MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2007
Format Albumi
Vrsta Vocal Jazz / Jazz Instrument / Post-Bop / Trumpet Jazz
Dodano Petak, 10 Srpanj 2020
Žanr Jazz
Length 58:26
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2007
Država Europa
Etiketa Blue Note / Dallas Records
Catalog Number 0946 3 73675 2 0
Edition details objavljeno: 6.3.2007., producent: Delfeayo Marsalis
Tags Dallas Records Blue Note Wynton Marsalis Delfeayo Marsalis

Review

Još jedno ugodno iznenađenje došlo je iz prebogate zbrike Blue Note Records uz posredovanje EMI Records, a radi se o zadnjem studijskom albumu "From the Plantation to the Penitentiary" izvrsnog jazz trubača Wynton Marsalisa.

Wynton Marsalis rođen je 18. listopada 1961. u New Orleansu, LA. Svoju karijeru započeo je u ranim 80-tima, strelovitom brzinom. Od samog početka pratio ga je glas glazbenika koji svojim začuđujuće tvrdim stavom u pristupu i prezentaciji akustičnog jazza, radije nego više komercijaliziranoj fuziji funka, r&b i jazza daje izuzetno veliku važnost.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je u tzv. pokretu "Mladi Lavovi" ("Young Lions"), bazirajući svoj izričaj na temeljima muziciranja legendarnog i nažalost pokojnog Miles Davisa. No, ipak glavna inspiracija i ishodište njegove glazbe bila je u muziciranju Freddie Hubbarda. Upravo taj čudesni spoj utjecaja donio je Wyntonu titulu jednog od stjegonoša novog i već spomenutog pokreta "Young Lions", mada su mu neki pridavali mu zločesti pridjev izvrsnog imitatora upravo Miles Davisa. A onda , konačno, došle su 1990-te godine i albumom Tune in Tomorrow Wynton potvrđuje svoju osobnost kao prezentacijsku tako i svaku ostalu a samim time zauzima i jedno od vodećih mjesta na jazz sceni upoće ( što uopće nije mala stvar).

Obzirom da dolazi iz jazz obitelji otac mu je poznati pijanista Ellis Marsalis, a braća su mu Branford i Jason, Wynton teško da je mogao krenuti nekim drugim putem, osim posvetiti se jazzu. Stoga je nastupao sa Herbie Hancockom, Art Blakey Big Bandom a kasnije se pridružio The Jazz Messengersima.

Wyntonov drugi studijski uradak za izdavačku kuću Blue Note je album"From the Plantation to the Penitentiary", koji ima izraženu socijalnu i političku konotaciju. Treba samo poslušati zadnju temu Where Y"all At? i čuti kako su upravo te konotacije kulminirale u narečenoj temi. No, bez obzira što se tekstualno Wynton bavi političkim stavovima (rat u Iraku) i socijalnim problemima (prespora sanacija posljedica ugarana Katrine u njegovom rodnom New Orleansu) dakle, Wynton inzistira na suvremenoj tematici, dok se u njegovoj glazbi osjeća duh tradicionalizma. Stoga, njegov album "From the Plantation to the Penitentiary"nosi veliku dozukako bluesy tako i soul izričaja, što svakako pojačava slušljivost albuma i onima, koji jazz ne stavljaju na prvo mjesto.

Albumu me u nekim temama podsjeća na sound kakav pretendiraju glazbene ikone poput Charlesa Mingusa i Nine Simone, a to je vokalno, velika zasluga nove voaklistice Jennifer Sanon, koja na osebujan način spaja svoj originalni izričaj sa glazbenim izričajem (Simone - Blossom Dearie ).

Jennifer Sanon je pjevačica izuzetnih vokalnih mogućnosti čiji topli, bluesy-soul vokal daje onaj poznati prizvuk 50-tih godina. Wyntonov pristup glazbi na ovakav način osigurava mu permanentno visoko izraženu kvalitetu i originalnost a samim time i potenciranu slušljivost. Na kraju krajeva sve se svodi na popularnost Wynton Marsalisa, koji svojom glazbom to i zaslužuje, tu nema nikakve dvojbe.

Ma, u cijelosti album "From the Plantation to the Penitentiary Wynton Marsalisa svojom duhovnošću, pristupu prezentaciji i izražajnom "feelingu" pravo je zadovoljstvo i užitak slušati i to ne samo pasioniram poklonicima jazza. Poslušajte i sami se uvjerite o čemo se tu radi. IZVRSNO!!

Mladen Lončar - Mike

Hits 505
Live At The House Of Tribes « Live At The House Of Tribes Wynton Marsalis Albumi Kronologija Two Men with the Blues » Two Men with the Blues

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere