MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Indie pop
Dodano Srijeda, 28 Siječanj 2015
Žanr Indie
Length 32:50
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2014
Država Europe
Etiketa Atlantic
Catalog Number 825646306046
Edition details Produkcija: Greg Kurstin, Lykke Li i Björn Yttling
Tags Lykke Li Greg Kurstin LL Recordings Warner Music

Review

"Ako išta, želim da me se gleda kao kantautoricu, radije nego kao pop-umjetnicu", izjavila je početkom godine mlada švedska (uistinu) kantautorica Lykke Li, opisujući svoje unutarnje stanje pred izlazak novog, trećeg joj po redu studijskog albuma. Novi sabirni centar njezinih savitljivih melodija i pjesničkih krhotina, kao ni prethodni, nije brzopleto slijedio svoga prethodnika, tako da su od izvrsnog "Wounded Rhymes" prošle tri godine, a "I Follow Rivers" je već ostarjela na radio-postajama, čak i u iritantnim obradama. "I Never Learn" već svojim naslovom, baš kao i najavama i očekivanjima same svoje autorice, želi jasno izreći svoju misiju na način koji odaje svojevrsno strahovanje od samoga cilja. Daleko od diktata, ali stalno blizu vlastitim limitima.

Albumi o ljubavnim bolima i brodolomima uvijek su koliko plodno, toliko i sklisko tlo. Dionica kojom takve pjesme jure počesto zna odvesti u samodopadnost i pozerstvo, gubeći onu crtu što povezuje intimno s univerzalnim, nečitko s razumljivim, "njezino" s "mojim". Lykke Li je uistinu, baš ako išta, pokazala da zaista nije zainteresirana za pop-trofeje, krune i postolja iako joj se ona nude. "Youth Novels" je to kroz šumu malih ekscentričnosti naznačio, "Wounded Rhymes" svojom još uvijek vrckavom dotjeranošću jasno izrekao, a sada je "I Never Learn" neminovnim dovođenjem reda u tonalitet i potvrdio njezin autorski potencijal, spreman da sve eventualne i stvarne mane preokrene u svojevrsne prednosti. Čeprkanje po svom ženskom "ja" ovdje je posve preslikano na modre toponime ljubavnog gubitka i trajna proturječja kalvarija što ih takvi emocionalni potresi ostavljaju. Lykke pritom iskaz svodi na formu balade i to one vrste što nosi i raznosi poput vjetra, pritom koristeći glasovir i gitaru kao glazbeni kostur, ali i gudače i spektorovsku širinu cjelokupne zvučne slike.

Da, toga je bilo u vrlo zanimljivim i dojmljivim pojavnim oblicima i na prethodnom albumu; čak je i ključ Lykkeine melankolije praktički isti, što ćete najlakše čuti usporedite li "Love Out of Lust" ili "Sadness is a Blessing" s "No Rest for the Wicked" ili "Just Like a Dream". Ni prepoznatljivi metalik-tanki glas neće dati mogućnost za snažnije odmake iako ga je ovdje, snagom samih pjesama i dodatnom emotivnošću izvedbe (poslušajte samo kako joj se vokal lomi u fenomenalnoj "Love Me Like I'm Not Made of Stone"), uspjela okrenuti u svoju korist. Ono što devet novih pjesama skupljenih u tek 33 minute čini posebnima i, na koncu, novim napretkom i potvrdom autorske osobnosti, njihova je kompaktna "priča" i glazbena dotjeranost kakva sugerira da su samo tako i mogle zvučati. Bol koju Lykke Li kroz njih razvlači i secira nije patetična iako naslovi poput "I Never Learn", "Never Gonna Love Again" ili "Sleeping Alone" to impliciraju. Nije patetična jer je meka, nenametljiva i poziva na čašice razgovora umjesto na lom. Na lagani ples umjesto na utapanje u suzama. Pjesme su ogoljene i raskošne u isto vrijeme, intimistične i grandiozne, male i velike.

Kad je pak posve ogoljena, kao u – opet ću spomenuti – apsolutno fenomenalnoj "Love Me Like I'm Not Made of Stone" ili u završnoj, minimalističnoj "Sleeping Alone", njezina je nova poetika možda i najsnažnija. Snažna je jer odolijeva provjerama i Lykkeina, kako naslov albuma kaže, nesposobnost učenja životnih lekcija tako dobiva svoju najsvrsishodniju artikulaciju. A mlada umjetnica kartu za društvo kantautora u kojem će se sve manje stidjeti. "Ovo sam ja dok vodim ljubav sa svojim demonima", opisat će album Lykke Li i zvučat će kao klišej; srećom i po nju i po nas, "I Never Learn"odgovara tom opisu a da nije klišej. To je možda i njegov najveći domet.

Toni Matošin

Hits 1632
Wounded Rhymes « Wounded Rhymes Lykke Li Albumi Kronologija So Sad So Sexy » So Sad So Sexy

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima