MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Carnage


Bookmark

Data

Released Veljača 2021
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Srijeda, 14 Travanj 2021
Žanr Pop-Rock
Length 40:04
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2021
Država Europa
Etiketa Goliath Enterprises Limited
Catalog Number BS021DD
Edition details objavljeno: 25.2.2021., producenti: Nick Cave i Warren Ellis; snimano:
Tags Nick Cave Warren Ellis Goliath Enterprises Limited

Review

Iznenađujuće objavljen album "Carnage" kultnog Nicka Cavea ipak nije pripisan matičnom bendu The Bad Seeds, iako je prvi non-soundtrack album koji Cave izdaje u kolaboraciji s dugogodišnjim suradnikom i članom The Bad Seedsa, Warrenom Ellisom.

Cijeli album snimljen je tokom lockdowna uzrokovanog pandemijom COVID-19 virusa, i iako se bavi sistom tematikom kao i prethodnik "Ghosteen" (smrt Caveova sina), Cave ovdje pokušava pronaći ne utjehu, ne boriti se s tugom, već prihvaćanje situacije u vlastitoj samoći, koristeći mitologiju, te upotrijebljavajući simbole Sunca i Mjeseca kako izmjenično reflektiraju svjetlost ili tamu kako na njega tako i na cijelu njegovu obitelj.

Ellis i Cave surađuju još od daleke 1993. godine, i može se reći da zvuk "Carnagea" počinje tamo gdje je prestaop "Ghosteen". Dvojac se sjajno nadopunjuje, stvarajući ponekad iluziju balskog plesa u kojemu je teško odrediti tko vodi.

Kako album napreduje tako vas uvodi u smirene vode glazbenih fontana, no ako niste dovoljno oprezni vrlo lako možete zastraniti na onoj depresivnoj strani, iako se tematika trudi biti pozitivnija u odnosu na "Ghosteen", barem koliko je to moguće s obzirom na kaos na koji nas je Cave navikao.

Iako često metaforično, onako kako nas je i navikao kroz mnoge godine rada, Cave svojim tekstovima unosi težinu u svaku pjesmu, ponekad se osvrćući i na socijalne probleme u protekle dvije godine, kao na primjer nesretnu pogibiju Georgea Floyda. Osbno mi je bilo malo čudno čuti Cavea u tom izdanju, pogotovo s obzirom na osnovnu tematiku albuma, ali on to radi tako jednostavno i suptilno da zaista ne mogu naći zamjerku.

"Carnage" kao dugometražni album, definitivno je trijumf Ellisove i Caveove suradnje, kojim pokazuju da iako su već zašli u u jesen svojih karijera, talentom i kreativnošću su itekako mladi. "Carnage" iako to samo ime albuma ne sugerira, je jedan miran, melankolično pozitivan album koji neće razočarati ni najstrožijeg Caveova slušatelja.

Dražen Plukavec

Hits 583
Loin Des Hommes « Loin Des Hommes Nick Cave & Warren Ellis Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma