MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Pop / Soundtrack / Chanson
Dodano Četvrtak, 21 Svi 2015
Žanr Pop
Length 1:19:15
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2015
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6065479
Edition details objavljeno: 15.1.2015.
Tags Croatia Records Alfi Kabiljo

Review

Izabirući iz svoje prebogate fonoteke, Croatia records svako toliko objavi sabrana djela nekog od naših poznatih i cijenjenih autora. Također, i Alfi Kabiljo periodično objavi žanrovski presjek svoje plodne i dugotrajne karijere. Na spoju kompilacijskih želja, ovaj put je odlučeno da se napravi izdanje koje bi na jednom mjestu sakupilo pjesme koje je ovaj umjetnik objavio kroz filmove i TV serije još tamo od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do današnjih dana.

Tako je na jednom mjestu sublimirano je oko 40 filmskih naslova probranih kroz 27 pjesama u izvedbama autentičnih pjevača na tekstove nekih od najzanimljivijih hrvatskih tekstopisaca kao što su Željko Sabol, Ivica Krajač, Momčilo Popadić, Drago Britvić, Arsen Dedić, itd.

Rukopis kolekcije ostavlja snažan orkestralni utisak, kako to već i priliči maestru. U nizu pjevača možda se tek Arsen otimlje prepoznatljivosti izražaja cijele kompilacije. Naravno, iskače i izvedba ekipe iz serije „Bitange i princeze“, gdje u jednom šaljivom i neobaveznom tonu pjevaju „Neka cijeli ovaj svijet“. Poslovično jak dojam ostavlja i evergreen „Tvoja zemlja“ u izvedbi Vice Vukova, koja je doduše izvedena na filmu tek nedavno. A posebnu poslasticu predstavlja i slatkasta reminiscencija iz djetinjstva: „Ne daj se, Floki“ u izvedbi vječnog Đimi Stanića.

Kako su pjesme uglavnom zanatski napravljene, u svrhu muzičke podloge filma ili serije, one pomalo i gube od svoje zanimljivosti ako ih se promatra izolirano, bez vizualnog podražaja. Stoga svakako potražite filmove u kojima se pjesme pojavljuju.

Recimo, vrlo je vjerojatno da nikada niste čuli za inozemne filmove kojima je Alfi Kabiljo radio glazbu, iako u njima glume i neka jaka strana imena kao što su npr. Sharon Stone, Christoper Lee, Geena Davis, Jeff Goldblum ili Nicholas Lyndhurst. A posebnost je što postoje filmovi gdje se naš skladatelj potpisuje i kao Alfie Kabiljo. Tako da dok slušate te pjesme izvođene na engleskom jeziku, osjećate se doslovno na tuđem terenu. Upitnik mogu ostaviti i neshvatljive greške u prijevodu vidljive na ovitku, no to je već do proizvođača nosača zvuka a ne do samog umjetnika. Ipak je uputa prepustiti se putovanju kroz arhive sjećanja, glazba na filmu se sluša širom otvorenih očiju.

Stoga uz bok Contiju, Morriconeu i Williamsu, i mi konja za utrku imamo.

Toni Plićanić

Hits 1563

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42