinio pogrešku, no naravno i ponovno tako klasično - shvaća to prekasno. Jedini trenutak u kojem shvati da ona nije u redu jest kada se okrene i ode:It's only then I feel the weight of my mistakes.Iako se ni po čemu ne ističe, pjesma je to na kojoj, za preslušavanja albuma, zasigurno nećete odsutno stisnuti next. Napokon Bones prekida lanac laganih pjesama. Na refrenu ove pjesme dolazimo do življe melodije i bržeg ritma. Svakako dobrodošla promjena, stoga - cheers to thatPostcards, smještena na 10. mjesto na albumu, čini ogroman zaokret. Na ovakvo što nećete često naići u pjesmama, a da ne otkrijem sve, predlažem da ju poslušate. Do tada se zadovoljite djelićem teksta: And I can't keep it to myself. Can't spell it any better... L.O.V.E forever I hope you know that I'm sending a postcard. Garantiram da ćete pjevušiti ove stihove već kod prvog slušanja. Always Hate Me Blue On Blue također se nalaze na novom albumu, od kojih prva nudi priču o zasigurno propaloj ljubavi, a druga se sastoji od niza „how long“ pitanja.

U deluxe editionu nalaze se još tri pjesme. Među njima svakako bih izdvojila Telephone koja zvuči kao pjesma koju biste rado poslušali za dobro jutro. Izrazito melodična, oslanja se na činjenicu da danas svi neprestano uz sebe imamo svoje mobitele s kojima dijelimo sve tajne, punimo ih, uključimo i služimo se njima. Blunt je to vješto iskoristio kako bi na interesantan način usporedio ulogu muškarca i mobitela u životu žene. Hollywood opisuje to mjesto kao mjesto u kojemu je ona:... just a little fish in a sea of sharks from the past you are hiding and you don’t wanna be reminded.pored ubrzane melodije pjeva kako ne želi ono što je ostalo od njena srca.Kiss This Love Goodbye oda je ljubavi kojoj je barem trenutno došao kraj. Na albumu se nalazi između dvije upravo opisane pjesme te ju također vrijedi poslušati.

Nela Baričević

Hits 820
Some Kind of Trouble « Some Kind of Trouble James Blunt Albumi Kronologija The Afterlove » The Afterlove

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42