MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
George Michael
Žanr Pop
Grad Goring-on-Thames, Oxfordshire
Država Engleska, UK
Aktivan od 1981. - 2016.
WEB http://www.georgemichael.com/
Tags George Michael

Bookmark

Britanski glazbenik i glazbeni producent George Michael postao je svjetski popularan tijekom 1980-ih godina nakon što je sa svojim školskim kolegom Andrewom Ridgeleyjem oformio duo Wham! Prvi solo singl Careless Whisper objavio je još dok je Wham! djelovao, a prvo solo album Faith prodao je u više od 25 milijuna kopija u svijetu.

Do danas je George Michael prodao više od 100 milijuna albuma, a njegove pjesme su sedam puta bile na prvom mjestu Billboardove top ljestvice. Godine 2008. časopis Billboard svrstao ga je među 100 najuspješnijih glazbenika svih vremena.

Rođen kao Georgios Kyriacos Panayiotou, George je odrastao u predgrađu Hertfordshirea. Pohađao je školu Bushey Meads, gdje je upoznao Andrewa Ridgeleyja. Još u školi formirali su bend The Executive, koji nije dugo djelovao. Nakon toga oformili su Wham! 1981. godine. Zbog svog dječačkog izgleda i lako pamtljivih tekstova pjesama Wham! su ubrzo stekli veliku popularnost. Njihov debi album Fantastic, izdan 1983. godine, najavljen je pjesmom Club Tropicana, a video za tu pjesmu su snimali na Ibizi. Drugi album je ubrzo slijedio. Make It Big su izdali 1984. godine, a na njemu su se našle pjesme Wake Me Up Before You Go Go, Careless Whisper, Freedom i Everything She Wants. U travnju 1985. bend je otišao na turneju po Kini, nakon čega su stekli i veliku popularnost diljem svijeta.

Njihov treći album Music From The Edge of Heaven izdan je 1986. godine. Na njemu su se našle legendarne pjesme I'm Your Man i Last Christmas. Wham! je postao najpopularniji pop sastav 80-ih godina prošlog stoljeća. Iste godine izdali su singl The Edge Of Heaven te su se odlučili rastati. Napravili su završni koncert na stadionu Wembley u Londonu, nakon čega je Andrew ostao u Cornwallu, dok je George odlučio izgraditi solo karijeru.

George Michael je 1987. godine izdao svoj prvi solo album Faith, koji je postigao ogroman uspjeh. Prodao ga je u više od sedam milijuna kopija diljem svijeta. S tim albumom se zadržao na prvom mjestu top ljestvica u Velikoj Britaniji i SAD-u. Najznačajnije pjesme s tog albuma bile su Faith, Father Figure, Kissing A Fool te I Want Your Sex. Tri godine kasnije izdao je album Listen Without Prejudice Vol. 1. Na tom se albumu našla i pjesma Freedom, koja je Georgeu donijela veliki uspjeh. U to vrijeme George se počeo svađati s izdavačkom kućom Sony. Tvrdio je kako je slaba prodaja albuma posljedica lošeg marketinga kojeg je radio Sony. Svađa je završila i na sudu 1993. godine, što je glazbenika koštalo milijune dolara, da bi na kraju spor i izgubio. Nakon toga je sklopio ugovor s izdavačkom kućom DreamWorks te je 1996. godine izdao album Older. Njegova sljedeća dva albuma bila su kompilacija njegovih najvećih hitova. Album Ladies & Gentleman: The Best Of George Michael izdao je 1998. godine, dok je Songs From the Last Century izdao 1999. godine.

George je godinama skrivao svoju seksualnu orijentaciju te su godinama kružile glasine o njegovim vezama sa ženama. Ipak, 7. travnja 1998. godine se skinuo pred policajcem u civilu u javnom wc-u na Beverly Hillsu te je uhićen zbog neprikladnog ponašanja. Zaradio je kaznu od 180 dolara te 80 sati dobrotvornog rada. Za inat je kasnije objavio video za pjesmu Outside, u kojem se pojavljuju policajci koji se ljube. Kasnije se saznalo da je Georgev ljubavnik, Brazilac Anselmo Feleppa, preminuo 1993. godine od posljedica AIDS-a te da je pjesmu Jesus to a Child s albuma Older posvetio upravo njemu. Kasnije je i javno objavio da je u vezi s Kennyjem Gossom iz Dallasa. Par je otvorio Goss Gallery u Dallasu 2005. godine, a posjeduju i vile u Hollywoodu i Londonu.

U međuvremenu je George Michael sudjelovao u nekoliko Bend Aida. Nastupao je i na tribute koncertu za preminulog pjevača Queena Freddieja Mercuryja, 1992. godine na stadionu Wembley. Sljedeći album izdao je 2004. godine pod nazivom Patience. Album je postigao dosta veliki uspjeh te je bio na prvom mjestu top ljestvica u Velikoj Britaniji i Australiji. 2005. godine George je nastupao s Paulom McCartneyjem, a 21. travnja 2006. godine najavio je povratničku turneju. Prvi put nakon 15 godina održao je solo koncerte diljem svijeta. Iste godine izdao je i album Twenty Five, na kojem su se našli njegovi najveći hitovi.

Nakon toga George je čitavo vrijeme prkosio zakonu. Priznao je kako uzima lijekove protiv depresije, uključujući Prozac, a rekao je i da puši marihuanu. Policija ga je uhitila 26. veljače 2006. godine zbog posjedovanja marihuane, ali su ga nakon ispitivanja pustili. Kasnije, 15. svibnja 2006. godine skrivio je prometnu nesreću. Iste godine je ponovno privlačio pažnju policije zbog neodgovorne vožnje automobila. Ponovno su ga lovili i zbog posjedovanja marihuane, a zbog toga je odgađao i neke koncerte koji su bili zakazani tijekom njegove turneje.

George Michael je ponovno 2010. godine privlačio pažnju medija ne zbog svoje glazbe, već zbog ponašanja. Vozio je pijan i opet su ga uhvatili s marihuanom. Ovaj put mu je određeno i suđenje te su ga osudili na osam tjedana zatvora. U zatvoru u Suffolku je bio četiri tjedna te je pušten 11. listopada 2010. godine. Zaradio je i novčanu kaznu te su mu na pet godina oduzeli vozačku dozvolu. Kasnije je George komentirao javno kako se loše ponašao te je platio svoje račune u zatvoru. Čitavo vrijeme pjevač je negirao da ima problem s drogom. Zbog svog ponašanja je jedno vrijeme zapostavljao svoju glazbenu karijeru. Ipak, snimio je singl s bivšom članicom Sugababesa, Mutyom, 2006. godine. Singl je nazvan This Is Not Real Love. Kasnije je snimio i singl Heal the Pain s Paulom McCartnejem.

George Michael je tijekom svoje karijere koja traje već više od 20 godina prodao više od 80 milijuna albuma. Pažnju medija plijeni već godinama što zbog privatnog života, što zbog svoje glazbe. U sklopu europskog dijela svjetske Symfonica turneje 20. rujna 2011. posjetio je zagrebačku Arenu. Iste godine je snimio i singl kojeg je poklonio princu Williamu i Kate Middleton na kraljevskom vjenčanju u Londonu, a snimio je i još nekoliko pjesama.

Preminuo je iznenada od zatajenja srca u 53. godini 25. prosinca 2016.

Đurđica Sarjanović

Albumi (3)
Songs (73)
Albumi Albumi

Kompilacije Kompilacije

Hits 2009

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima