MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Mijene


Bookmark

Data

Released Prosinac 2014
Format Albumi
Vrsta / Rock / Garage rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 06 Ožujak 2015
Žanr Pop-Rock
Length 42:39
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2014
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number CD DALLAS 791
Edition details Objavljeno: 13.12.2014.;
Tags Dallas Records Davorin i Bogovići

Review

Davorin Bogović rijetko izdaje albume. Svoj posljednji samostalni album, ujedno i prvijenac, izdao je prije 16 godina. A posljednji album s Prljavim kazalištem prije više od 30 godina. Zbog njegovih ekspresivnih nastupa, a ponajprije zbog vodeće uloge u razdoblju sveprisutnog novog vala, Bogović je do danas zadržao status jedne od najznačajnijih figura rock and rolla u nas.

Kako se od vremena njegovog zenita glazbeni ukus šire publike podosta promijenio, tako i zvuk kojem Bogović danas naginje uglavnom nalikuje onome što se nerijetko naziva middle-age-oriented-rock.  

Zvuk je to uglavnom mainstreama, za sredovječnu ekipu s osvrtima na buntovnu mladost i lošiju sadašnjost. Tako i teme pjesama s albuma zanimaju uglavnom stariju generaciju kao što su rastava braka, susret sa srednjoškolskim prijateljima 20 godina poslije i sl. Također, bitno je da je produkcija na nivou. Sve bez puno rizika, ali posljedično i bez previše uzbuđenja.

No i u takvoj niši mainstream rock 'n' rolla ima i pjesnika i pjevača koji to rade bolje nego što je slučaj s ovim albumom. Bogovićev napukli i ograničen vokal možda se ne snalazi najbolje u silnim baladama koje pretežu na albumu, dok življe pjesme ionako ne vuku na ponovno slušanje.

Naslovni singl „Krenimo“, nije baš za dugo sjećanje, dok je izbor drugog singla „To neću biti ja“, već puno bolji. Osim „To neću biti ja“, izdvaja se i „Nebo bez ptica“. Suradnja s Nenom Belanom na pjesmi „Prike“, strši zbog šarmantnog igranja s naglascima ali ne ostavlja dojam pretjerane uvjerljivosti.

Od fun-trivije s albuma može se napomenuti kako tekstove i glazbu većinom potpisuje Boris Hrepić – Hrepa, inače veliki blueser, većini poznatiji kao član nekadašnje Daleke obale. Dok je najmlađima ipak najpoznatiji kao višegodišnji voditelj dječje emisije „Dica sritnih lica“.

Unatoč profesionalnoj, školski odrađenoj produkciji albumu ipak fali i krvi i mesa. Nije baš da je loše, ali je prilično miriše na zaborav. Unatoč svemu, moguće je i da vam se album svidi i više od tek nekog prosjeka, ali  tada je vjerojatnije je da imate preko 40 godina.

Toni Plićanić

Hits 1974
Sretno dijete « Sretno dijete Davorin i Bogovići Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42