MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Hainin


Bookmark

Data

Released Studeni 2020
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Psychedelic rock / Post-rock / Experimental Rock / Instrumental Rock / Progressive Rock
Dodano Utorak, 09 Veljača 2021
Žanr Pop-Rock
Length 47:24
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2020
Država Hrvatska
Etiketa Dostava zvuka
Catalog Number DZ 048
Edition details objavljeno: 27.11.2020.; miks i master: Leonard Klaić; snimano: kraj 2019. - Barake Čakovec by Daliborovo Granje
Tags Dostava Zvuka Leonard Klaić Daliborovo granje

Review

Relativno bogatu domaću etno/world/narodnu scenu (kako god je volite zvati), s etabliranim imenima Kries, Dunja Knebl, Lidija Bajuk, Cinkuši, Afion, Legen, obogatili su svojom kontoliranom mješavinom isključivo instrumentalne etno psihodelije/post/prog rocka momci iz Međimurja, točnije iz Čakovca. Inzistiranje na svrstavanju njihovih glazbenih avantura u zadane kategorije nije baš najsretnije rješenje iz jednostavnog razloga što su u njih ušli profiliranim karakterom čiji je rezultat njihova nepatvorena osebujnost nastala na temelju oprečnih, gotovo principijelno neusporedivih glazbenih pretinaca, ustvari najbolje odabrani način za izlaženje iz anonimnosti i utvrđivanje čvrstih pozicija u šarenom i nepredvidivom domaćem rock cirkusu. A za to treba ostvariti samo jedan uvjet. Nusprodukt nastao iz takvih premisa mora biti iskren, što je bez svake sumnje u slučaju Daliborovog Granja.

Stabilna armatura njihovih kompozicija počiva na električnoj komponenti (dvije gitare, bas, bubanj) primjerenoj uobičajenoj rock postavi te dominira u njihovom razdraganom, veselom melosu s utjecajem orijenta, balkanskih ritmičkih začina (sedmo-osminska mjera „patentirana“ od Vlatka Stefanovskog i društva) uz očekivani dodatak lokalnog kolorita pojačanog zvukovima trube. Psihodelične vizure (u principu smirenije note) trebale bi očitovati tužniju, melanholičniju stranu priča iz naroda (poslušati „Al-maknadi“ koja me, eto neodoljivo, podsjeća na Izraelski etno bend Esev Bar).

Naslovna „Hainin“ (sinonim za izdajicu, odmetnika, razbojnika) čvrsti je dokaz neodoljivosti njihovih ritmova, zajedno s „Izgubljena“ i „Sjenka u mehani“ najbolje manifestira njihovu glazbenu filozofiju.

Sama omotnica apsolutno je u službi naziva ovog albuma, na njoj je fotografija čovjeka iz austrougarskog zatvora s početka 20-tog stoljeća. Bendu je zanimljiva zbog njegovog pogleda u kojem se očituje pokajanje (zgodna paralela s Raskoljnikovim), pokajanja koje proživljava Hainin zbog svojih nedjela.

Predočeni spektar njihovih nota koje nemaju minimalistički pristup, budi interes za opetovano slušanje, poriv za kretanjem, možda iz razloga što korištenje baznih rock instrumenata nisu ostavili u prošlosti, dodavši im svoje začine.

Sve navedeno ne podrazumijeva da je njihova glazba zakoračila u neistražene vode, po mom skromnom ukusu predstavlja poželjan doprinos domaćoj sceni. U svakom slučaju, narednom djelovanju ovog benda treba posvetiti zasluženu pažnju.

Bend je oformljen 2014, prvi album „Daliborovo granje“ izdali su godinu dana kasnije, a djeluju u sastavu: Alan (gitara), Fićo (gitara), Dado (bas), Draš (bubnjevi), te Tomica kao gostujući glazbenik na trubi.

Zagrebačka publika imala je priliku slušati ih 2018 u Močvari.

Đorđe Škarica

Hits 2275

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu