MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Stay Around

Bookmark

Data

Released Travanj 2019
Format Albumi
Vrsta Americana / Blues rock / Roots rock / Folk-rock
Dodano Utorak, 11 Lipanj 2019
Žanr Rock
Length 48:40
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2019
Država SAD
Etiketa Because Music
Catalog Number BEC5543727
Edition details Producent: J. J. Cale / Objavljeno: 26. travnja 2019.
Tags J.J. Cale

Review

  1. J. Cale (1938.-2013.) bio je američki gitarist, kantautor i pjevač. Tijekom svoje četrdeset godišnje karijere uz pomoć svojih glazbenih suradnika, izgradio je vlastiti glazbeni stil tzv. „Tulsa Sound“, koji se oslanja na blues, uz blagi utjecaj folka, countryja i jazza, obilježava ga lagani, ponekad i boogie ritam s nenametljivim vokalom i nježnim gitarama. Za života, JJ Cale nije volio turneje, kao da je živio u vlastitoj sjeni i nikad nije postao posebno popularan. O njemu se dugo nije znalo previše, premda je izuzetno utjecao, čak bi se moglo reći i oblikovao, mnoge poznate izvođače poput Erica Claptona, Neil Younga i Marka Knopflera. Poznate Claptonove uspješnice „Cocaine“ i „After Midnight“ rijetko je tko povezivao s ovim velikim umjetnikom. Tijekom života izdao je 14 studijskih albuma, među kojima su vjerojatno najpoznatiji „Naturally“ (1972.), „Troubadour“ (1976.) i Travel-log (1990.). Poznata je i njegova napokon ostvarena autorska suradnja s Ericom Claptonom na albumu „The Road To Escondido“ (2010.) s kojim su osvojili nagradu Grammy. Posljednji samostalni studijski album „Roll On“ snimio je 2009. godine i dobio odlične kritike. I ovdje je na tri pjesme surađivao s Ericom Claptonom. A onda je JJ Cale nekoliko godina kasnije iznenada umro od srčanog udara. Svi ljubitelji blues gitare, „tulsa-sounda“ i laid-back zvuka ostali su zatečeni. Godinu dana nakon Caleove smrti, njegova udovica i suradnica Christine Lakeland Cale najavila je izdavanje njegovog posthumnog albuma. Učinila je to ipak pet godina poslije.

Odabir pjesama napravili su Christine i Caleov dugogodišnji menadžer Mike Kappus, a radi se ovdje o kolekciji 15 ranije neobjavljenih Caleovih pjesama, tzv. outtakeova s nekih ranijih albuma. Svaku pjesmu osobno je producirao i napisao  JJ Cale, osim „My Baby Blues“ koju je napisala sama Christine davne 1977. kada su se ona i JJ upoznali. Kao prvi singl s ovog albuma objavljena je „Chasing You“, koja je izišla krajem siječnja ove godine, a pojavila se kao glazbeni video s isječcima s njegove glazbene turneje iz 2005. godine. Nakon toga je 13. travnja objavljena i naslovna „Stay Around“, a nekoliko dana nakon objave cijelog albuma i treći singl „Go Downtown“.

S obzirom da je album sastavljen od neobjavljenih isječaka s različitih starijih albuma, ne čudi da je u njegovom stvaranju sudjelovao velik broj glazbenika. Tako su gitare uz Calea svirali Reggie Young (solo gitarist), Christine Lakeland, Johnny Christopher (poznati nešvilski gitarist) i Tommy Cogbill (basist i gitarist). Među klavijaturistima valja na prvom mjestu istaknuti Rockyja Frisca, dugogodišnjega Caleovog klavijaturista i autora tzv. „tulsa-sounda“, a tu su još svirali Bobby Emmons (country klavijaturist), David Briggs, Walt Richmond, Larry Bell i Spooner Oldham. Bas gitaru su odsvirali Tim Drummond i Bill Raffensperger, a bubnjeve  David Teegarden, James Cruce, Jim Keltner, Jim Karstein i Kenny Buttrey.

Pjesme su lagane i ujednačene, kao da predstavljaju sveukupan presjek Caleove karijere. Ima ih u country („Wish You Were Here“, „Long About Sundown“), blues („My Baby Blues“), boogie ritmu s primjesama jazza („Tell Daddy“) a zatim i onih s naglašenom akustičnom gitarom („Oh My My“, „Girl Of Mine“ i „If We Try“). Svaka pjesma na albumu je na svoj način lijepa i ugodna za slušanje. Možda bih ipak kao svoje favorite istaknuo „Oh My My“ i „Don't Call Me Joe“.

Svakome tko je upoznat s Caleovim opusom, čini se da ovaj album ne nudi ništa novo. Naime, osim možda naslovne „Stay Around“ ovdje nema nekih potencijalnih, besmrtnih i vječnih hitova. Ipak, album je izuzetno ugodan za slušanje i savršeno se uklapa u sveukupnu sliku rada JJ Calea te će svakako razveseliti štovatelje lika i djela ovoga velikog umjetnika. Jer, kao što kaže i sam naziv albuma „Stay Around“ -  JJ Cale će kroz svoje albume i utjecaj kojega je prenio (i koje će još prenijeti) na mnoge druge glazbenike uvijek ostati „ovdje negdje“.

Ivan Dukić

Hits 980
Roll On « Roll On J.J. Cale Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma