MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Nothing


Bookmark

Data

Released Rujan 2019
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Alternative metal / Nu metal
Dodano Petak, 17 Siječanj 2020
Žanr Rock
Length 44:03
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2019
Država Europa
Etiketa Elektra / Roadrunner Records
Catalog Number 0016861740924
Edition details objavljeno: 13.9.2019.; producent: Nick Raskulinecz
Tags Elektra Roadrunner Records Nick Raskulinecz Korn

Review

Nu-Metal je za mnoge obožavatelje metala oduvijek bio sve ono što "pravi" metal ne bi trebao biti, bilo glazbeno, lirski i posebno, u stilu i stavu. Iako se danas može reći da je nu-metal predstavljao posljednji dah metala središtu reflektora, za mene je ovaj stil predstavljao razdoblje u kojem su se više ili manje underground bendovi jednostavno izgubili upravo zbog uspona ove vrste glazbe: "Stari" bendovi izgubili su svoju nišu i očajnički su je pokušavali vratiti, prilagođavajući se novim vremenima (In Flames). Vjerujem da nije pretjerano reći da smo od sredine do kraja devedesetih (pa čak i ranih 00-ih) vidjeli drastičan pad produkcije uspostavljenih bendova i stilova koji su se pojavili u prethodnom desetljeću. Da bismo to ilustrirali, uzmimo thrash metal: na prste možete prebrojati dobre albume koji su izašli u ovom razdoblju, ako ih uopće ima. Prije nego što se želim sukobiti ili raspraviti ova dalekosežna pitanja o rođenju, smrti i uskrsnuću metal žanrova i podžanrova, želio bih vam dati jedan pogled koji ilustrira moj odnos s nu-metalom i bendovima poput ovog. bit će pregledan.

Unatoč mojoj percepciji, bilo izravno u razdoblju buma nu-metala, bilo retrospektivno, dok pišem ove retke, istina je da su na cijelu generaciju utjecali bendovi poput Korna, Slipknota, Deftonesa, Limp Bizkita, Linkin Parka i slično. Među nekoliko priloga možda je najvažniji bila popularizacija niskih ugađanja gitara. Od Meshuggaha do Periferija, od Triviuma do Whitechapel, ovaj se utjecaj osjeća izravno ili neizravno. Tada bi se moglo reći da je s razvojem metala u njegovim inačicama metalcorea i progressivea, nu-metal, postao presudna prekretnica za metal. Deathcore je ovdje klasični slučaj: nekoliko bendova sve više koketira s nu-metalom, kao alternativom onima koji se od bitnih elemenata odmiču prema death metalu. Dovoljno je reći da je vrijeme bilo nužno za Nu.

Nakon desetaka intervjua i članaka možda je nepotrebno razgovarati o tragičnim događajima koji su poslužili kao podloga za ovaj album. Dovoljno je reći da, da, to je album žalosti i prevladavanja boli i gubitka. Razlika od The Nothing u drugim albumima koji dijele iste elemente je izuzetna slabost prisutna u performansu Jonathana Davisa: sadržaj melankolije, bijesa i očaja u tekstovima savršeno je preveden u njihov čist, grub i vrištav vokal. Čini se da će u svakom trenutku pjevačev glas propasti, bilo frustracijom događajima iz njegovog života, bilo jednostavnim iscrpljivanjem proživljavanja najgorih trenutaka njegova života, ovjekovječenih u diskografiji njegova benda. Preporučuje se da pjesme pratite s njihovim stihovima, jer su Davisove emocije i misli strukturirajuće točke albuma, ne samo da organiziraju redoslijed u kojem se pjesme pojavljuju, već bitno utječu na strukturu svake od njih, tako da se opisane emocije i osjećaji također pojavljuju u izboru riffova, motiva, čudnih zvukova sintisajzera i dekadence bubnja.

Ovo je sigurno bio jedan od najlakših albuma za slušanje i uživanje u prošloj godini. Iako je cijeli album lakouživljiv, ističem "You'll Never You Me Me", "Can You Hear Me" (jedan od najboljih tekstova na albumu), "Idiosyncrasy" i "This Loss". Ipak, kako se radi o kratkom CD-u, dugačkom oko 44 minute, nema poteškoća sa slušanjem cijelog albuma, jer sve pjesme imaju nešto zanimljivo: upečatljive melodije, teške i sinkopirane riffove, atmosferski i grandiozni ambijent i sjajne izvedbe basova i bubnjeva. Sve su pjesme ovdje iznadprosječne. Ovaj je album sjajan upravo zbog toga: ne oslanja se na singlove; album je u cjelini taj što pobjeđuje, s jednom dobrom pjesmom za drugom

Čak i ako se ne radi o savršenom ili paradigmatičnom albumu, ono što imamo u The Nothing puno je više od svega: imamo bend koji je i dalje relevantan i sposoban za stvaranje pjesama koje uzbuđuju i privlače slušatelja, a koji će ugoditi različitim ušima u svijetu. Samo nam vrijeme može reći je li to klasik. Za sada mogu reći da je ovo jedno od najboljih izdanja do sada ove godine i bit će temeljito cijenjeno još dugo.

Dražen Plukavec

Hits 423
The Path Of Totality « The Path Of Totality Korn Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42