MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2011
Format Kompilacije
Vrsta / Pop / Rock / Alternative rock / Alternative Pop/Rock / Underground Rap / Alternative Rap
Dodano Četvrtak, 17 Srpanj 2014
Žanr Rock
Length 56:01
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država Europe
Etiketa Parlophone
Catalog Number 5099973007876
Edition details The release comes in a box containing a 35x35 cm double sided fold out poster. All the 7'' are individually packed in picture cardboard sleeves showing the picture from the original single release on each of the sides
Tags Gorillaz Singlovi kompilacija pop Rock Rap Parlophone

Review

The Singles Collection 2001-2011 je pomalo nespretan naziv ako ćemo ići po tehničkim karakteristikama albuma. Naime, prvi singl benda bio je Tomorrow Comes Today još davne 2000. godine, dok je posljednje izdanje bila pjesma Doncamatic koja je izašla 2010. No na stranu takve stvari, album je izvrstan presjek diskografije Gorillaza i jedan ugodan povratak u prošlost.

S prvog, eponimnog albuma Gorillaz, skinuto je 4 pjesme: Tomorrow Comes Today, Clint Eastwood, 19/2000 i Rock The House. Sjećam se kako je bilo preslušavati taj album pred deset godina, opet i opet i opet i opet dok se kazeta nije izlizala. Još uvijek ju negdje imam, stoji u nekom ormaru. Clint Eastwood i 19/2000 su klasici, a ja još nisam upoznao osobu koja na spomen Gorillaza ne bi reagirala ikako osim sa: “Get the cool, get the cool shoeshine”. Tko zna, zna, tko ne zna nek se baci na slušanje.

S drugog albuma, Demon Days, skinute su DARE, Dirty Harry (opsesija Clintom Eastwoodom ovdje postaje sasvim jasna), Kids With Guns i El Mañana. S manje alt rocka i više hip hopa, Demon Days je postao globalno skoro pa i popularniji od prvog albuma i popraćen s daleko više multimedijske reklame (a kako drukčije pošto je bend virtualan).

Treći album, Plastic Beach, donio je nešto sasvim drugo, novu razinu kombiniranja žanrova. Tu se ubacivalo svašta, od hip hopa do gostovanja libanonskog nacionalnog orkestra. Pjesme s albuma na kompilaciji su Stylo, Superfast Jellyfish, On Melancholy Hill i Doncamatic. Za kraj su dodani još i remixevi pjesama Clint Eastwood i 19/2000. Dok je 19/2000 zapravo samo malo nabrijanija verzija originalne pjesme, Clint Eastwood je skroz ubrzan i samim time upropašten jer se skroz izgubila originalna atmosfera pjesme.

Sve u svemu, smatram da je album dobar presjek karijere Gorillaza. Nije bilo previše prostora za manevre u tom aspektu pošto ovo ipak nije Best Of, nego kolekcija singlova, no stvari su se poklopile. Od alternativnog rocka, preko trip hopa i popa, ovaj album je solidan presjek jednog desetljeća karijere benda kroz kojeg je djelovao uglavnom Damon Albarn, a u kojem su gostovali desetci glazbenika. Gorillazi su nam dali jedan sasvim drukčiji pogled na glazbu i na marketing iste i hvala im na tom drukčijem pogledu. Bez njih bi glazbeni svijet bio značajno dosadniji.

Demian Vokši

Hits 917
D-Sides « D-Sides Gorillaz Kompilacije Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42