MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Haven


Bookmark

Data

Released Svi 2015
Format Albumi
Vrsta / Power metal / Progressive metal / Symphonic metal / Neo-classical metal
Dodano Petak, 15 Svi 2015
Žanr Metal
Length 54:53
Broj diskova 1
Edition date Svi 2015
Država UK, Europa i SAD
Etiketa Napalm Records
Catalog Number NPR 588 CD
Edition details objavljeno: 4.5.2015.; produkcija: Sascha Paeth
Tags Sascha Paeth Napalm Records Kamelot

Review

Američki bend s europskim vokalima, Kamelot, osnovan je sada već davne 1991. godine. Slavu su stekli s norveškim pjevačem Royem Khanom koji je zaslužan za mnoge njihove uspješnice. No, kako psihički nije mogao više izdržati rad u ovom bendu, došlo je do prijateljskog razvoda, a na njegovo je mjesto došao švedski pjevač Tommy Karevik koji je dosad s bendom snimio album „Silverthorn“. Obično bendovi dosadašnji vokal zamijene različitim, no ova je ekipa zaposlila praktički vokalnu imitaciju Khana. Kaverik se u cijeloj priči jako dobro snašao, snimio i drugi album „Haven“ koji je nedavno objavljen preko Napalm Recordsa.

Na prvo slušanje, album ne donosi ništa novo, to je onaj dobar stari Kamelot, bez ikakvih varijacija na temu ili unapređenja. Sve je unutar žanrovskih okvira, kvaliteta je na razini, ali nešto u cijeloj priči fali. Fali daška svježine i pokoji novi element, jer, usprkos novom pjevaču, ovaj bend je ostao u potpunosti isti. Očigledno dečki nose određeni strah od promjena, stoga se drže onoga u čemu su dosad dobro ispraksirani. Nakon nekoliko uzastopnih slušanja, nisam mogla pronaći određene elemente  na albumu koji bi se posebno isticali ili koji bi učinili ovaj album boljim od ostalih. S obzirom da sam bila skeptična prema činjenici da su napravili prosječan ili čak relativno loš album, ostavila sam stvar na stranu da ostoji neko vrijeme prije nego što se ponovno bacim na posao. Kada se cijela stvar slegla, pjesme su uistinu počele malo bolje zvučati, a album je počeo dobivati sliku kao cjelina. Još uvijek ništa revolucionarno, no budi određenu vrstu nostalgije za njihovim remek-djelima kao što je legendarni „The Black Halo“ album. Dramatični na elegantan način, s dozom melankolije i izuzetnom žestinom album otvara „Fallen Star“. „Insomnia“  ima karakterističan refren i pregršt žestokih gitarskih riffova uz momente dominacija klavijatura. Upravo je zato izabrana kao drugi singl, premda bi, prema mom osobnom mišljenju, bila bolja kao prvi singl, umjesto pjesme „Veil Of Elysium“ ljubavne stvari koja zahtjeva više slušanja i pozornosti. „Citizen Zero“ ima borbeni nagon u karakteru, no prava joj je suprotnost pjesma „Under Grey Skies“ koja će rastopiti i najhladnija srca. U njoj gostuje pjevačica Charlotte Wessels iz Delaina koja čiji glas ovdje jako dobro pristaje. Ona je inače bolja na snimkama nego uživo, a ova pjesma je svojevrsni nastavak na legendarnu suradnju Kamelota i Simone Simons iz Epice i pjesme „The Haunting“. Melodijom podsjeća na „House On The Hill“. Kad smo već kod Epice, „My Innocence“ ima uvodi riff koji neodoljivo podsjeća na njih, s nekom vrstom pop refrena. Još je jedna žena gostovala na ovom albumu, u malo žešćem obliku, a to je Alissa White-Gluz, nova prva dama Arch Enemyja, u pjesmama „Liar Liar (Wasteland Monarchy)“ i „Revolution“. Upravo je „Liar, Liar“ jedna od najboljih i nakompleksnijih stvari na albumu. Prepoznatljive melodije, brzo ostaje u uhu, donosi tornado emocija i žestine kojih se teško zasititi. Od zanimljivih ljubavnih stvari tu je i „My Therapy“. Album završava prilično teatralno,  uz odličnu baladu „Here's To The Fall“, snažnu „Revolution“ i instrumentalnu „Haven“.

Možda ne pali na prvu, ali nakon nekog vremena i proučavanja zadovoljava očekivanja. Malo inovativnosti u budućnosti ih ne bi ubilo, a dotad možemo uživati u tipičnom Kamelot symphonic-metal zvuku.

Maja Trstenjak

Hits 1345

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42