MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Da il' ne


Bookmark

Data

Released Studeni 2019
Format Albumi
Vrsta Electronic / Alternative dance / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Indie Electronic
Dodano Petak, 22 Studeni 2019
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2019
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 6.11.2019.; produkcija: Cubies
Tags Cubies

Review

Cubies imaju dobru priču i pozadinsku potku. Duet JJ i Zima, brat i sestra, školovani glazbenici i profesori u glazbenoj školi (Pavla Markovca, ako se ne varam). I vizualno izgledaju izuzetno dojmljivo. Androgena i agresivna curka kao antipod emotivnom i lijepom dječaku. Onaj dosadniji dio priče jest da su oboje ujedno i producenti s vlastitim studijom.

Prije koju godinicu kroz bespuća interneta probio se njihov singl „Ti je ne voliš”, prilično dobra pjesma koja je na neki način u sebi evocirala, recimo to tako, devedesete i Cardiganse ili Garbage. Veliki kreativni potencijal pratio je i pripadajući video spot u kojem još nije bilo sve producentski popeglano ali je bilo kako treba. A onaj dodatni, uživo izveden spot za „Ti je ne voliš”, koji pomalo podsjeća na „The Perfect Kiss” Jonathana Demmea, je prava poslastica. Trebao bi zauvijek ostati dostupan na Youtubeu.

Daljnji razvoj singlova koji su se periodično pojavljivali otišao je u nekim drugim, nježnijim ili toplijim smjerovima, ali i dalje se kroz neku notu moglo prepoznati da je riječ o Cubiesima. Danas je pred nama album prvijenac, plod višegodišnjeg rada i truda, ali nekako sam dojma da su se na albumu ukazale sve pjesme koje su dovršili jer bi im inače bilo žao da te pjesme ostanu neobjavljene. Klasična situacija s umjetnikom koji se ne odvaja od svog djela i gura ga i tamo gdje tom djelu nije mjesto. Primjer za to su dva (polu)instrumentala, koja vjerojatno bolje funkcioniraju samostalno nego ovdje gdje strše kao kakve melodije koje dobijete kad kupite novi telefon. Znate ona drndalica koja se začuje kada prvi put dobijete poziv ili uključite alarm. Cubies su ipak puno bolje od toga.

S druge strane, album sadrži nekoliko izvrsnih stvari. Kako oboje pjevaju, super su im njihovi dueti, od kojih je najbolji „Bijelo”, gdje Zima zvuči kao mlađa verzija sebe. I čisto radi bratske svađe, samo da dodam da mi se čini da Zima ima više kapaciteta za biti glavni vokal u bendu. U pjesmama „Da il' ne” ili „On je kriv” to se i potvrđuje, dok JJ maestralno rukovodi svojom gitarušom.

Od ostalih stvari na kojima se može raditi su svakako tekstovi, osim ako melodije i harmonije, u čemu su već sad majstori, ne budu glavno oružje Cubiesa u pohodu na širi auditorij. I što još, e da, kod Cubiesa ponekad producentski gen nadvlada onaj iskonski kreativni nerv muzičara. Preporuka bi bila; manje peglanja, više sirovosti. Cubies bi doista mogli biti sljedeća velika stvar. Kada bi naslov albuma bio pitanje, odgovor bi bio Da!

Ivica Šćukanec

Hits 655

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42