MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Froot


Bookmark

Data

Released Ožujak 2015
Format Albumi
Vrsta / Pop / Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Ponedjeljak, 18 Svi 2015
Žanr Pop-Rock
Length 53:09
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2015
Država Europa
Etiketa Atlantic
Catalog Number 2564617166
Edition details objavljeno: 13.3.2015.; produkcija: Marina Diamandis i David Kosten; snimano: 2013. - 2014.
Tags Atlantic Marina And The Diamonds Atlantic Records Marina Diamandis David Kosten

Review

Treći album glazbenice Marine Diamandis, Froot, dosta se razlikuje od prethodnika Electra Heart. Na trenutke se čak čini kao da se ne radi o istoj glazbenici. Electra Heart biografija je fikcionalnog lika Electre, američkog idola, obavijene u šljokice glamura i puno puno suradnika. Kako je Marina ubila Electru, tako se riješila i skoro svih suradnika te je Froot u potpunosti njezinih ruku djelo (uz pomoć ko-producenta Davida Kostena) i samim time album je još bolji. Doista, na ovom djelu dolazi do izražaja sama Marina i njezin talent u prvom je planu. Naspram komercijalnog pop akta,  Froot je ozbiljan, iskren, otvoren i smiren. Ovo je autobiografsko djelo o Marininom emocionalnom stanju nakon prekida, stoga se ovdje nalaze pjesme uglavnom o pronalaženju sebe. Opus pjesama je šarolik sukladno širokoj lepezi emocija koje su obilježile razdoblje kroz koje prolazi.

Kod nje je ljepota doista u jednostavnosti, izravnosti tekstova (kao i na prijašnjim albumima – uz malo riječi čvrsto i odrješito kaže sve što ima). Dakako, ne smijemo zaboraviti glas. Meni je osobno njezin glas izuzetno ugodan za slušanje, varirajući od dubokih i grubih dionica koje se prelamaju u prozračan emotivni falsetto. Takve glasovne mogućnosti  neizostavan su sastojak melodramatičnosti koju jako spretno kreira pa glazbu može učiniti svijetlom, poletnom, tamnom, teškom, sjetnom ili grubom.

Uvodna Happy malo nas zbuni na početku, jer je neobičan izbor za započinjanje albuma. Prvo su tu samo pomalo prazni Marina i klavir, ali već prije polovice počne polako sjedati, a na pola smo već zakačeni kada se počne razvijati. Zanimljivo je kod pjesme što nas je Marina htjela uvesti u njezino trenutno stanje uma. Happy je ispovijed o pronalasku puta iz depresije. Počela je vjerovati i ono što je tražila pronašla je u sebi. Instipirativan početak, koji možda može objasniti emocionalni vrtuljak kojem svjedočimo kroz album. Naslovna Froot zbuni nas još više potpunom promjenom ugođaja, ali na to lako zaboravimo čim nas pjesma stigne šarmirati. Ona je mješavina groovy ritma, beata iz 80-ih, razigranog falsetta i jednostavne, ali zvučne melodije. Pjesma je dosta neobična, ali baš zvuči kao nešto što bi neobična glazbenica poput nje imala na repertoaru.

Blue je glazbeno privlačna i slatka, ali nekako safe-bet, namijenjena da privuče slušatelje natrag nakon  pomalo rasplinute I'm A Ruin, ali s malo previše patetičnim tekstom. Još dvije  pjesme koje međusobno nalikuju i također djeluju rasplinuto su Solitaire i Weeds za koje jedine ne mogu reći da imaju ono nešto. Naspram njih, odlične su Forget, također safe-bet, i Better Than That  - kombinacije plesnog ritma (nešto više u Forget)  i mračne melankolije (nešto više u Better Than That). Pobjednička je Savages. Kritika ozbiljnog tona ukazuje da su ljudi samo životinje s instinktom za uništavanje radi svog preživljavanja: Underneath it all, we're just savages / Hidden behind shirts, ties and marriages / How could we expect anything at all / We're just animals, still learning how to crawl. U ovoj se pjesmi jasno vidi Marinin dar za cinizam, izravnost i sposobnost kvalitetnog pisanja. Album završava laganom, prozračnom, sanjivom Immortal o želji za, dakako, besmrtnošću, barem u obliku sjećanja.

Marina and the Diamonds doista se ističe među glazbenicama. Iako je unutar popa, ne može ju se ubaciti ni u jedan kalup, što ju čini apsolutno posebnom. Njezini su radovi obilježeni pametnim tekstom, zvučnim melodijama i pobunjeničkim stavom. Rekla bih da je ovaj album do sada njezin najbolji jer izražava njezinu osobnost. Ogoljena je i prezentira nam se bez zadrške, bez previše uređivanja. Snažno, samouvjereno, iskreno i emotivno daje pjesme kao crtice svoga života. Možda je Electra Heart glazbeno bolji album, ali ovaj ima više srca. Osim toga, ovaj je napisala sama pa mu dajem plus više.

Valentina Botica

Hits 979
Electra Heart « Electra Heart Marina And The Diamonds Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42