MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Lorenzo 2015 CC.


Bookmark

Data

Released Veljača 2015
Format Albumi
Vrsta / Pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 28 Svi 2015
Žanr Pop
Length 1:15:14
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2015
Država Italija/Hrvatska
Etiketa Universal Music / Universal Music Hrvatska
Catalog Number 0602547231796
Edition details objavljeno: 25.2.2015.; produkcija: Michele Canova i Jovanotti
Tags Universal Jovanotti Michele Canova

Review

Aktualni ovogodišnji album talijanskog majstora dobra atmosfere otprilike nastavlja tamo gdje je završio njegov posljednji uradak od prije četiri godine. Već s ovitka albuma, standardno vas sučelice promatra Lorenzo Cherubini. Album je kao mnogo puta do sad, u sebeljubljivom stilu, nazvan po autoru, uz prateću godinu izdanja. Ovaj put, doduše, uz dodatak oznake kubika kojima neuništivi Jovanotti piči kroz 18 novih pjesama.

I u svom trinaestom studijskom izdanju „ragazzo fortunato“ zadržava fuziju raznih stilova uz bazični pristup prpošnog i pozitivnog mediteranskog hip hopa čije varijacije postoje valjda u svim zemljama sjevernog mediterana, pa tako i kod nas. I doista je lako prepustiti se Jovanottiju jednom kad se pojavi u eteru upravo zbog silne pozitivne energije kojom vas obasipa. Na ovom izdanju ima možda više naglaska na popu i dance-u, stoga oni koji teže podnose ljetnu lakoću postojanja, mogu imati veće zamjerke.

Do sad je već s albuma skinuto par singlova, od kojih se na prvo slušanje nameće „Sabato“, koji dosta podsjeća na jedan uradak jedne naše domaće pjevačice/starlete/posvuduše koji u svom nazivu asocira na onu stranu Jadrana. Dok npr. pjesma „L' estate addosso“ zvuči kao da ju je aranžirao Boris Đurđević. Lako bi bilo i zamisliti kako bi ju izvodila njegova pjevačica iz benda. Inače je ta skladba napravljena za istoimeni film koji još nije snimljen, ali, kao i ljeto iz njegovog naslova, dolazi.

Za sve one kojima su takve stvari previše trash ili ljiga, pripremio je Jova i „teže“ stvari kao što su npr. „L'alba“ (o zori na Lampedusi) ili „Gli immortali“ (što nekom tko nagodinu puni pedesetu i nije na odveć).

Od ostalih pjesama ističu se „Musica“ s izraženom electro potkom i hiperaktivna „Tutto acceso“. Album potom u drugom dijelu gubi na dinamici i prelazi mahom u balade, odnosno kancone, a koji je istini za volju i pinkicu dosadniji. Međutim, za velike obožavatelje, sklepao je nadahnuti Lorenzo još 12 pjesama koje se nalaze na drugom, bonus CD-u za danonoćno preslušavanje. Za ostale, preporuka je zadržati se na singlovima, njih ćete se ionako naslušati u radio-friendly eteru kroz nadolazeća ljeta.

I nema veze što Jovanotti nikad nije probio barijeru u anglofonskim zemljama. Majstor dobre atmosfere zna kako potaknuti kukove na gibanje uz toplu energiju punu života.

Toni Plićanić

Hits 1025
Safari « Safari Jovanotti Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42