MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2012
Format Albumi
Vrsta / Contemporary Pop/Rock / Dance-Pop
Dodano Srijeda, 03 Svi 2017
Žanr Pop
Length 49:23
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2012
Država Hrvatska
Etiketa Interscope Records
Catalog Number 0602537144068
Edition details objavljno: 14.9.2012.; snimano: studeni 2011. - srpanj 2012.
Tags Interscope Records Nelly Furtado

Review

Nelly Furtado je očito zaboravila sve sjajne (iako moralno upitne) marketinške tehnike kojima je svoj album Loose učinila najprodavanijim albumom razdoblja 2006.-2007. Hrpetina singlova, najvrući producent tadašnjeg doba (Timbaland) i snažno seksualizirani imidž učinili su svoje i Nelly Furtado je snažnim zaletom zauzela sam vrh ponude komercijalnih pjevačica. Iako sjajan potez za ponovni uspon, Nelly Furtado, nekad poštivana glazbenica, je dugoročno napravila glupost jer se ubacila u onu ligu glazbenica koje moraju nizati hit za hitom i svlačiti komad odjeće za komadom odjeće da bi opstale. Na fanove više nije mogla računati obzirom da im je nakon vrlo dobrog Folklorea okrenula leđa u pokušajima da zaradi što više pjevajući lakrdije poput Promiscuous i Maneater.

Još se glupljom pokazala odluka da se na izdavanje sljedećeg albuma na engleskom jeziku čeka šest godina. U tih šest godina publika kratkog pamćenja dobila je nove polugole junakinje - Rihannu, Katy Perry i Lady Gagu pa je Nelly Furtado zaista trebala čudo da se ponovno vrati na top liste. The Spirit Indestructible nije čudo. Radi se o zaista slabom albumu koji kao povratnički nema šanse. Dapače, čak ni mnogo dinamičnije karijere ne bi mogle podnijeti teret ovih mediokritetnih pjesama.

Nisu ovo samo prazna predviđanja nego realnost. The Spirit Indestructible je u svom prvom tjednu objave (dakle u istom onom u kojem je Loose 6 godina ranije zauzeo sam vrh) došao do 79. mjesta Billboarda, a sva tri singla kojima je promoviran doživjela su potop. Američki mediji su se raspisali o šokantnom debaklu, no tu nema ničeg šokantnog. Big Hoops (Bigger, The Better) je neinspirani r'n'b u kojem Furtado oponaša Rihannu pjesmom na koju bi se pijana Barbadošanka tek nasmijala. Isti obrazac slijedi i tek nijansu bolja Parking Lot. The Spirit Indestructible, singl namijenjen europskom singlu je nešto bolji, no sveukupno se radi o neuspješnoj kopiji Gaginog neuspješnog singla Marry the Night.

Sam album ne nudi ništa više od tog. Nelly Furtado, bez ikakvog cilja i ideje doslovno puca po svim područjima ne bi li barem negdje pogodila hit, no jednostavno ne uspijeva. High Life je prilagođavanje ionako plitke Madonnine American Life vlastitom opusu, Waiting for the Night loša referenca na istoimeni hit Jennifer Lopez, a Bucket List upropaštavanje barem tekstom potencijalno dobrog singla. Situacija se posebno kritičnom pokazuje na Believers (Arab Spring) gdje je Furtado na tragu starih dana pokušavala napisati ohrabrujuću pjesmu za sudionike promjena na bliskom istoku. No, zatrovana plitkim melodijama i beatovima, ona to jednostavno više nije sposobna.

Drugi put u karijeri Nelly Furtado se našla u komercijalno nepovoljnoj situaciji, no s određenim razlikama. Prvi put je mogla poslati top liste kvragu i prijeći u poluunderground izvođače obzirom da je imala fanove koji su cijenili pop folk bombone kanadske slatkice. Ipak, miris brzopoteznog uspjeha je bio jači. Situacija je sad znatno gora - fanova nema više, ali ni glazbe kojom bi ih mogla privući.

Ivan Glazer

Hits 580
Mi Plan « Mi Plan Nelly Furtado Albumi Kronologija The Ride » The Ride

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42