MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Singles


Bookmark

Data

Released Veljača 2012
Format Kompilacije
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Electronica
Dodano Četvrtak, 17 Srpanj 2014
Žanr Pop
Length 54:40
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2012
Država EU
Etiketa Mute/Parlophone/Dallas Records
Edition details Produkcija: Alison Goldfrapp, Will Gregory, Nick Batt, Flood, Pascal Gabriel i Jeremy Wheatley; Datum objave: 6.2.2012.; Snimano: 1999.-2011.
Tags Rock pop Dallas Records best-of kompilacija electronica

Review

Will Gregory i Alison Goldfrapp na sceni su 13 godina, iza njih je već pet albuma i bilo je pravo vrijeme da ove legende elektronske glazbe objave svoj prvi best of (zapravo - kolekciju singlova). Izdan tiho, bez velike promocije, i vjerojatno na nagovor njihove izdavačke kuće, The Singles je obilježio relativno slabe prodaje, a donosi 12 singlova i 2 nove pjesme.

Ovaj duet poznat je po mijenjanju glazbenog pravca svakim novim albumom. Od prvijenca Felt Mountain i njegovog ambijentalnog cabareta prešli su u prljavi britanski electroclash na albumu Black Cherry. Mračniji su zvuk glam rocka istraživali na najuspješnijem albumu, Supernature, a zatim napravili potpuni zaokret na Seventh Tree, kombinaciji tradicionalnog folka s elektronikom i akustičnim dream popom. Zadnji album, Head First, opet je bio preokret u odnosu na prethodnik te se pokazao kao poletna i vedra reinkarnacija pop glazbe osamdesetih.

Obzirom na činjenicu da uz tolike razlike među albumima međusobno ne možemo očekivati neki pretjerano tečan album, ova je kolekcija pjesama relativno dobro odrađena. Prijelazi među pjesmama odrađeni su što je bolje moguće, tek kod sporijih dijelova kolekcija malo izgubi tok.

Inače, zašto kolekcija singlova ovog dueta možda i nije najbolja ideja? Jednostavan je razlog - njihovi albumi cjeloviti su komadi umjetnosti, namijenjeni za slušanje u cjelini, a uzimanje pjesama s njih je trganje dijelova tih cjelina, pri čemu se do neke mjere uništava sentiment samih pjesama u kontekstu albuma. I tako, dok je svaki prethodni album bio gotovo savršen, The Singles ostavlja baš dojam nesavršenosti - relativno neuredan, na trenutke ne toliko tečan, a uz to izostavlja hrpu vrijednih pjesama. Svi upoznati s diskografijom dotičnog dueta složit će se da Goldfrapp nikad nisu birali one najbolje pjesme na albumima za singlove. Tako će u njihovoj diskografiji za svoje mjesto ostati zakinute Paper Bag, Deep Honey, Hairy Trees, Koko, Let It Take You, Little Bird, Road To Somewhere, Dreaming i Hunt, između ostalih, a ono što je stvarno razočaravajuće je činjenica da čak ni nekih od boljih singlova ovdje nema, te su tako izostavljene Pilots, Alive i Caravan Girl.

Ipak, ukoliko se fokusiramo na ono čega ovdje ima, jasno nam je zašto su Goldfrapp jedni od najboljih izvođača današnje glazbe. Ooh La La, Number 1 i Ride A White Horse čak i sedam godina nakon izdavanja zvuče neopisivo futuristički, svježe i nekoliko razina iznad današnje dance glazbe, tu su i neke od njihovih najljepših balada, Black Cherry i A&E, atmosferični jezivi klasici (Lovely Head i Utopia) te noviji singlovi, izvrsne Rocket i Believer. Vrijedne su spomena i dvije nove pjesme - predivna balada o smrti Yellow Halo, na granici između Seventh Tree i Black Cherry, i nevjerojatna Melancholy Sky, koja zvukom vuče na sam prvijenac s nešto prizvuka zadnjeg albuma. Te su dvije pjesme reprezentativan uzorak cijele njihove diskografije jer sadrže poneke elemente svih prijašnjih albuma i fantastičan su izbor za završetak ove kolekcije singlova.

Ukoliko ste obožavatelj, preskočite ovu kolekciju, izuzev dvije nove pjesme, jer uvijek ćete u njoj vidjeti propuštenu priliku u kojoj biste vi radije napravili kolekciju svojih najdražih Goldfrapp pjesama. Ukoliko vam je ovaj bend nov, ovo je izvrstan uvod u njihov zvuk i definitivno će vas potaknuti na daljnje istraživanje njihove diskografije.

 

Mislav Živković

Hits 949

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42