MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Mr. M


Bookmark

Data

Released Veljača 2012
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Alternative Singer/Songwriter / Alternative Country-Rock
Dodano Ponedjeljak, 26 Ožujak 2012
Žanr Alternativ Rock
Length 55:57
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2012
Država UK
Etiketa City Slang
Catalog Number SLANG50013P
Edition details Datum objave: 21.2.2012. Produkcija: Mark Nevers i Kurt Wagner. Snimano: Nashville, 2011.
Tags Lambchop

Review

Nizanje albuma, nekom logikom, kad-tad zapadne u stagnaciju i, konačno, u degresiju. Tako to ide s kreativnošću – floskula koliko i praksom dokazana istina; nepouzdano je to vozilo, dar kojeg treba njegovati bez robovanja i kojeg, naposlijetku, treba uzimati prvenstveno kao dar darovan s određenim smislom i (višim) ciljem te kao takvog braniti od zloporabe i napuhivanja ega. Ta nepouzdanost i logika trošenja proizlazi upravo iz ovih zamki čije zaobilaženje prezentira sve one slatkorječive legende o nepresušnim talentima. Kurt Wagner sa svojim instrumentalnim ansamblom, čije bi ime u prijevodu na hrvatski više priličilo birtijaškim zabavljačima u najboljim godinama s kilogramima janjetine kao honorarom nego sofisticiranom transžanrovskom kolektivu vrsnih glazbenika, uz sve svoje slabosti, poroke i ograničenja, već treće desetljeće s(amo)uv(j)ereno brodi glazbenim parobrodom kroz rukavce i šipražja americane bez dužih sidrenja u definiranim lukama a ipak njegujući konzistentnost do mjere da se sve čini kao… pa, nizanje albuma.

"Mr. M", ako se ne varam (budući da brojim napamet, dok ovo pišem), jedanaesti studijski album Lambchop, u ovom kontekstu, na svu sreću, nipošto ne potvrđuje stagnacijsko-degresijsku logiku, već upravo daljnje zaobilaženje svih zamki kreativnoga rada i odgađanje nekih zlogukih logika do daljnjega. Inspiriran nedavnom smrću Wagnerova prijatelja i suradnika, kantautora Vica Chesnutta, najnoviji set pjesama iz zadimljene nešvilske radionice djeluje tako kao direktni nastavak u nizu sjajnih albuma, ali i entitet s vlastitom osob(e)nošću, odnosno, iskorak u novu, susjednu dimenziju. Naglasak je pritom na ovo "susjednu", jer Lambchop se oduvijek najugodnije osjećao u područjima melankolije i prostirkama tuge i distancionirane zamišljenosti. Smrt bliskog prijatelja (Lambchop je 1998. kao bend i surađivao s Chesnuttom na albumu "The Salesman and Bernadette" – najtoplije preporuke, usput budi rečeno) nužno je tim sklonostima "olakšala" razlijevanje na instrumentarij i mikrofon, no, vjerovali ili ne, osjeti se ta posebna tuga čak i bez direktnog imenovanja i usprkos uhodanoj praksi.

Sam početak, prvih dvadesetak sekundi zvuči poput filmske glazbe iz nekih zlatnijih vremena i sveprisutna gudala neće napuštati album do kraja, praveći od Wagnerove uobičajeno pomaknute introspekcije widescreen doživljaj kao savršeno glazbeno grijanje za hladne dane i večeri. Predivni instrumentali "Gar" i "Betty's Overture" najlakše će vam prenijeti to o čemu pišem, ali ono što ponajviše razoružava su (ponovno) suptilna stapanja bogate instrumentalne podrške vokalu koji istresa svoje emocije kao kroz sito. Nisam siguran koliko ću biti iskren kad kažem da je ovo najbolje što su nam ponudili još tamo od "Is a Woman", ali ovih dana u kojima mi je jedini soundtrack i doma i na poslu, "Mr. M" čini se zaista nenadmašnim.

I opet tako dolaze u sraz osjećaj da sam sve to od njih već čuo i osjećaj kako slušam komad najljepše glazbe ovih dana i mjeseci. Slično sam doživljavao i pisao kad sam se osvrtao na prethodni im "OH (Ohio)", s razlikom što ovoga puta Wagner ne ostavlja mjesta bilo kakvoj aritmičkoj improvizaciji – sve se savršeno preklapa i čini gustu, zrnastu sliku. Onaj posebni sloj kojeg daje Chesnuttova prerana smrt upotpunjuje teksturu, a najprodornija je u tom kontekstu "Mr. Met" koja kao da odbija svidjeti se bilo kome tko glazbu uzima olako i bez angažmana. Njezina završnica, kao i završnica prethodne joj "Gone Tomorrow" su, pak, baš ono što mi ne dopušta da poništim opciju repeat. I ne mogu više pisati o tom; pozivam vas sve na slušanje, na ono što ovaj, kao i prethodni albumi Lambchop, baš traži. Bez istovremenog prelistavanja tiska, kuhanja, peglanja, pospremanja ladica, pletenja, maženja, razgovaranja, vođenja ljubavi, pisanja pa i jogginga. Slušanje, dakle, idemo. Ja se odjavljujem da i sam mogu zaista poslušati vlastiti savjet.

 

Toni Matošin

Hits 2576
OH (Ohio) « OH (Ohio) Lambchop Albumi Kronologija FLOTUS » FLOTUS

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima