MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Led Zeppelin IV


Bookmark

Data

Released Studeni 1971
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Blues rock / Hard rock / Album Rock / British Metal / British Blues / Arena Rock
Dodano Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015
Žanr Rock
Length 1:23:06
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2014
Država Europa
Etiketa Atlantic
Catalog Number 8122-79644-6
Edition details Objavljeno: 08. studenoga 1971. (izvorno izdanje) / 28.listopada 2014 (reizdanje); produkcija: Jimmy Page; snimano: Island Studios, Rolling Stones Mobile i Headley Grange
Tags Dancing Bear Led Zeppelin Jimmy Page Rhino Records Atlantic Records

Review

Bezimeni četvrti studijski album engleskog rock sastava, Led Zeppellina -Led Zeppellin IV pušten je u prodaju 8.11.1971. od Atlantic Recorda. Sniman je od prosinca 1970. g. i ožujka 1971.g. na više lokacija a najviše u kući viktorijanskog stila Headley Grangeu u East Hampshireu. Jimmy Page je izjavio kako im je trebala takva atmosfera gdje su mogli piti čaj i opušteno lutati vrtom kako bi stvorili ove pjesme. Svi u svijetu glazbe od kritičara do producenata smatrali su da je profesionalno samooubojstvo izdati album bez imena (prijašnja tri albuma zvali su se Led Zeppellin I, II, III). Bio je to pravi komercijalni uspjeh koji je donio njihove najpoznatije pjesme: "Black Dog", "Rock and Roll", "Going to California" i himnu "Stairway to Heaven". Današnji kritičari svrstavaju album u najbolje rock albume ikada.

Prvi cd započinje s prepoznatljivom "Black Dog" u trajanju 4:54 s a cappella stihovima te genijalnom solažom Jimmy Pagea na njegovom Gibson Les Paulu. Pjesmu su napisali John Paul Jones, Jimmy Page i Robert Plant. Zanimljivo je da pjesma duguje naziv upravo crnom labrador retriveru koji im je radio društvo u studiju.

Slijedi „Rock and Roll“ dvanaesto taktne blues ljestvice iz A- dura koja je jedna od rijetkih pjesama Led Zeppelina gdje svi članovi dijele zasluge u kompoziciji. To im je i prva pjesma koju su iskoristili za tv seriju – Sopranose u trećoj epizodi. Također se pojavljivala kao reklama za Cadillac od General Motorsa u Americi. Riff je sličan stilu starijeg rocka poput onog kod Little Richarda i po Plantu bila je to trenutna inspiracija koja kao da se sama pisala i svirala.

Djelom Pagea i Planta nastaju dvije sljedeće pjesme od kojih ih je jedna vinula među Rock Bogove u trajanju 8:01 – Stairway to Heaven.

"The Battle of Evermore" je predivan spoj akustične gitare i mandoline, folk duet Roberta Planta i Sandy Denny. Ovo je prepoznatljiva pjesma upravo po tome što je jedina njihova pjesma snimljena sa gostujućim vokalom.

Prvi cd su završili legendarnom „Stairway to Heaven“ u trajanju dugačkih te apsolutno instrumentalno i vokalno savršenih osam minuta i dvije sekunde čiste glazbene poezije. Putovanje ušima i duše do samih vrata raja. Pjesma ima 3 sekcije koje se progresivno pojačavaju volumenom i tempom. Tokom 70ih bila je najtraženija pjesma na radio-postajama diljem Amerike. Page je uvijek uz sebe imao mali kasetofon te je upravo ova pjesma nastala od prijašnjih dijelova snimljene muzike. Stairway je napisam u A-molu i sastoji se od nekoliko različitih sekcija: otvara ju mirni, prstima odsvirani arpeggio na 6-žičanoj gitari u renesansnom glazbenom stilu sa kromatski „padajućom“ bas-linijom A-G#-G-F#-F-E (završava na 2:15). Postupno se prelazi u lagani električni srednji dio u kojem se slojevito nadograđuju gitare komplementarne sa uvodom (2:16-5:33), a bubnjevi se uključuju na 4:18. Tokom interludija prije početka solaže tempo se nekoliko puta mijenja, iz početnog u: 3/4, 5/4 i konačni 7/8. Slijedi električni gitarski solo (5:34-6:44), prije ubrzanja u završnicu.

