MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2021
Format Albumi
Vrsta / Americana / Folk-rock / Contemporary Folk / Modern Acoustic Blues / Bluegrass / Rhythm & Blues
Dodano Utorak, 25 Siječanj 2022
Žanr Folk
Length 53:32
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2021
Država Europa
Etiketa Warner Music UK / Dancing Bear
Catalog Number 0190296606502
Edition details objavljeno: 19.11.2021.; produkcija: T Bone Burnett; snimano: 2021 - Blackbird Studios, Nashville, TN, Sound Emporium Studios, Nashville, TN i Top Cat Studios, Wiltshire, UK
Tags Dancing Bear Warner Music Robert Plant Alison Krauss T Bone Burnett

Review

"Raise the Roof" drugi je zajednički studijski album Roberta Planta i Alison Krauss. Album je objavljen 19. studenog prošle godine u izdanju Rounder Records i Concord Records u Americi te preko Warner Music za ostatak svijeta. To je možda i najcjelovitija informacija za sve one koji su u ovom filmu.

I nećete vjerovati, 14 godina je prošlo od njihove prve suradnje i da, tada su pokupili 6 Grammmyja i, kako to i priliči njihovom statusu, samo su se okrenuli drugim aktivnostima. Mada su mnogi očekivali da će dalje "derati istu kozu", no ništa od svega toga nije se dogodilo!

A onda, prošle godine, i to već gotovo krajem godine, pred svima nama pojavio se ovaj studijski album i, naravno, ekipa je odmah sjela za stol i krenula je još jedna, uvijek sve prisutna glazbena priča koja samo potvrđuje da sve se mijenja, ali ono što je postojano u glazbenom svijetu, ono što ima konstantu jesu "roots" glazba i r&b. Sasvim sam siguran da ova glazba uvijek ima važnu ulogu u ljudskim životima i životima svih onih koji samo vole dobru glazbu.

Naravno da vam neću objašnjavati tko su Robert Plant i Allison Krauss, ako to ne znate onda samo "lagano" napustite ovaj tekst i potražite nešto drugo.

Kao i kod prvog studijskog albuma, suradnja ovo dvoje velikih glazbenika istinska i prava je poslastica za sve one koji traže odličnu furku i kvalitetnu glazbenu ponudu.

Robert i Allison to će vam uvijek isporučiti i oni to i čine, uz sjajnu ekipu glazbenika. Evo ih redom: T Bone Burnett (bas gitare, akustične i električne gitare, mellotron, back vokali i producent); David Hidalgo (akustične i električne gitare, jarana, pljeskanje rukama);Bill Frisell (akustične i električne gitare); Buddy Miller (električna mandolina, gitara); Russell Pahl (pedal steel gitara, električni bas, gitara); Marc Ribot (akustična gitara, banjo, dobro, električni bas, gitara), pljeskanje rukama; Colin Linden (resonator gitara); Viktor Krauss (bas, kontrabas, mellotron); Dennis Crouch (bas); Stuart Duncan (banjo, čelo, violina, mandolina); Jay Bellerose (bubnjevi, udaraljke, pljeskanje rukama); Jeff Taylor (dolceola, celesta, marxophone, bas harmonika, klavir) i Lucinda Williams (back vokali). Svi zajedno, svaki u svom segmentu, dali su sve od sebe i rezultat nije izostao.

"Raise the Roof" definitivno zadržava svoju izraženu jednostavnost, ali i pažljivo postavljajući izazov izdanja još jednog albuma koji nudi uglavnom obrade pjesama koje su još uvijek jednako dojmljive i originalne.

S druge pak strane, kada se u studiju udruže i krenu osebujni talenti Planta i Allison Krauss, onda prašina s dosta starih stvari doslovno nestaje, leti i gubi se u zraku. Nema nikakve dvojbe, Allison i Robert to doista sjajno rade!

Kolekcija od 11 covera i jedne autorske pjesme Roberta Planta/ T Bone Burnetta jednostavno je samo pokazala kako se dvoje glazbenika sjajno nadopunjuju i, iako žanrovski dijametralno suprotni, Robert i Allison zvuče, ako ništa drugo onda dostojanstveno! I to itekako poštujem!

Uglavljen između Led Zeppelin korijena, ljubavi prema doo-wop-u iz 1950-ih i desetljećima duge strasti prema azijskoj i južnoazijskoj glazbi, Plant je isprobao mnoge glazbene mixature. Njegova se karijera sastoji od neupitnih ekspanzija i razilaženja. Stalno mu je nešto falilo, sve do "LeadBelly Tribute" koncerta 2004. na kojem upoznaje bluegrass pjevačicu Alison Krauss, doživotnu članicu Grand Ole Opryja, koja je do prošle godine držala rekord po broju Grammy nagrada koje je osvojila žena, osvojivši svoju prvu s 18 godina. Sve to odjednom postaje jedna sasvim druga i drugačija razina, ta se polarizirana žanrovska identifikacija doslovno gubi i sve se pretvara u, gotovo telepatsku vezu, koja je zapravo rezultirala ovim, po meni, izrazito slušljivim albumom.

Kao i kod svog prethodnika, glazbena čarolija "Raise The Roof" očituje se kroz interakciju nekoliko elemenata: boja dva vokala, koja zajedno zvuče sjajno bez obzira što funkcioniraju na dva različita principa i načina kako sa puno osjećaja i emocija zapravo uljepšavaju samu prezentacijsku formu. Koristeći pjesme iz nepresušnog bazena Americane koja uključuje blues, soul i country, ali i podebljene onom britanskim, gotičnim štihom Planta i izrazitm slušljivim vokalom Allison Krauss. Sve to, uz pomalo zamršene, ali nenametljive aranžmanske smicalice T-Bone Burnetta, koje vrlo nadahnuto izvode spomenuti glazbenici, daju ponovo ovom albumu velike kredite i šanse da bude memoriran, kao nešto što vrijedi imati u svojim kolekcijama i naravno slušati!

Možemo mi sad lamentirati ovo ili ono, ali Robert Plant i Allison Krauss svojim "Raise the Roof" albumom samo su opet svima začepili usta, jer dok ovo slušate ne možete to činiti ako pričate, morate to slušati u tišini, bez priče, a efekt je doslovno nevjerojatan!

Mladen Loncar - Mike

Hits 1661
Carry Fire « Carry Fire Robert Plant Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiPrigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u


Damir Avdić nastupio u Dva Osam


Zvonimir Šestak Groove Assembly nastupili u Split