MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Original Album Collection


Bookmark

Data

Released Srpanj 2014
Format Box set
Vrsta / Art Rock / Novi val
Dodano Petak, 06 Veljača 2015
Žanr Rock
Broj diskova 5
Edition date Srpanj 2014
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 5CD 6053872
Edition details Snimano: 1981.-1985. / Produkcija: Enco Lesić (CD1), Ivan Piko Stančić (CD2 1-6), Goran Bregović (CD2 7-8), VIS Idoli (CD3 i CD4), Bob Painter (CD4), Đorđe Petrović (CD5), Vlada Divljan (CD5)
Tags Croatia Records Idoli Original Album Collection

Review

U recentnom zamahu edicije Croatije Records "Original Album Collection" (ne znam je li engleski naziv odraz aspriracija prema inozemnim tržištima ili tek pokušaj da se zvuči "pametnije"), svoj su tretman još jednom dobili Idoli. Kultni beogradski novovalni vokalno-instrumentalni sastav, naime, već je ranije dobio svoj CD-katalog zahvalujući činjenici da su u svoje vrijeme cijeli opus potpisali pod etiketom zagrebačkog Jugotona; ovom prigodom paketu sa svim - ne, doduše, mnogobrojnim - naslovima Vlade Divljana i ekipe pridodan je i čuveni kompilacijski album "Paket aranžman" (također već izdan na CD-u), kojim je, predstavljanjem Idola, Električnoga orgazma i Šarla Akrobate, srbijanski novi val svojevremeno dobio svoj uvjerljiv manifest.

Bend nastao gotovo pa slučajno, od početka je bio projekt koji je trebao dovoditi u sraz pa u pomirbu popkulturno i konceptualno-artistično. Njihov nevjerojatno uspješan početak 1981. sa singlom "Maljčiki"/"Retko te viđam sa devojkama", pojavljivanjem na spomenutom "Paket aranžmanu" te naposljetku s EP-jem "VIS Idoli" (ili popularno nazvan "Mini LP", kako je naznačeno i na ovom izdanju), jedna je od najnevjerojatnijih priča iz povijesti popularne glazbe ugasle države. Idoli svoj glazbeni start duguju, naime, fotografijama koje je plasirao fotograf Dragan Papić, nakon kojih je na zanimanje javnosti peteročlano društvo moralo odgovoriti ubrzanim učenjem sviranja. Na krilima novoga vala koji je zahvatio i beogradsku scenu tako su silom prilika i neupitnim talentom za umjetnički koncept i glazbu isplivali ovi uredno počešljani i pristojno odjeveni momci sa cijelim naramkom ideja što su subverzivnošću nagrizale same granice koje su marljivo postavljali obrambeni mehanizmi tadašnjega totalitarističkog režima. Prvi album "Odbrana i poslednji dani" nije postigao uspjeh kakav su mu predviđali, ali to je tek bila cijena presloženog koncepta i glazbenih rješenja što su previše iskakala iz okvira uobičajenog i radiofoničnog. Taj album danas još uvijek slovi kao najbolji srbijanski rock-album svih vremena…

No, tu negdje priča o Idolima i završava, odnosno, prelazi u legendu kojoj danas dugujemo ovako iscrpne digitalizirane inventure. "Original Album Collection" obuhvaća, naravno, i preostale albume iz diskografije benda - mlaku pop-kolekcij(ic)u "Čokolada" isoundtrackminornog filma "Šest dana juna", kojeg je bend odradio već u fazi razilaženja. Ta dva ostvarenja - prvo nastalo kao odgovor na komercijalni neuspjeh "Odbrane i poslednjih dana", a drugo kao pokušaj širenja u drukčije glazbene domene i recepture - ipak ovdje tek zaokružuju paket, čineći ga potpunim, ali mu i snizujući prosječnu ocjenu. Sve vrijedno vremenske kapsule Idoli su snimili tijekom 1981. i 1982. Ako se glazba zabilježena na nastupnom EP-ju danas i čini pomalo tankom, a opravdano hvaljeni "Odbrana i poslednji dani" s vremenskim odmakom još izražajnije otkriva i povremene napadaje samodopadnosti, teško je ne gledati ova djela kao antologijska i za svoje vrijeme izrazito vitalna i nabrijana. Naravno, "Odbrana i poslednji dani" središnji je dio paketa, i to svakako ne samo kronološkim redom. Album, kojem bi na domaćoj sceni najvjerojatniji rival bio Haustorov "Treći svijet", u svoje je pore unio egzistencijalne natuknice istoimene novele Borislava Pekića - kroz prizmu njegove kafkijansko-hašekovske priče o spasitelju na plaži rijeke Tise u suton 2. svj. rata koji, spasivši njemačkog vojnika u danima nakon kapitulacije Njemačke, završava u zatvoru, Idoli su ispleli svoj glazbeno-lirski mozaik kojim su opipali mnoge od tabua i nepoželjnih tema svoga vremena, od idolopoklonstva režimskom vođi do religije. "Kenozoik" je bio jedini pravi hit albuma, ali nezaboravni trenutci ipak su sjajna pop-koračnica "Moja si", bravure s elektronskim fileom "Rusija" i "Nebeska tema" te štektava "Poslednji dani", pa čak i "Odbrana", mada njome već opasno zalaze u područje preseravanja. Iako ne toliko savršen koliko mu mnogi tepaju, "Odbrana i poslednji dani" blistav je primjer drske inteligencije pop-glazbe, odnosno, mladih ljudi gladnih intelektualne igre koliko i dobre zabave. Taj trenutak ostao je prijeloman u kratkoj povijesti benda, kao vrhunac nakon kojeg se društvance, možda dezorjentirano i lišeno čvršće zajedničke vizije nakon slabe prodaje ploče, relativno brzo počelo osipati. Stoga, "Original Album Collection" i sa svojim oskudnom, nedovoljno primjerenom opremom na jednom mjestu donosi praktički cijelu ostavštinu benda koji je obilježio srbijanski novi val, ispisavši mu možda i najvitalnije note. Neujednačenost toga istog opusa više je odraz ambicija i stvaralačkog ponosa nego razlog za oštrije kritike ili naknadne pameti.

Toni Matošin

Hits 6222