MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2012
Format Video
Vrsta / Pop / Jazz-Pop
Dodano Petak, 03 Listopad 2014
Žanr Pop
Broj diskova 2
Edition date Srpanj 2012
Država Hrvatska
Etiketa Agapa / Croatia Records
Edition details CD+DVD izdanje / Snimljeno: Zagrebačko kazalište mladih, 31. 10. 2011.
Tags ZKM Live Croatia Records

Review

Prvi koncertni album pokazao se prevelikim zalogajem za Natali Dizdar i prvim ozbiljnijim promašajem u besprijekornoj dosadašnjoj karijeri. Iako je ZKM-om Natali konačno dobila koncertno mjesto kakvo zaslužuje, talentirana pjevačica i njen tim nisu dovoljno dobro iskoristili potencijal koji su imali te su odradili prosječan koncert za prosječno CD/DVD uprizorenje.

Glavni problem ZKM live-a je činjenica da je došao prerano u Natalinoj karijeri. Dosadašnji rad Natali Dizdar se svodi na dva albuma koja su zaista sjajna i u hrvatskoj pop glazbi čine kategoriju za sebe, no i dalje ostaje činjenica da se radi o tek dva albuma. Samim time, odabir najvećih hitova s ta dva albuma zapravo predstavlja pobrojavanje dosadašnjih singlova. Te pjesme jesu prearanžirane za nešto veću instrumentalnu skupinu koja stoji iza Natali (zamjena pozadinskih vokala trubom u Naučila sam trik je simpatična ideja), no izuzev reggae aranžmana za Mjesecu je dosadno i Natali na klaviru u Dan po dan, nema tu ništa što će izazvati efekt ugodnog iznenađenja koji je Natali izazivala kroz svoja dva albuma.

Natali i njen tim su očito bili svjesni manjka materijala pa su posegnuli za varljivim rješenjem - obradama. Natali Dizdar bi morala biti svjesna da može bolje od toga i da takve ideje mogu biti dvosjekli mač, pogotovo ako razne obrade drže polovicu albuma. Ovaj ples dame biraju je izvrsna prerada, no ona je više trebala biti iznimka nego pravilo albuma, čija se kriza još više produbljuje izbacivanjem drugih covera kao singlova. Natali Dizdar se time izvrgava nazadovanju u karijeru: moglo bi ju se ponovno početi smatrati cover pjevačicom, a tek je nedavno uspjela izbrisati sliku sebe kao one male koja je odlično izvodila Aliciu Keys u Story Supernovi.

Još jedan problem je Natalina interakcija s publikom. Za sramežljivu Natali ZKM je bio koncert dosadašnje karijere, no trema je nešto što je već odavno trebala prevladati. Distancirana Natali je od publike uspijevala izvlačiti tek njihanje balerinke u kutu ekrana, no tu je problem isključivo u njoj. Radijski vrlo dobri prihvaćeni su trebali vrlo malo guranja i komunikacije da bi izazvali reakciju, no Natali nažalost nije uspijevala odraditi ni to. Samim time DVD dio ovog izdanja je suvišan obzirom da je jedino u čemu se može uživati zvuk, ali ne i slika (koliko god Natali uistinu privlačno izgledala).

ZKM live predstavlja točku zaustavljanja u Natalinoj karijeri koja će biti ponovno pokrenuta kad Natali objavi novi, vlastiti materijal. Ovakav live eksperiment Natali neka ostavi za kasnije stadije karijere kada će biti više reprezentativnog materijala, ali i interpretacijskog samopouzdanja.

Ivan Glazer

Hits 949

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42