MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Complete BBC Sessions


Bookmark

Data

Released Studeni 1997
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Blues rock / Hard rock / Regional Blues / Album Rock / British Metal / British Blues
Dodano Petak, 30 Rujan 2016
Žanr Rock
Length 3:21:32
Broj diskova 3
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa Atlantic / Dancing Bear
Catalog Number 81227943899
Edition details objavljeno: 11.11.1997. (izvorno izdanje), 16.9.2016. (reizdanje); producent kompilacije: Jimmy Page; masterirao: John Davis
Tags Dancing Bear Led Zeppelin Jimmy Page Atlantic Atlantic Records John Davis

Review

Led Zeppelin su prije gotovo 20 godina objavili "BBC Sessions", dvostruki CD na kojem se nalaze najbolje live snimke njihovih nastupa održanih na BBC-ju u razdoblju od 1969. do 1971. Sada pak, točnije 16.rujna, izdavačka kuća Atlantic objavljuje "The Complete BBC Sessions", koje sadrži 3 diska s "čak" devet neobjavljenih snimaka nastalih u sklopu nastupa na BBC-ju. Posebna poslastica za fanove nalazi se među bonus-materijalima, gdje se nalaze i tri "izgubljene" snimke iz 1969.

Originalno izdanje "BBC Sessions" objavljeno je 1997., a do danas je dva puta dobilo platinasti certifikat. Na remasterizaciji novog izdanja Jimmy Page je bio glavno nadzorno tijelo, koje je na kraju za sve dao svoj blagoslov. Znam, publika je doslovno razgrabila primjerke ove edicije, s razlozima tipa, ovo nismo čuli, ova izvedba je drugačija, 'Cepači' su ovdje malo 'smooth', tamo luđački 'hard', dok opet ovdje bend zvuči čisto opušteno, kako to i treba na sessionima, i tako dalje.

"Complete BBC Sessions" zapravo je nevjerojatna 'up & down' sprava istinske i čiste rokerske snage i audiofilnog užitka koji se provlači kroz više od tri sata. Ovo su 'Cepači' od 1969. do 1971., ovo je njihov rad na materijalima koji čine njihova prva četiri albuma, ali i koketiranje i prezentacija klasičnih blues i rockabilly tema.

Na izdanje iz 1997. dodano, kako sam već spomenuo, devet novootkrivenih pjesama, što čini jedan cijeli CD, uključujući i bluzističnu "Sunshine Woman". Ma da, sve mi to već jako dobro poznajemo. Ovo su zapravo varijacije, ovo je zapravo bogata ponuda raskošne i raznolike prezentacijske forme. Netko će pitati je li baš potrebno pet verzija "Communication Breakdown", no svakako razmislite prije nego što odgovorite, jer sada možete čuti dvije nove verzije: onu koja datira od 1. ožujka 1969. i koja počinje sa zvukom otvorenih akorda, onako raskalašeno u stilu The Who, te rustikalnu iz travnja 1971. Sve to čini bogatu ponudu kreiranu prvenstveno za fanove Led Zeppelin, a tek potom za sve ostale. Osobno se ubrajam u one prve i drago mi je što mogu uživati u ovim njihovim svirkama za BBC.

Upravo ti materijali na vrlo jasan način pokazuju kako je sve to zvučalo prije nego što se cijela stvar iskristalizirala i postala ono što sami Led Zeppelini znače u rock glazbi uopće. Na kraju, njihova je glazba isključivo njihov dio svemira u kojem su suvereno vladali i upravo tom glazbom došli su do slave i zapravo su otišli u povijest, obilježivši veliki dio povijesti rocka.

Za divno čudo, službena kritika nije na Zeppeline ovim povodom išla đonom. Jimmy Page kao glavni supervizor brižljivo je birao i davao zeleno svjetlo. Na kraju, imamo zaista jedinstvenu prigodu slušati ekskluzivne i nadasve raritetne tonske zapise.

Zeppelini su rock n' rollu podarili onu žestinu i snagu koja je tako prisutna i uočljiva u Elvisovim riječima: "Buzz Off!" Napokon, evo prave glazbe! To bi i bila krajnja poruka ovog trostrukog albuma. Naravno, nema tu neke duboke filozofije, nema tu pretvaranja, ovdje se radi iskonskom rock n' rollu, tu nema varanja, tu se radi o velikom srazu akumulirane snage i energije koja se pretapa u skladbe. Tonovi koji vas ritmično oplahuju, velike doze ugode od koje vam se ježi koža. Sve to vas naprosto tjera da stalno ponavljate teme koje su se našle na ovom trostrukom izdanju.

Na kraju, opet su svi zadovoljni, i tržište s ogromnom vojskom fanova koji samo čekaju tako nešto, i sami akteri koji su opet ponudili nešto za uvijek gladnu publiku! Svi zadovoljni, nadam se... Osim možda Johna Paula Jonesa, koji je uvijek bio suprotnih stajališta nego drugi. No, to je već drugi dio priče... Možda neki drugi put u nekom drugom osvrtu na možda još nešto iz ostavštine velikih, legendarnih Led Zeppelin.

Mladen Lončar – Mike

Hits 1038
In Through The Out Door « In Through The Out Door Led Zeppelin Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42