MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2023
Format Albumi
Vrsta / Contemporary Jazz / Piano Jazz
Dodano Ponedjeljak, 13 Studeni 2023
Žanr Jazz
Length 1:16:30
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2023
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6164202
Edition details objavljeno: 25.8.2023.; producent: Matija Dedić, snimano: 19.3.2023. - Zagrebačko kazalište mladih
Tags Croatia Records Matija Dedić

Review

Odmah na početku želim jasno poručiti da sam se dugo pripremao napisati ovaj svoj tekstualni osvrt na izdanje "Family & Friends', koje je 24. kolovoza objavila diskografska kuća Croatia Records, a radi se o izdanju koje potpisuje Matija Dedić.

Art Tatum, Herbie Hancock, Duke Ellington, Thelonious Monk, McCoy Tyner, Willie Smith, Masti Waller, Oscar Peterson, Ahmad Jamal, Chick Corea i Emmet Cohen neki su od najpoznatijih svjetskih jazz pijanista. A kada su u pitanju naši pijanisti, valja izdvojiti sljedeće: Viktor Lipić, Zvjezdan Ružić, Toni Starešinić, Kristian Terzić, Zlatan Došlić, Hrvoje Galler, a svakako ću spomenuti ime... Joe Kaplowitz, koji kao da je "naše gore list", a tu je naravno, i predmetni glazbenik Matija Dedić. Sve su ovo imena umrlih i itekako živih glazbenika kojima je glazba sve.
Ovo doista luksuzno izdanje CD i Blu-ray "Family & Friends" Matije Dedića snimljeno je tijekom koncerta, koji je pokrivao tri značajne obljetnice:
25. godina rada jazz sastava “Matija Dedić Trio”,
50. godina njegovog života i
100. godina od smrti jedne od najvećih hrvatskih skladateljica, Dore Pejačević, čije rad i djelo snažno djeluje na glazbeno biće Matije Dedića. Stoga i cijela glazbena priča započinje njenim klavirskim minijaturama iz ciklusa "Život cvijeća, op.1.", a u drugom dijelu koncerta na pozornici su mu se pridružili Krunoslav Levačić na bubnjevima i Žiga Golob na kontrabasu. Ovaj trio već punih 25 godina oduševljava publiku i poklonike jazza svojom svirkom.

Tu večer u ZKM-u s velikim razlogom odsvirali su nekoliko Matijinih autorskih kompozicija, skladbe Milesa Davisa i Freddiea Hubbarda. A potom uz Matiju bila je i njegova kći Lu, koja je otpjevala pjesmu “Zadnji sati ljeta”, koju su potpisali Tvrtko Hrelec i Kristijan Beluhan. Čak ni najbliži suradnici nisu znali za to i bilo je to doista posebno i ugodno iznenađenje ove koncertne večeri.

Samostalna svirka Matije u kojoj na vrlo impresivan način boji cvjetne klavirske minijature : Potočnica, Krizantema i Ljubica zapravo oslikavaju svu senzibilizaciju samog Matije glazbenim idiomom Dore Pejačević.
Dva i pol sata glazbenog užitka, iskustva, putovanja na 11 vrlo zanimljivih, posebnih i nadasve atraktivnih destinacija, koje slušatelja svako malo jednostavno i vrlo prizemno... oduševljavaju.

Drugi dio koncerta također je posebna glazbena priča, koja nam zapravo daje direktan uvid u svu snagu ovog trija koji već 25. godina u živote svih onih, koji vole dobru i kvalitetnu glazbu unose istinsku radost.

Njihova međusobna interakcija i snažna glazbena sinergija sa visokom dozom pozitivnih vibracija posebna su odlika ovog izdanja a i uopće njihovih nastupa. No, ovih jedanaest skladbi u doista vrhunskoj izvedbi Matije Dedića, kao i njegovih prijatelja, kolega glazbenika i kćeri vrhunska su poslastica. Naime, nevjerojatna je ta lakoća kojom Matija uvodi publiku, slušateljstvo u svoj glazbeni svijet. Kada jednom zakoračite u taj notni kolorit od prekrasnih boja i vizualizacija jednostavno se nećete moći odvojiti. Jednom riječju ...FASCINANTNO!

Preporuka

Uvijek sam se pitao što glazbenika vodi, potiče i tjera da ide dalje, da istražuje, da evoluira i da nikada ne staje i nikada mu nije dosta a priča koja okružuje glazbu, bez obzira kako se ona zvala istinski je svijet u kojem je sve igra, prezentacijska sloboda i sposobnost improvizacije.

Svi vi koji nabavite album "Family & Friends" osim Cda i Blu-raya dobiti ćete i raskošnu knjižicu/e gdje ćete doista saznati sve što trebate znati kada je u pitanju Matija Dedić i njegova potpuna posvećenost glazbi.

Yours,
Mladen Lončar - Mike

Hits 665
Tajna vještina (Glazba Zlatana Stipišića Gibonnija) « Tajna vještina (Glazba Zlatana Stipišića Gibonnija) Matija Dedić Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiThe Smile + James Holden u Malom rimskom kazalištu


Galoop festival dan 1.


Punk fiesta uz Bakterije i Nulu


Koncert Parnog Valjka na Terezijani


еksplozivni nastup Toola u Budimpešti


Engleska pop-punk ikona u prepunoj Tvornici


Dropkick Murphys na Šalati


Vrhunski koncert Crossesa u Tvornici


Tool audio-vizualno hipnotizirao Beč


Galerija fotografija: KSET Open Air


Spektakl Gibonnia


Dua Lipa nastupila u pulskoj Areni


Vojko V Križevce doveo do točke usijanja


Urban&4 na Križevačkom velikom Spravišču


Very Miki Solus


Konstrakta @ MSU 7.6.2024.


Zabranjeno pušenje u Zagrebu