MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2018
Format Albumi
Vrsta Blues / Jazz / Electronic / Jazz Fusion
Dodano Utorak, 15 Svibanj 2018
Žanr Jazz / Rock / Blues
Length 46:05
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2018
Država Hrvatska
Etiketa Spona
Edition details Datum objave: 15. svibnja 2018.
Tags Spona Tomislav Goluban Toni Starešinić

Review

Od Tomislava Golubana doista se uvijek može očekivati nešto više. Mala rečenica koja zapravo ne govori ništa. Nakon svirke usnjaka tipa  Saundersa Teddella (ili Saundersa Terrella, oviosno o izvoru), daleko poznatijeg kao Sonny Terry, Little Pigeon išao je korak dalje prema povezivanju bluesa i zagorske kulturne baštine. Na kraju je to rezultiralo albumom ''Kaj blues etno'' (Spona, 2016.) . Osobno, mislio sam da je tako zatvoren još jedan ciklus i sada se vraćamo na početak. No, kao i mnoge, iznenadio me najavni singl “Space Drive” (Spona, 2018.), najavljujući još jedno novo glazbeno poglavlje ovog glazbenika kojeg pratim već dugi niz godina.

Pred nama je tako njegov novi studijski, potpuno instrumentalan album ''Velvet Space Love'', objavljen 15. svibnja preko izdavačke kuće Spona i uz svjetsku radijsku promociju Franka Roszaka i njegove promotivne kuće FRRP. Polako ali sigurno naši blues glazbenici sve više i više rade, surađuju s nekim od najeminetnijih glazbenika, promotorskih kuća i glazbenih studija preko velike bare. Nije to samo potvrda njihove kvalitete, već je to i pitanje uvažavanja rada i djelovanja baš naših, hrvatskih blues glazbenika.

Daleko je Mississippi, daleko je sva ta blues furka i priča, ali tko uopće za to mari; vrlo je razvidno uzeti, primjerice, baš ovaj album kojeg zajednički potpisuju Tomislav Goluban i Toni Starešinić. Album je nastao kao rezultat nespojivog, kao snažna interakcija  dvojice glazbenika s potpuno različitim glazbenim afinitetima, težnjama i stilskim određenjem, koja doista nemaju previše dodirnih točaka. I kako je onda sve to nastalo? Način je bio taj da je Toni ostavio Tomislavov ''usnjak'' a sve je ''prepeglao'' na svoj mnogima čudnovat način. Rezultat: nepredvidljivo i nadasve bogato glazbeno djelo, koje će mnoge fanove i druge glazbene znalce ostaviti bez teksta. Naime, ako su neki čak i osporavali Tomislavov rad, sada su im konačno začepljena usta. Uostalom, čemu priča, neka uđu u studio i neka pokažu što znaju i mogu. Naime, ovakva sinegrija već dugo se nije čula na ovoj našoj glazbenoj sceni. E sad, neki će kazati, ma daj, kaj ovaj brije, di je tu blues?  Di je tu elektronika? Pop? Ma, kaj je to zapravo?

Odgovor je vrlo jednostavan: pred vama je instrumentalni album koji kroz svoj sadržaj satkan od dvanaest instrumentalnih tema jasno i potpuno direktno nudi svoje viđenje ovakve fuzije i daje nam svima materijal za daljnje razmišljanje i privikavanje na nepobitnu činjenicu da se tek naoko različiti glazbeni stilovi mogu itekako kvalitetno i nadahnuto spajati. To je razlog da se pred nama otvara neka potpuno nova glazbena priča. Jeste li spremni za nešto novo? Poslušajte i krenite na vrlo skliske glazbene terene u kojima neće biti mjesta ni za kakva nebulozna filozofiranja, već samo treba biti otvoren prema novim glazbenim rješenjima i cijela priča ide dalje. Blues... gdje je tu blues, pitaju se mnogi. On je tu, prisutan je u zvuku usnjaka, pleše u ritmovima afričke savane, treperi na mjesečini velike rijeke Mississippi, ali čuje se i pod krovnom slamom zagorske kleti. Ma, zapravo, blues je tu stalno s nama, samo ga treba znati prepoznati.

Tomislav Goluban (usna harmonika) i Toni Starešinić (klavijature) bez ikakve su sumnje vrhunski glazbenici koji su se udružili i svojim umijećem i genijalnošću obuzdali svoje glazbene sile i pustili da se samo neke od njih kanaliziraju u skladbama ovog albuma. Obojica vode vlastite bendove (Tomislav Goluban Band, Mangroove, Chui) i oboje su osvojili nekoliko prestižnih hrvatskih glazbenih nagrada.

"Velvet Space Love" nudi osam autorskih pjesama, tri remix verzije i jednu obradu. Ovaj "svemirski ples" donosi nam kombinaciju bluesa, jazza i elektronske glazbe, no, ako se pažljivije sluša, ovdje nam se nude i  koketiranja s drugim glazbenim stilovima. Doista, nema nikakve sumnje, ''Velvet Space Love" Tomislava Golubana i Tonija Starešinića odvest će vas u neku drugu dimenziju. U toj i takvoj dimenziji ne postoje granice ni na jednom određenom glazbenom putu. Prevladate li to, odjednom ćete se naći kako plovite u toj glazbenoj sinergiji koja vam donosi samo užitak!

 

Mladen Lončar - Mike

Hits 3208
Kaj blues etno « Kaj blues etno Tomislav Goluban Albumi Kronologija Chicago Rambler » Chicago Rambler

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu