MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2016
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Utorak, 15 Ožujak 2016
Žanr Rock
Length 48:23
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2015
Država SAD
Etiketa Warner Bros. Records
Catalog Number 551192-2
Edition details objavljeno: 28.8.2015.; produkcija: James Ford; snimano: 2014. - 2015., La Fabrique (Saint-Rémy-de-Provence, Francuska)
Tags Warner Bros James Ford Warner Bros. Foals

Review

Sa svojim četvrtim studijskim albumom “What Went Down”, Foalsi dolaze kao sad već poprilično proslavljen bend koji puni stadione i koji je tražen za poziciju headlinera na bilo kojem respektabilnijem festivalu. Tog svog statusa bili su poprilično svjesni već i na prethodniku “Holy Fire”, koji ga je samo učvrstio. Sad više nema nikakve dvojbe.

Nema dvoumljenja ni oko toga jesu li oni zaista kvalitetan bend koji to zaslužuje – i na pločama i uživo konstantno su moćni i vatreni. No, kako to obično bude, nešto je usput moralo biti i žrtvovano i to se na ovome albumu na trenutke zaista može osjetiti. Već su na “Holy Fire” konsolidirali i fokusirali svoje talente, ovdje možda još i više. Taj im je fokus donio taj moćni stadionski zvuk, ali je s druge strane i utišao neke od njihovih prvotnih kreativnih impulsa. Math-rock plesne himne s “Antidotes” više uopće nisu dio njihovog repertoara, kao što to nisu ni slavljenički funk-punk pop momenti i predivno strukturirani, pulsirajući gitarski pejzaži s “Total Life Forever”. Istina, sve je to utopljeno i apsorbirano u njihovom “novom” zvuku, što je rezultiralo mnogo ujednačenijim, kompaktnijim i direktnijim pločama, no i pločama kojima definitivno nedostaje dio zaigranosti, šarolikosti i nevjerojatne energije njihovih vrtoglavih početaka.

“What Went Down” otvara naslovna pjesma, koja je, analogno kombinaciji “Prelude” i “Inhaler” s “Holy Fire”, dušu dala otvaranju koncerata, s moćnim i žestokim riffovima, nemilosrdnim bubnjevima i vrlo ljutim i glasnim Yannisom Philippakisom koji traži pravdu. Foalsi su očito skužili da im odlično idu takve agresivne post-punk himne u kojima će maksimalno raspaliti po gitarama, basevima, bubnju i vokalu i jednostavno rasturiti, pa će taj trik uporabiti još nekoliko puta, najefektnije u “Snake Oil”. Nešto tiše momente na albumu ovoga puta pokreću Philippakisove emocionalne praznine, jet lagovi, burnoutovi, usamljenosti i sve ono što se dogodi ljudima kad postanu slavni, ali nikad nisu kod kuće, što odlično kanalizira u “Give It All”, “Lonely Hunter” i posebno predivnoj “London Thunder”, vrlo sjetnoj, ranjivoj, za njih čak ponešto minimalističkoj baladi. Od zanimljivijih trenutaka tu je još utopijska “Night Swimmers”, svojevrsna electro-rock afterparty tema s vrlo hedonističkim podtekstom.

Sve u svemu, to je deset pjesama na kojima Foalsi ponovo pokazuju da itekako znaju svoj posao, deset odlično komponiranih, izvrsno izvedenih i perfektno produciranih pjesama,  kojima se ništa krupno ne može prigovoriti, deset novih pjesama u njihovom već bogatom katalogu. Opet, s druge strane, kao i u uvodu, ne mogu se nikako prisiliti da zaista zavolim ovaj album kao što sam zavoljela njegove prethodnike – po prvi puta njihova ploča me uspjela ostaviti gotovo ravnodušnom. Zašto je to tako, teško je reći – možda zato što kao dugogodišnji obožavatelj ovdje ne čujem ništa posebno novo ni drukčije, možda zato što je previše živosti i pulsirajuće energije žrtvovano u ime velikih riffova, možda zato što je taj novi stadionski, ujednačeniji zvuk nekako dosadnjikav u odnosu na njihove ranije, plesnije, šarenije dane. Dosad sam Foalse smatrala bendom s gotovo Midinim dodirom, ovoga puta jednostavno ne osjećam čaroliju u zraku.

Danaja Glavičić

Hits 1543
Total Life Forever « Total Life Forever Foals Albumi Kronologija Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1 » Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere