MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1987
Format Albumi
Vrsta / Contemporary Pop/Rock / Dance-Pop / Adult Contemporary / Dance-Rock
Dodano Utorak, 14 Listopad 2014
Žanr Pop
Length 1:45:40
Broj diskova 3
Edition date Siječanj 2011
Država UK, Europe & US
Etiketa Epic
Catalog Number 88697753202
Edition details objavljeno: 31.1.2011.; producent: George Michael; snimano: 1986. - 1987.; Remasterirano reizdanje sa 2 CD-a i jednim DVD-om
Tags Epic George Michael

Review

Spadam u onu generaciju kojoj je originalni Faith bio glazbena pop lektira, pa mi dojam nakon prvog slušanja ovog deluxe kompleta s 2 CD i 1 DVD-om bio ono, koji vrag, čemu, što, besmisleno. bezveze.
N-da.

Ako gledate remasterirani Faith sam po sebi on nema nekog posebnog smisla osim onog kojeg imaju svi remasterirani i remiksirani albumi: da podgrijavaju teren za neki novi studijski album, zgrnu još malo para, te da se puštaju i umiksavaju na dance floorovima pa opet još malo zaradi na autorskim pravima od izvođenja.

Onaj prvi razlog posve je nebitan za nekog kalibra Georgea Michaela, čak i kada ga murija ne ulovi kako se pokušava seksati s nekim nepoznatim muškarcem na javnom mjestu (kad smo već kod toga, George Michael slomio si mi srce, a da se ti vratiš curama - šala mala ....) ili kako puši travu ili štogod drugo neprilično radi... on da je i samo voštana figura koja čuči nepomično 10 godina u Madame Tussaud muzeju, njegov bi se novi album iščekivao kao rijetko koji. (A ako je vjerovati vijestima, dočekat ćemo ga relativno skoro).

Osobno mu ozbiljno zamjeram (kao i još jednom glazbeniku kojeg ću uskoro ovdje spomenuti) što se više bavio vlastitim gluparijama nego (češćim) stvaranjem kvalitetne pop glazbe.

Gledaući pak s pozicije što je Faith iz 1987. značio za ondašnju pop glazbu u globalu i koliko je on u svakom pogledu bio jako daleko ispred svog vremena toliko da i danas sve te stvari zvuče kao da su tek napisane onda je taj album zaista i zaslužio ovakav de luxe tretman i u tom kontekstu ne morate biti fan GM-a da biste ga trebali imati u kolekciji, a posebno ukoliko uopće nemate originalni, onda vam je ovo must have - s bonusom DVD-a koji nam donosi nekoliko, pogotovo za ondašnje vrijeme, vrhunske video uratke. A i seks aluzija i ne samo njih ima na pretek, pa tko voli nek izvoli.

Ne znam da li je itko do sada pokušao usporediti dva vanserijska umjetnika (ne samo glazbenika), dva Michaela, Georgea i Jacksona, ali ja hoću.

Posve različiti, ali svaki je na svoj način zadužio pop za vjeke vjekova i svaki je od njih pomicao mnogo granica u umjetnosti općenito, Jackson je uz glazbeni genij i sposobnost da radi video spotove filmskog žanra imao moonwalking, a George uz glazbeni genij, sposobnost da radi glazbene elitne fashion video spotove koje si gledao toliko prikovan uz ekran kao te netko zalijepio cijanofiksom (frajeri naročito), napravio je mnogo za liberalizaciju svega i svačega (pa kome se sviđalo ili ne), kritizirao i politiku ako je mislio da treba, pa je hrabrosti tj. petlje imao uvijek u izobilju i u tome je Lady Gaga samo ženska kopija GM-a dvadeset godina after. A uz sve to GM ima jedan od najbolji muških vokala ikad.

Drugim riječima, tko doma nema Thriller i Faith taj je ozbiljno zakazao u svojoj kolekciji pop literature.

Osobno mislim da uz Faith, koji je više bitan radi samog napretka popa, vanserijske i tada inovativne produkcije, gledajući glazbenu kvalitetu koja jednako objedinjuje glazbu i tekst, jedan njegov drugi album treba isto imati u kolekciji a taj naizgled nećete uopće moći povezati s Georgeom Michaelom iz Faith faze (pa i kasnije na Patience), a to je Older po meni jedan od najkvalitetnijih pop albuma ikad. Izašao je 1996. i dan danas ga imam u svom mp3 playeru kada god nekamo putujem. Tko nije neka ga presluša, i mislim da će shvatiti zašto.

Isto tako shvatiti će zašto sam GM-a stavila uz bok Jacksonu i zašto je George Michael tako bitna figura u povijesti popa.

I da se vratim na Lady Gagu ona samo reciklira nešto što su njih dvojica već davno napravili (i pri tome mislim na glazbu najmanje).

Originalni Faith je čisto remek djelo, a ovo izdanje je četvorka i to samo radi previše repetitivnih masiranja uha slušatelja.

Anastazija Vržina

izvorno objavljeno 28.3.2011.

Hits 1215
George Michael Albumi Kronologija Symphonica » Symphonica

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma