MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
An Overview on Phenomenal Nature


Bookmark

Data

Released Veljača 2021
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Indie Folk / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Nedjelja, 28 Veljača 2021
Žanr Pop-Rock
Length 31:42
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2021
Država UK
Etiketa Ba Da Bing!
Catalog Number BING164
Edition details objavljeno: 19. 2. 2021.; producent: Josh Kaufman; snimano: The Boom Boom Room, Brooklyn, NY
Tags Cassandra Jenkins Josh Kaufman Ba Da Bing!

Review

Mlada američka glazbenica iz Brooklyna u poziciji je da uvriježenu istinu „zašto jednostavno kada može komplicirano“ u svom slučaju zarotira za 180 stupnjeva.

Da ne bi bilo zabune, daleko od toga da je njena hipnotizirajuća magija oblikovana kroz sedam poznatih nota iskazana kroz jednostavnu formulu. Naoko, njena postojana rijeka stihova popraćena odgovarajućom lijenom, ali nadasve zaraznom glazbom na tragu smooth jazza i tradicionalnog folka predstavlja iskreno izražavanje emocija kroz osebujnu jednostavnost koju samo čisto srce može izraziti, a za koju treba izdvojiti malo vremena i koncentracije kako bi se sagledale sve fine nijanse ovog albuma.

Nijanse koje se oko čvrste jezgre sazdane od nježnog smirujućeg vokala, ponekad narativnog, te uvjerljivih stihova koji nastaju uvijek i svugdje kada osjeti poriv, omotavaju u pravu poslasticu sazdanu od zvukova uvijek poželjnog i prisutnog saksofona, umirujućeg šuma četkica po snareu koji asociraju na vječnu igru valova, diskretne, ali ponekad propulzivne gitare, fretless basa, zvukova koji nedvojbeno tjeraju tjeskobu, sveprisutni kaos.

Njeni stihovi obučeni u dodatno ruho glazbenih minijatura iza kojih (uglavnom) stoji multi-instrumentalist, producent, aranžer, kompozitor Josh Kaufman (bio je koproducent na tribute albumu „Day Of The Dead“ posvećen velikanima Grateful Dead na kojem su među ostalima svirali Wilco, The National, Mumford & Sons,The Flaming Lips), s kojim je ušla u studio samo s idejama, bez finalnih rezultata, da bi album bio posložen u samo tjedan dana uz „malu pomoć“ svojih prijatelja na zavidnom spektru instrumenata (flauta, saksofon, viola, violina, bas gitare, udaraljki, synth).

Zbirka je to likova, citata, događaja, intimnih razgovora autorice sa ljudima iz njenog kvarta, ljudima koje susreće u raznim okolnostima i situacijama pametno složenih u pamtljive priče koje kao da su nastale iz ničega, što potvrđuje njen smisao za jednostavnost koja plijeni pažnju. Dojma sam da je to više intimni sadržaj njene emocijonalne inteligencije iz njenog dnevnika nego dokumentarni iskaz obogaćen gotovo rascvjetalom orkestracijom koja svojim optimizmom daje dodatnu dozu potrebne energije. U ova nesretna vremena ovaj album je zbog svoje elegancije zaista privilegirani dar.

Uvodna „Michelangelo“ nije pravi reprezentant njene glazbene imaginacije, svojom distorzijskim gitarom i postojanim ritmom umnogome podsjeća na atmosferu koju je tako jedinstveno znao iskazati Neil Young.

„Ambiguous Norway“je na tragu njenog prepoznatljivog izražaja, zagledana u morska prostranstva lamentira o grižnji savjesti zbog smrti prijatelja Davida Bermana s kojim je trebala otići na zajedničku turneju s bendom The Purple Mountain, a koju je odgodila.

„Mind is just a hard drive“, priča Cassandra u „Hard Drive“ centralnom mjestu albuma , narativnim glasom u razgovorima s čuvarem muzeja, knjigovođom, vidovnjakom. Svaki od njih ima svoju priču, svoju vinjetu o svijetu koji nas okružuje, o humanosti, o životnim tarot kartama koju su nam podjeljene i koje posložene kroz njenu priču poprimaju zajednički smisao. Sjajna gitara Josha Kaufmana i neponovljivi zvuk Stuart Bogievog saksofona samo zaokružuju blistavi sjaj ove predivne pjesme.

Album završava instrumentalom „The Ramble“ pametno izabranim utočištem za opuštanje, meditacije, sukusom svega što nam je ova nadarena glazbenica ostavila na pomno slušanje.

Cassandra Jenkins svojom malom niskom bisera zaslužuje svu potrebnu sreću za opstanak u nemilosrdnom glazbenom svijetu. Ovaj uradak svojom neptvorenom iskrenošću i sjetom ima terapeutski učinak, kao stvoren za slušanje u kišnim poslijepodnevima, stoga ga treba konzumirati u regularnim dozama, očekujući pri tome s nestrpljenjem naredne avanture.

Đorđe Škarica

Hits 1075

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu