MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2018
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Ponedjeljak, 19 Ožujak 2018
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2018
Država Njemačka / Austrija / Švicarska
Etiketa Challenge Records
Tags Steve Hobbs

Review

Svoj novi album vibrafonist i marimbist Steve Hobs snimio je neposredno prije nego je preminuo njegov mentor i prijatelj Bobby Hutcherson, jedan od najvećih vibrafonista i marimbista u povijesti jazza. Istog trena kad je čuo vijest o njegovoj smrti odlučuo je da će CD posvetiti njemu i da će to jasno naznačiti u naslovu.

Za razliku od većine ostalih vibrafonista/marimbista, koji tek rijetko posežu za marimbom, Hobbs je to glazbalo predivnog zvuka na ovom snimanju stavio u ravnopravan odnos. CD je snimio sa svojim stalnim kvartetom u kojem uz njega sviraju pijanist Bill O'Connell, kontrabasist Peter Washington i bubnjar John Riley te starog znanca i suradnika, tenor i sopran saksofonista Adama Kolera. Ovo je već treći album zaredom za koji je snimao uz istu ritam sekciju. Naime, zahvaljujući svojoj reputaciji nije mu teško okupiti uglednike jazza na jednom mjestu. Tijekom karijere surađivao je s harmonikašem Artom Van Dammeom, saksofonistima Garyjem Bartzom, Chrisom Potterom i Alom Cohnom, trombonistom Julianom Priesterom i bubnjarem Lewisom Nashom, a na snimanjima njegovih albuma svirali su vrhunski jazzisti, među ostalima trubač Tom Harrell, pijanisti Alan Broadbent i Kenny Barron, basist John Patitucci i bubnjar Victor Lewis.

Očekivano, sukladno tom iskustvu i kvaliteti suradnika, izvedba je na visokoj razini. Radi se o postbop, mainstrem jazzu, ali s različitim začinima, od latina preko funka do kalipsa. Uz deset vlastitih skladbi, uvrstio je tri obrade poznatih skladbi autora koji dolaze iz različitih glazbenih miljea: “Where Or When” Richarda Rodgersa i Lorenza Harta, “Besame Mucho” Consuele Velasquez i “Blowing In the Wind” Boba Dylana. Iz konteksta tek strše vokalne izvedbe njegovih skladbi “The Road to Happy Destiny” i “In From the Storm” u kojima su im se na snimanju pridružili pjevači Carol Ingbretsen, Maurice Myers i Marvin Thorne.

Davor Hrvoj

Hits 2685

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42