MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Red Kite


Bookmark

Data

Released Lipanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Indie pop / Chamber Pop
Dodano Subota, 04 Srpanj 2015
Žanr Pop
Length 36:56
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2015
Država UK
Etiketa Cherry Red Records
Catalog Number CDBRED662
Edition details objavljeno: 15.6.2015.; produkcija: Carwyn Ellis, Mason Neely (pjesme: 7 i 12) i Seb Lewsley (pjesme: 1 do 6 i 8 do 11); snimano: 2014.
Tags Sarah Cracknell Cherry Red Records Seb Lewsley Mason Neely Carwyn Ellis

Review

Pišući nedavno, povodom objave luksuznog reizdanja, o njezinom sada već osamnaest godina starom solističkom prvijencu, rekao sam da bi mi u nekakvom našem izmaštanom druženju Sarah Cracknell bila idealan vodič londonskim neonskim krajobrazima. Ta najistaknutija komponenta plesne melankolije i sofisticiranog pop-glamura sastava Saint Etienne uistinu svojim prirodnim instrumentom, glasom, ali i stasom, odnosno, cjelokupnom pojavom, odaje upravo takav karakter i opus operandi. Albumi matičnoga joj sastava godinama nas (sada već i desetljećima!) uveseljavaju onim što u nalijenijem raspoloženju nazivamo pametnim popom, a u biti marljivo sabiru zlatne note i probiru među nijansama baštine popularne kulture, balansirajući između štreberluka i lakopotezne kulerštine, nikad se pritom ne odvajajući od present tensea.

U tim koordinatama kretao se i taj Sarin prvijenac, tek solidni "Lipslide", razbarušen različitim verzijama u Europi i u Americi, a potom i nadopunom u obliku nešto kompaktnijeg EP-ja "Kelly's Locker". Da, bili su to donekle tipični izdanci privremenog prebjega iz bendovskih okvira, pa smo, uslijed izostanka bitnijeg odjeka, na njezin novi samostalni projekt čekali gotovo dva desetljeća. A ono što smo dočekali napokon je "prava stvar", prava u smislu da u "Red Kite" dobivamo konkretan odmak od poetike Saint Etienne, ali da istovremeno nije posrijedi ni tipični bijeg od njihova prepoznatljiva rukopisa (uostalom, Sarah je vrlo bitna, čak najbitnija karika u kreativnom lancu benda). I – bitnije – da je riječ o vrlo dobrom, kompaktnom albumu.

Zato, zaboravimo "Lipslide" te tek imajmo negdje u prikrajku u vidu korijenje u jednom od naljepših bendova novijega doba: "Red Kite" je jedan od najljepših trenutaka tekuće godine, bar kad je u pitanju popularna glazba. Uvodna "On the Swings" dat će vam odmah najljepše boje s palete odabrane za ovu zbirku, gradeći se oko Sarina prepoznatljivo toplog, gotovo šaputajućeg vokala koji se po jednako toploj, živoj glazbi prostire poput omekšivača po već mirisnoj, svježe opranoj odjeći. A takvih je tekstura na "Red Kite" u izobilju, kao u nježnoj "In the Dark", koja će podsjetiti na album "Tiger Bay", kojim su Saint Etienne svojedobno zašli u folkom ozračena područja i tonalitete. "Ragdoll" će tim slijedom zvučati još suverenije kao čisto Sarina pjesma, posve očišćena od plesnih injekcija, baš kao što će "Hearts Are for Breaking" biti očekivan naklon tipično europskom patinastom popu.

Ima "Red Kite" i pokoji višak u smislu sporadičnih nota i boja što strše iz cjeline poput neukrotiva čuperka na inače brižno oblikovanoj frizuri. Kao najočitiji ističe se "I Am Not Your Enemy", koji preoštro reže baršunasto tkivo ostatka albuma, ali nije daleko od toga ni duet s od Manic Street Preachers posuđenim Nickyjem Wireom, prpošna "Nothing Left to Talk About", koja se doima poput dužnog miga indie-korijenima ovakve pop-glazbe. "Take the Silver" će na trenutak također pobjeći, ili možda točnije uletjeti iz neke druge sfere, ali to je samo prvi dojam, jer taj mali folk-pop dragulj, baš kao i prateća joj, eterična "The Mutineer" možda najbolje dočarava ono što u ovom trenutku Sarah Cracknell kao pjevačica i kao autorica, sada već pred pragom svoga šestoga desetljeća života, jest. "Red Kite" je, osim zbog niza sjajnih pjesama, i baš zato tako dobar album, nadam se ljekovit i za buduće dragulje Saint Etienne, a svakako za Sarinu kajdanku, kojoj ga je očito dugovala. Meni će pak pokazati da Sarah ne duguje samo neonu, već da jednako suvereno napušta urbane krajobraze, ususret osunčanim horizontima i prirodnijim ozračjima, kao najpouzdaniji vodič.

Toni Matošin

Hits 999
Lipslide « Lipslide Sarah Cracknell Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42