MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2009
Format Albumi
Vrsta World / Contemporary Pop/Rock / Adult Contemporary / Klape / Dalmatinski pop
Dodano Petak, 07 Travanj 2017
Žanr Pop
Length 2:01:51
Broj diskova 2
Edition date Srpanj 2009
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 250-09
Edition details objavljeno: 6.7.2009.; snimano: 16. i 17. 3. 2009. KD Vatroslav Lisinski
Tags Aquarius Records Oliver Dragojević

Review

O kvaliteti Olivera Dragojevića nema smisla raspravljati. Kroz dugu karijeru Dragojević svakim albumom iznova pokazuje svoj savršen njuh za dalmatinsko glazbeno ruho, ali i kvalitetan decentni pop stvoren da traje. Iako nikada autor velikih pjesama koje izvodi, Oliverova interpretacija i duh koji unosi ih čini njegovim sastavnim dijelovima koje u tuđim intepretacijama kao pjesme zvuče dobro, no nedostaje im ona monumentalnost koju im je u originalu dao upravo Oliver.

Ovaj dvostruki live album je audio zapis Oliverovog privatnijeg koncerta u Lisinskom u suradnji s imenima kao što su Alan Bjelinski, Ante Gelo i Matija Dedić. U novom ruhu izveo je probrane pjesme zbog kojih mi je drago što postoji hrvatska glazba kako god ona općenito izgledala. Cesarica, Dobar dan , Što to bješe ljubav, ali i druge pjesme ovog koncerta su bile gornji dom u trenucima kad su izbačene na scenu, ali i dalje ostaju ogledni primjerak kvalitete i vremenske trajnosti kojoj pri stvaranju svaki autor koji želi biti određen kao bitan treba težiti. Nije zaobiđena ni jedna od najbitnijih pjesama hrvatske glazbe uopće, Galeb i ja, kao pravi primjerak onog što jadransko nasljedstvo može isporučiti kroz glazbu, a na žalost to trenutno ne radi.

Da Oliver više ne stvara novu glazbu i ne pjeva nove pjesme, imao bi što ponuditi publici jer ovo je stvoreno za sva vremena i za sve generacije. Novo ruho pjesama koje mu suradnici na koncertu osiguravaju nimalo ne narušavaju istinsku ljepotu tih pjesama. Dapače, nova ruha pokazuju snagu tih pjesama i snagu Olivera kao glazbene pojave. Jače jazz i instrumentalne podloge će pjesme učiniti ponovno svježima, a stalnost Oliverovog hrapavog i promuklog vokala definitivno neće biti monotonija, nego konstanta koja kod najvećih treba postojati.

I Oliver je uistinu najveći. Jedan i jedini. Živuća legenda. I dok slušamo o velikim imenima svjetske glazbe i proglašavamo ih besmrtnima, ne smijemo zaboraviti da i mi imamo takve ljude. Oliver je jedan od njih: vokal i pjesme koje će preživjeti svako vrijeme i svaku generaciju. Koncertni zapis potonjima dodaje i svaki koncertni prostor, svaki aranžman i svaku intepretaciju.

Ivan Glazer

Hits 1124
Vridilo je « Vridilo je Oliver Dragojević Albumi Kronologija Samo da je tu » Samo da je tu

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42