MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta Hip-hop / Alternative rock / Funk
Dodano Nedjelja, 17 Travanj 2011
Žanr Hip-Hop
Length 58:07
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država USA
Etiketa Universal Music
Tags

Review

Četvrti album NERD-a dolazi nakon ne previše čekanja; prethodni, Seeing Sounds izašao je taman na ljeto 2008. Za razliku od prva dva, a pogotovo od odličnog prvoga (In Search Of... iz 2001.), Seeing Sounds zvučao je nekako nedoslijedno. Malo nabrijanije stvari kao Everybody Nose i Spaz isticale su se među ostalima na albumu, koji i nije bio neko uzbudljivo ostvarenje. NERD su još 2001. uspješno zacrtali trend koji predstavljaju, uzimajući malo funka i rocka sa kraja 70tih, sintesajzere i electro beatove 80tih, da bi to sve skupa upakirali u svjež koncept. Iskustvo su imali, Pharell Williams i Chad Hugo već su bili etablirani producentski duo The Neptunes, a sa Shay Haleyjem kao trećim članom, imali su tim za uspjeh. Uz dozu pretencioznosti i puno stila, svidjeli su se hipsterima* jer su artsy i nezavisni, a douchebag** likovi su zaključili da mogu priskrbiti štogod pičke ako kopiraju Pharella.
 
Nothing ne cilja da bude mainstream komercijalno ostvarenje, to je album kojim bend dokazuje da mogu redovito snimati novi, kvalitetan materijal. Situacija je slična kao i sa zadnjim albumom The Roots (How I Got Over, 2010.) - ne traje dugo, bilo bi dobro imati ili preslušati na vinilu, a također bi bilo dobro da ovakvi albumi izlaze svake dvije godine. Kad kopate kutije sa LP-jevima, shvatite da je nekad bilo normalno svake dvije godine izdati solidan album sa nekih deset pjesama, od kojih jedna do dvije postanu singlovi. Ipak, The Roots jednostavno zvuče bolje; ako bi trebalo izabrati između njih i NERD, The Roots bi dobili tu partiju. Slušanje Nothing ide u jednom smjeru, prema dolje, sa ne baš previše interesantnih momenata. Ukratko, to je dosadan album, zanimljiv jedino die hard fanovima koji znaju kakve Nike patike Pharell nosi. Za njih bi ovo bilo dobro imati na vinilu, za prosječnog ljubitelja dobre glazbe ovaj album uopće nije potrebno imati. Osim nekoliko boljih pjesama, cjelokupan materijal je monoton i vrijedan brisanja sa hard diska.
 
Party People otvara album kao idealna bouncy stvar za tulume, sa kombom funk sythova i brzinskog beata. To je ta dancefloor stvar. Suprotno od toga, Hypnotize U je lagana, sporija, sa Pharellovim pjevušenjem koje ide nedozvoljenu sferu visokih tonova, nakon čega ide neko kao seksi šaputanje. Hey girl, girl, you girl, hey you, let me touch you – to je takva stvar. Quagmire (Family Guy alumni) bi znao kako iskoristiti ovaj singl, ako znate na šta mislim***.
 
Perfect Defect još je jedan svijetliji trenutak albuma, ova funky himnica idealna je za dizanje raspoloženja, uz podebljani bas, trube, i ritam sekciju iskopanu iz izvornog funka ranih 70tih.
Life As A Fish zanimljiv je odmak u soul, sa hintovima na Andrea 3000 i već prije spomenute The Roots. Hot-n-Fun (sa Nelly Furtado) zatvara album na staroškolski način, kao da piči iz boomboxa tamo negdje 1984.
 
To je nekoliko pjesama koje se ističu, a ovo ostalo može se definirati kao materijal za popunjavanje minutaže. Nothing broji deset pjesama, a ako ubodete special edition, dobijete ih 16, ako vam baš toliko treba. Da mi netko uvali ovaj album i kaže da je riječ o B stranama singlova i rijetkim pjesmama koje se nisu našle na prijašnjim albumima, povjerovao bih. Gledajući cjelokupnu diskografiju NERD-a, imam dojam da bi bili bolji da su izdavali maxi signove i EP izdanja, sa remixima za klubove, za podij, za radio. Ali briga njih, para imaju dovoljno, tu je i dobar marketing, a DJ Steve Aoki će ih uvijek zavrtiti na tulumima za LA / NY artsy fartsy ekipu.
 
Ako tražite mekši zvuk a da nije neko sladunjavo pop sranje, ovaj album može proći. Bit će to idealan suputnik dok se vozite na posao, usisavate stan, ili dok pokušavate impresionirati artistički naklonjene cure sa svojom kolekcijom na iPodu. Imaš novi NERD, joj ja Pharella obožaaaavam. Tome služi.
 
Vuk Oreb
Hits 1312
N.E.R.D. Albumi Kronologija The Best of N.E.R.D. » The Best of N.E.R.D.

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42