Plant izvodi uvod, sredinu i epilog srednjim intonalitetom a završava hard rock sekcijom u višem tonu koji liči na falsetto. Prošireni solo na gitari Jimmy Pagea u završnici snimka je izvedbe na Fender Telecasteru iz 1959. g. a za ostale gitarske dionice korištene su: 6-žičana akustična gitara Harmony Sovereign H1260 i 12-žičana Fender Electric XII. Na nastupima uživo Page je „Stairway“ svirao na Heritage Cherry Gibson EDS-1275 6/12 Doubleneck (dvoglavoj) gitari.

Page je definirao pjesmu:

..."Stairway to Heaven" je iskristalizirala suštinu grupe u svom najboljem izdanju, bila je prekretnica za nas. Svaki glazbenik želi stvoriti neku trajnu vrijednost koja će izdržati test vremena i čini se da smo s ovom pjesmom u tome uspjeli.

Drugu stranu albuma IV otvaraju sa „Misty mountain hop“ gdje basist John Paul Jones sjeda za električni piano. Prepoznatljiva je upravo po skladu klavijatuta i gitare Jonesa i Pagea. Pomalo zvuči na funk rock bass tonove. Najčešće tumačenje ove pjesme povezano je s J. R. R Tolkienom i njegovim Hobitom a istina je da je povezana s incidentom u Hyde Parku kada je Robert Planta privela policija nakon što je lutao parkom u gluho doba noći. Po njemu to je pjesma o grupi hipija koji su privedeni zbog šetnje po parku jedno sunčano popodne. U Engleskoj to se „razumije“ jer gdje god da se makneš 'Big Brother' is not far behind."( Gleda te Veliki Brat). Plant je inače veliki fan Tolkiena i njegove trilogije a Misty Mountains se nalazi u Walesu.

"Four Sticks“ duguje naziv tome što je bubnjar John Bonham svirao sa dvostrukim setom dvoje bubnjarskih palica. John Paul Jones koristio je sintisajzer VCS3.

„Going to California“ pjesma je o kanadskoj kantautorici, djevojci sa cvijećem u kosi - Joni Mitchell kojom su Plant i Page bili očarani. Pjesma odiše folk stilom sa Plantom kao glavnim vokalom, Jimmy Page na akustičnoj gitari kojeg prati John Paul Jones na mandolini. California je kontrast heavy električnim nabrijanim rock riffovima kakve nalazimo na albumu.

"When the Levee Breaks" u orginalu je blues pjesma bračnog para Kansas Joe McCoya i Memphis Minnie iz 1929. g a govori o Velikoj poplavi Mississippija iz 1927. g. Verzija Zeppellina snimljenja je u različitom tempu- pa usporavana, objašnjavajući „muljevit zvuk“ koji asocira na ovu tragediju, pogotovo na harmonici i solo gitarskim dionicama.

Reizdanje Led Zeppellinovog „IV“ albuma posebno je po tome što uključuje različite verzije svake pjesme od izvornih, iz davne 1971 .g. koje su proslavile ove „žestoke rock bogove“.

„Black Dog“ (Basic Track With Guitar Overdubs) u trajanju od 5:12 služi kao uvertira u bonus CD na ovome deluxe izdanju albuma. Lirike nema… samo se čuju moćni i energični riffovi, što i sam naziv pjesme govori (prijevod - osnovna skladba sa više snimanih gitara), poznate Black Dog iz 1971. koja je jedna od poznatijih stvari benda koji je definirao zvuk rock glazbe mnogih generacija. U stvaranju ovog miksa sudjelovali su Jones, Page i Plant. Ilustracije radi 'The Hermit' Barrington Colby M•o•M*. Jimmy Page je također producent ovog projekta.

„Rock and Roll“ (Alternate Mix) koja služi kao instrumentalni uvod u reizdanje IV napravili su Bonham, Jones, Page i Plant. Prepravljena verzija traje 3:39 gdje se za razliku od prve pjesme na bonus cd u može čuti vokal Planta. „Po stilu ova stvar bilo je malo punkerska, neka vrsta preteče punka“ kaže John Paul Jones. „Vrlo je zabavna za sviranje“. Jedna od onih pjesama koje strše na ovom albumu je upravo ovaj mix koji je nastao od izmjena i kombiniranja sa različitim vrstama gitara između članova.

"The Battle of Evermore" (Mandolin/Guitar Mix From Headley Grange) u trajanju 4:12 prati umirujuće zvukove mandoline i akustične gitare Roberta Planta u jedinom duetu koji su Zeppellini ikad napravili sa gostujućim vokalom - Sandy Denny. Bend koji se savršeno snalazi sa rock glazbom isto tako radi ovaj izvrsni folk duet što govori da su zaista bili multi talentirani kao glazbenici (stilski, vokalno i instrumentalno).

Kao četvrta po redu dolazi rock himna „Stairway to Heaven“ (Alternate Mix). Original traje 8:02 a ova verzija dvije sekunde više i pomalo pjesmi daje depresivniji ton. Flaute u uvodu su tiše, gitare su više suvremenije i naprednije dok bubnjevi čekaju u pozadini Pagea da preuzme kontrolu u bridge - u ( 1. glazbena figura koja nas priprema za povratak na glavnu melodiju, temu ; 2. muzički pasos koji povezuje dvije sekcije u kompoziciji). Sunset Sound mix ove pjesme napravljen je u Sunset Sound studiju u L.A. i Jimmy Page je zadovoljan kako su uspjeli sve to prepraviti. 1975. g. Page je izjavio američkom časopisu Rolling Stoneu da osjeća kako je „Stairway“ iskristalizirao samu bit grupe. „Imao je sve što smo htjeli napraviti kao glazbenici i pokazivao nas je u najboljem svjetlu…kao bend i kao cjelinu. To je bio naš kamen temeljac. Svaki muzičar želi ostaviti neku trajnu kvalitetu, trag - nešto o čemu će se govoriti godinama i smatram da smo upravo to i postigli sa Stairwayom“. Jesu, po mom skromnom mišljenju.

Slijede „Misty Mountain Hop“ (4:45 ) na kojoj su radili Jones, Page i Plant i „Four Sticks“ kao Alternate Mix (alternativni miks, alternativna prerada) trajanja 4:33, bez Jonesa.

„Going to California“ (Mandolin/Guitar Mix) duljine 3:34 – spoj gitare i mandoline (kao i u Battle of Evermore). Ovo je alternativna verzija koja je nastala u studiju 29.1. 1971. u Headley Grangeu (London).

CD završava sa „When The Levee Breaks“ (Alternate U.K. Mix).

Uvijek sam voljela i cijenila Zeppelline, a sada koje su verzije bolje, ili možda uhu draže, to je na svakom da odluči sam…Definitivno jedan zanimljiv projekt i vrijedan preslušavanja i upoznavanja novih, možda poboljšanih, a nekome i ne. Godinama ih se slušalo, u glazbi su doslovno od malih nogu i napravili su istinsku revoluciju u rocku. Svakako poslušati pa procijeniti…a 'ko zna, možda ih netko tko ih nikada nije slušao tek sada zavoli zahvaljujući reizdanju legendarnog albuma IV.

Martina Vlahović

Hits 1782
Led Zeppelin IV « Led Zeppelin IV Led Zeppelin Albumi Kronologija Houses Of The Holy » Houses Of The Holy

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42