MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2020
Format Albumi
Vrsta Soul blues / Modern Electric Blues
Dodano Utorak, 08 Prosinac 2020
Žanr Blues
Length 46:22
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2020
Država SAD
Etiketa Alligator Records
Catalog Number 5001
Edition details objavljeno: 23.10.2020.; producent: Will Kimbrough; izvršni producent: John Hahn; snimano: the Butcher Shoppe, Nashville, TN
Tags Shemekia Copeland Will Kimbrough John Hahn Alligator Records

Review

Nakon naslovnog i najavnog singla "Uncivil War", glavna prezenterica prošlogodišnje dodjele BMA donosi ovaj svoj novi studijski album. Singl je objavljen 19. lipnja a istoimeni album imao je tzv. "street date" 23. listopada. Sve je to popratila, objavila i podržala čikaška izdavačka kuća Alligator Records. Da, ona je doista fenomenalna pjevačica, glazbenica koju poznati glazbeni magazin Rolling Stone opisuje: “Shemekia Copeland is a powerhouse, a superstar...She can do no wrong.”

I da, onako na prvu, apsolutno se slažem s ovom konstatacijom, jer iako je Shemekia duboko uronjena u američku "roots" glazbenu baštinu, ona se itekako snažno, direktno i razložno osvrće na surovu stvarnost Amerike. Upravo na tu stvarnost mnogi zatvaraju oči, ali i mnogi to ne čine i na ovaj ili onaj način pokušavaju to promijeniti. Shemekia Copland svakako spada u ovu drugu kategoriju i doista ne bježi od toga.

Njezina glazbeno-pjevačka karijera započela je 1998., kada je Shemekia imala samo 18 godina. Danas, s karijerom dužom od dva desetljeća, ona itekako puno ima znanja i iskustva te potpunosti izgrađen renome, koji joj nitko ne može osporiti.

Iza sebe ima brdo nagrada, priznanja i potvrda svoje umjetničke snage i kvalitete i to je razlog što svakom svom novom albumu prilazi s opuštenom vibrom, koja je bitna da biste došli do ovakvih sjajnih skladbi. One nikako ne mogu nastati u grču, u nekoj stisci i pod nekim pritiscima. Da biste došli do ovakvih skladbi i tonskih zapisa u sve to morate ući apsolutno opušteno, uvjereni u sebe i u ono što radite, tek tada ćete biti 100% u tome i tek tada će vaša nastojanja biti nagrađena vrhunskim tonskim zapisima. Ili drugim riječima, to je onako kako opisuje Living Blues: “Copeland provides a soundtrack for contemporary America...powerful, ferocious, clear-eyed and hopeful...She’s in such control of her voice that she can scream at injustices before she soothes with loving hope. It sends shivers up your spine.”

Novi album "Uncivil War" sjajan je primjer spoja bluesa, R&B-ja i americane i to je zapravo taj izričaj kojeg Shemekia tako nadahnuto prezentira. Što se mene osobno tiče, ona prvotno osvaja svojim gospeliziranim vokalom, a istinski primjer je pjesma "Walk Untill I Ride". S druge pak strane, doista je teško je zamisliti da itko uvjerljivije polaže pravo na snažnu glazbenu sinergiju koja rezultira duhovnošću i empatijom za ono što se događa oko njezinog bića.

Album je snimljen u Nashvilleu s nagrađivanim producentom i glazbenikom Willom Kimbroughom. Što bi trebalo istaknuti? Svakako pjesme koje se bave oružanim nasiljem "Apple Pie And A .45", građanskim pravima "Walk While I Ride", izgubljenim prijateljima "Dirty Saint", pjesmama koji se oslikavaju tzv."bad i good love" kao Junior Parkerova "In The Dark", i "Love Song", pjesmom njezinog oca, legendarnog blues glazbenika Johnnyja Clydea Copelanda.

"Uncivil War" je bez ikakve dvojbe dalekosežan i izuzetno važan i zapravo bezvremenski studijski uradak snažne pjevačice koja jednakom snagom i entuzijazmom pjeva i iznosi gospel pjesme u najboljem izdanju Staples Singersa, ali i prljavog rocka, što se ogleda u izvedbi "Under My Thumb" Rolling Stonesa.

Gostujući glazbenici su: gitaristička zvijezda americane Jason Isbell, legendarni gitarist Steve Cropper, nova gitarska zvijezda Christone “Kingfish” Ingram, a tu je i roker Webb Wilder, ali i rock ikona Duane Eddy, istinski čarobnjak mandoline Sam Bush, majstor dobra Jerry Douglas te izuzetni back vokali The Orphan Brigade.

Među najupečatljivijim pjesmama na albumu je "Clotilda's On Fire". Doista, nisam odlučio što mi je bolje: kompletna glazbena podloga ili luda svirka gitare Jasona Isbella. Radi se o istinitoj pjesmi koja govori o posljednjem brodu robova, koji je u Ameriku (u Mobile Bay u Alabami) stigao 1859. 50 godina nakon zabrane trgovine robljem. Taj brod kojeg je kapetan spalio i potopio samo da bi uništio dokaze, napokon je otkriven 2019. Da čovjek jednostavno ne vjeruje, ali i to je Amerika! Treba istaknuti i naslovnu pjesmu u kojoj Shemekia moli, želi i traži zajedništvo u sadašnjem vremenu, kada ponovno sve eskalira i pokazuje nam koliko je američko društvo razjedinjeno, kontaminirano rasizmom i tom zaluđenošću o rasnoj segregaciji. No, iako je sve na prvi pogled mračno i bez budućnosti, Shemekia nam pokušava ukazati na svjetlo, na činjenicu da bez obzira na sve, ona vidi svjetlo i nadu u bolju budućnost. Zaista se iskreno divim tom njezinom optimiznu.

Svakim novim albumom Shememkia pokazuje koliko je napredovala, za nju i njezinu glazbu nema straha, njezina progresija ide samo naprijed i donosi nam svjetlo u svijetu kojem se nalazimo svi. Od svog nastupnog albuma "Turn The Heat Up" do " The Soul Truth" iz 2005. Shemekia je osvojila osam Blues Music Awards, mnoštvo Living Blues Awards (uključujući prestižnu Blues Artist Of The Year 2010.) i još priznanja obožavatelja, kritičara i kolega glazbenika. Album "Wicked" iz 2000. dobio je nominaciju za Grammyja. Dva uspješna izdanja Telarca zapečatila su njezinu reputaciju neustrašive i soulfistične pjevačice. A kad se 2015. vratila u Alligator Records sa za Grammyja nominiranim i s Blues Music Award nagrađenim "Outskirts Of Love", nastavila je širiti svoju glazbenu viziju, spajajući blues sa "soundom" američke "roots" glazbe.

NPR's All Things Considered tvrdi: "Copeland embodies the blues with her powerful vocal chops and fearless look at social issues.”

Istovremeno, No Depression sve ovo potvrđuje na sljedeći način: “Copeland pierces your soul. This is how you do it, and nobody does it better than Shemekia Copeland.”

Mladen Lončar - Mike

Hits 446
America's Child « America's Child Shemekia Copeland Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma