MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Full Frequency


Bookmark

Data

Released Veljača 2014
Format Albumi
Vrsta
Dodano Utorak, 30 Prosinac 2014
Žanr Reggae
Length 49:30
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2014
Država Europe
Etiketa Atlantic
Catalog Number 7567868383
Edition details Datum objave: 18.2.2014. Produkcija: Stargate, The Cataracs, Chef Tone, Benny Blanco i Giorgio Tuinfort. Snimano: 2012. - 2013.
Tags Reggeae Sean Paul Atlantic Records Dancehall Full Frequency

Review

Full Frequency šesti je album Seana Paula, a koji je u prvome redu, što ću kasnije naglasiti i kroz doticanje pojedinih pjesama, fantastičan materijal za ljetne izlaske do zore. Ovaj, u svijetu glazbe, priznati i ugledan Jamajčanin očigledno u sebi nosi glazbu svoga kraja i raspršava ju po cijelome svijetu. Naime, čim sam stisnula play ritam me neprestano vukao da poslušam još koju pjesmu. I jesam. Zato držim da je ovaj album odličan materijal za one koji žele pustiti mozak na pašu te na kratko pobjeći od svega što ih muči.

Cijela priča počinje pjesmom Riot koja u sebi sažima intrigantan zvuk i, pored Paulovog, vokal Damiana Marleya koji vraški auditivno obogaćuje pjesmu. Ova je pjesma idealna za smjestiti ju upravo na prvo mjesto na albumu jer poziva na pokret te je idealan klupski hit za kojega vjerujem da je ionako već na repertoaru klubova diljem Hrvatske, a ako i nije, radi se isključivo o njihovu propustu. Nadalje, zanimljiv i pomalo provocirajući naziv pjesme Pornstar nastale u suradnj s Nylom (Brick & Lace) po mome sudu i nije nešto ludo i nezaboravno. Možda je zapravo ključ u tome da se nakon što pjesmu nazovete tim imenom kod slušatelja stvaraju određena očekivanja koja je potom teško razbiti ili zaista zvuči kao nešto što smo već imali prilike slušati, ili bolje reći kao ritmovi ranije silovani od strane glazbenika. U sličan koš mogli bismo smjestiti Want Dem All nastalu u suradnji s Konshens, koja iako čini da za slušanja kimate glavom ne ostavlja dojam sadržajne pjesme.

Usprkos malim zamjerkama na ranije spomenutim pjesmama, Entertainment 2.0., pjesma je koja donosi mnogo gostiju: Juicy J, 2 Chainz i Nicki Minaj te koja totalno osvaja. Naime, ne mogu se sjetiti da sam nedavno čula ritmove slične ovome, a uz to: beatovi, repanje, pjevanje... sve je točno na svome mjestu s jasnim ciljem zabavljanja publike i ne sumnjam da u tome uspijeva svaki put kada ju negdje puste. Uostalom, njen naziv, a koji je u ovome slučaju apsolutno opravdan, progovara o tome. Dio koji Paul pjeva:
From the table to the car, from the car to the crib ‘Cause tonight I need some entertainment
Girl ya bad, girl ya bad, girl ya bad, Entertainment apsolutno je dobro ukomponirano s dijelom koji izvodi Minaj: Ima hit the Myx, with the chicks Take my tips, Ima hit the bitch Hit the pole, hit the flips. Pored nje, pjesme koje su me osvojile na prvu jesu: It`s your life, Lights on i Legacy.

K tome, a prije zaključenja recenziranja ovoga albuma moram napomenuti da sam već s prvim preslušavanjem pjesme Hey Baby shvatila da me dio s početka, a koji se i kasnije pojavljuje kroz pjesmu, neodoljivo podsjeća na pjesmu Let Me Blow Ya Mind pjevačice i reperice Eve. Iako se dakle u segmentima doima kao da je kopirao taj djelić, Hey Baby svejedno zaslužuje pozitivnu kritiku i prijedlog da ju poslušate. Usprkos tomu što ima prizvuk pjesme tipičnih boy bandova ova pjesma privlači da ju stavite na repeat i slobodno mogu reći da mi se zaista svidjela.

Posljednja pjesma koju sam odlučila izdvojiti iz gomilice duge 14 glazbenih komada jest Turn It Up koja ujedno zatvara i odjavljuje ovogodišnji Paulov album. Ovo je tip pjesme koju bi voljela čuti, to jest vidjeti ukomponiranu u kakav plesni nastup. Slušajući ju, ne mogu se oteti viđenju nje u nekom filmu koji prati plesnu grupu. Također, ne treba zanemariti niti kvalitetan tekst koji prati ovu pjesmu: „But don't be alarmed When the lights come on That only means you're coming home with me You're turning me on You know what you want I'm turning it up so come and go with me Turn it up Baby, we don't have to say goodbye...

Iako osobno nisam bila veliki fan ovoga izvođača ne sumnjam da ću ovo ljeto nebrojeno puta posegnuti za ovim albumom u dugim ljetnim noćima i poslušati koju pjesmu. Osvrt na ovaj album vjerojatno je najbolje završiti time da će osvojiti sve one koji ionako vole ovog izvođača, ali i da si je Sean Paul s ovim uratkom otvorio mnoga vrata, odnosno put ka novim fanovima. Izdan 18. veljače 2014. godine, album je zasigurno već iznjedrio brojne hitove širom svijeta. I neka je kad je zasluženo.

Nela Baričević

Hits 1094

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42