MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2016
Format Box set
Vrsta World / Singer-songwriter / Klape / Dalmatinski pop / Zabavna
Dodano Četvrtak, 13 Travanj 2017
Žanr Pop
Broj diskova 6
Edition date Lipanj 2016
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6073672
Edition details objavljno: 8.6.2016.; urednik izdanja: Davor Drezga
Tags Original Album Collection Croatia Records Davor Drezga Oliver Dragojević

Review

Drugi svezak "Original Album Collection" Olivera Dragojevića nužno izlazi kao osjetno slabiji materijal od prvoga, o kojem ste već čitali na svom omiljenom glazbenom portalu. Otprilike nastavivši ondje gdje je prvi dio inventure stao, na samom početku, na kronološki prvom disku čeka nas jedan – uopće se neću truditi biti pristojan – katastrofalan album, "Oliver" iz 1987., kao, valjda, neka vrsta odabira najmanjeg zla iz razdoblja što zjapi između prvih, redom antologijskih ili bar vrlo solidnih albuma i ovih novijih, dotjeranijih albuma od devedesetih naovamo. Koliko je odabir bio dobar (slična je situacija i s "Evo mene među moje" iz prve škatule, ali taj je album "mila majka" prema ovom turbozabavnjačkom dnu), dalo bi se diskutirati kad bih bio dovoljno mazohist da preslušavam Olivere albume iz osamdesetih; što je, tu je – zanemarimo li taj prvi disk, dobivamo paketić s pet studijskih albuma što ih je Oliver snimao između 1994. i 2002., u vremenu kad mu je diskografija doživjela nužno provjetravanje i svojevrsnu minirenesansu.

"Neka nova svitanja" iz 1994. bio je povratak popu u smislu tretiranja samih pjesama, koje su, bar kad je sam Oliver u pitanju, uvijek i težile tom jatu. Nije to, osobito u retrospektivi, posebno upečatljiv album, ali donio je najmanje dva nova zimzelena standarda vremešnoj pjesmarici, prepjev talijanske "Bella senza anima" rukopisom Alke Vuica, "Lijepa bez duše" i još ljepšu, Gibonnijevu "Brod u boci" te iz iste radionice sasvim solidnu "Dobro jutro", ali i bespotrebnu preradu staroga hita "Što učinila si ti", prilagođenu eri dancea i srodnih trendova, kao i promašenu "Ajde idi svojim putem" Dine Dvornika kao utege oko vrata inače solidnom "middle of (every) road" albumu. Godinu dana mlađi album "Vrime" uz zanimljivu vintage likovnu opremu donosi sličan materijal i kvalitetu, s nekoliko sasvim pristojnih pjesama poput "Boginja", "Vrime Božje", "Nisam ja za te" i "Moja tajna ljubavi", ali i ridikuloznih otkliznuća kao što je duet s Tonyjem Cetinskim "Morski vuk" ili nezanimljivi "Spli'ski đir" iz radionice Guida Minea i Lukyja.

Četvrti disk zauzima "Duša mi je more" iz 1997. sa simpatičnom fotografijom u bradu zaraslog Olivera u svom prirodnom, morskom ambijentu, ali s pjesmama koje ne isplivavaju iz prosječnosti (osim ako ih se smjesti u zabavnoglazbeni milje, gdje ipak debelo odskaču od "dične" konkurencije). No, zadnja dva diska donose nešto bolje albume, po kakvima ćemo prvenstveno i pamtiti ovog "novijeg" Olivera, živu legendu već debelo zadimljena glasa, ali i autoriteta nepresušne zvijezde i pjevačke maestralnosti. "Dvi, tri riči" iz 2000. spretno je složena zbirka pitkih pjesama u standardnoj Oliverovoj maniri, s novim prinosima best-of pjesmarici, poput "Tko sam ja da ti sudim", "Ješka od jubavi", "Moj lipi anđele" i "Kad mi dođeš ti", a "Trag u beskraju" iz 2002. tek je nešto više samozatajan, ali ne manje solidan album, bez posebnih iznenađenja na mjestu gdje iznenađenja ionako nitko niti želi niti traži.

Oliver s drugog paketa svoga "Original Album Collection", dakle, živa je legenda u svojim zrelim godinama, svjestan svoga položaja i etiketa, kao i nemogućnosti da igdje probija bilo kakve barijere ili očekivanja. Preživjevši uspješno, ali realno gledajući glazbeno dno središnjeg dijela karijere, danas je među nama kao višeznačna i slojevita referenca, brojnim Porinima ovjenčan glas koji ne stari ni kada stari i koji svjedoči o svom podneblju i vremenu i kad ga na festivalskim pozornicama zatrpa žuto lišće ljubavi.

Toni Matošin

Hits 1310
Original Album Collection Vol. 1 « Original Album Collection Vol. 1 Oliver Dragojević Box set Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42