MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Atonement


Bookmark

Data

Released 2017
Format Albumi
Vrsta Death metal
Dodano Srijeda, 15 Ožujak 2017
Žanr Heavy Metal
Length 48:34
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2017
Država Europa
Etiketa Nuclear Blast
Catalog Number NB 3511-0
Edition details 24. 2. 2017.; produkcija: Paul Orofino; snimano: 2016. - Millbrook Sound Studios, Millbrook, NY, SAD
Tags Nuclear Blast Immolation Paul Orofino

Review

Metal može djelovati vrlo hermetički na ljude koji ga ne slušaju i često će se za metal reći da je brutalan oblik glazbe. No, brutalnost u metalu nije mjerljiva pojava i u potpunosti ovisi o slušateljevu doživljaju glazbe. Zavisno od čovjeka, ona se očituje bilo u zvuku gitara, brzini glazbe, korištenim vokalima ili mnogim drugim osobinama koje glazba posjeduje. Death metal je, kao jedan od temeljnih ekstremnih žanrova, uvijek sadržavao većinu osobina koje sačinjavaju ono brutalno u metalu. Estetika smrti, od koje i dolazi naziv žanru, prožima se kroz glazbu i manifestira u posebice abrazivnim pjesmama koje će nenaviknutom slušatelju biti teško probavljive. No, dok su grupe poput Cannibal Corpsea tematiku smrti i brutalnost odvukli u ekstreme i kroz vrlo grafički prikaz naslovnica svojih albuma i tekstova, postoje i one grupe koje se koriste mnogo suptilnijim metodama i u konačnici izazivaju veću nelagodu od sve krvi i odrezanih udova mesarski nastrojenih death metal grupa.

U tom pogledu, Immolation su kraljevi one brutalnosti koja se, umjesto jeftinim salonskim trikovima, očituje kroz jedinstvenost zle atmosfere u zvuku koji grupa posjeduje i tematikom pjesama koje nikada ne prelaze u parodiju. Immolation je zbog toga oduvijek imao posebno mjesto u death metalu. Nikad podložni trendu, njihov će zvuk biti vječno imitiran, ali nikada u potpunosti dosegnut. Deseti album “Atonement” jest još jedan dokaz tomu i vrlo jasno pokazuje zašto su jedna od najcjenjenijih grupa na metal sceni.

Poput nekoga napuklog zvona koje odzvanja kroz pustoš s naslovnice albuma, prvi zvuci gitare najavljuju oluju koja stiže. “The Distorting Light” spušta se poput anđela smrti koji donosi na Zemlju oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim. Glas Rossa Dolana jest jedan od najprepoznatljivijih u death metalu i njegovo duboko režanje, iako bez mnogo varijacija u samoj izvedbi, savršeno pristaje uz rifove. A upravo su rifovi ono što Immolation izdvaja iz mase drugih grupa. Robert Vigna i njegov stil kompozicije gitarskih melodija i rifova svakako će biti predmetom proučavanja u vremenu koje dolazi. Nikad pravocrtan ili jednostavan, svaki rif ima melodiju kao svoga pratitelja s kojim se poput lutajuće vatre kreće u mističnom plesu koji iz tame priziva svjetlost. “When the Jackals Come” ponajbolji je primjer ovoga na samom albumu i prikazuje kako proizvesti opresivnu atmosferu samo kroz moć rifa koji probija sjene, zemlju i meso. Ova atmosfera jest tema koja se provlači kroz cijeli album i u pjesmama poput “Rise the Heretics”, “Destructive Currents” i “Above All” dostiže svoj apokaliptički vrhunac. Naš će svijet stvarno skončati, sad kada su šakali pristigli.

U karijeri bez ijednoga lošeg albuma, s godinama se grupa odmaknula od totalnog kaosa svojih ranih dana i fokusirala svoje iskustvo u glazbu koja obiluje atmosferom i idejama, ali je i dalje nepogrešivo Immolation. Oduvijek kritični prema religiji i njezinim pojavnim oblicima u svojim pjesmama, na novijim su albumima vrlo uspješno uveli i teme modernog društva i kritiku njegovih negativnih strana pri tome ne gubeći na snazi svoga izričaja. U tome svemu uspijeva i novi album koji će biti pri vrhu mnogih lista kad se bude podvlačila crta pod 2017. godinu.

Boris Čičovački

Hits 1298

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42