MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2008
Format Albumi
Vrsta Indie rock
Dodano Subota, 29 Siječanj 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2008
Država Velika Britanija
Etiketa Atlantic Records
Edition details Snimano: 2008. / Producenti: Björn Yttling, Paul Epworth / Datum objave: 21. 7. 2008.
Tags Primal Scream Atlantic Records

Review

Transžanrovski škotski sastav pod ravnanjem maestra Bobbieja Gillespieja već pune dvije dekade nastoji i uspijeva biti nešto što bih mogao okarakterizirati kao predvidljivo iznenađenje. Iz albuma u album, iz zvuka u zvuk. Podsjetnik na dug, zavojit put – dva solidna pop rock albuma koja kao da su najavila The Stone Roses; "Screamadelica", već toliko opjevano, hvaljeno i obožavano remek-djelo devedesetih sa svojim neostarjelim fuzijama rocka, plesnog popa, psihodelije i acid-housea; blijedi i suvišni povratak na bazični zvuk u "Give Out But Don't Give Up"; guste teksture sjajnih "Vanishing Point" i "Xtrmntr"; volan ponovno u zavoju prema određenijem rock zvuku u još ipak dosta sintetiziranom "Evil Heat"; partijanerska rock slikovnica "Riot City Blues" i… evo nas u 2008. i prelijepoj budućnosti!

Negdje na pola puta između dva prethodnika, ali nadahnutiji, "Beautiful Future" opet je prvenstveno zabavan album. Gillespie je usvojio sve lekcije i kao da je naučio što je imao i htio naučiti. Pop-rock, taj ofucani, ali vrlo korektan izraz najbolji je opis devetog po redu albuma u pjesmarici Primal Scream. Moram priznati da, nakon tolikih oscilacija i zaokreta u razvoju karijere i zvuka ovog vrlo mi dragog benda, pred najavu svakog novog albuma pomalo strepim nad onim što ću čuti iz zvučnika. Baš tu leži poanta o "predvidljivom iznenađenju". Ni "Evil Heat" ni "Riot City Blues" nisu me osobito oduševili, osobito jer su došli nakon tako sjajnih albuma. Prvi je došao kao usporavanje nakon furioznog zaleta, kao pauza između onog prije i onog poslije. Drugi je bio to "poslije", ali se ispostavilo da je album za jednokratnu uporabu – dobar i nebitan, zafrkancija, soundtrack za razuzdani tulum. "Beautiful Future" je doletio da pomiri te neke tenzije iz prošlosti.

Mladi duo producenata, Paul Epworth i Bjorn Yttling, ubrizgali su zvuku benda novu injekciju, ne sumnjam, pod budnim okom/uhom/rukom Bobbieja Gillespieja. Uistinu, Primal Scream zvuče svježe, poletno i nadahnuto. Od pjevne, ironične naslovne pjesme, pa valjajućeg singla "Can't Go Back", preko finoća "Uptown" i "The Glory of Love", do sjajne sredine albuma, gdje su se poslagale masna "Suicide Bomb", njuorderovska "Beautiful Summer" i zavodljiva "I Love to Hurt (You Love to Be Hurt)". I dalje do prozračne "Over & Over" i rokerske završnice. Uredno poslagano, dovoljno nesavršeno da bi bilo dopadljivo i dovoljno sjajno da bi bilo zgoditak. Nakon prethodnika koji je vjerojatno poslužio kao ispušni ventil, Gillespie se pripremio za nove pop avanture i bit će više nego dobrodošla stavka ove koncertne sezone.

Da, podsjetnik na nastup u Zagrebu za nešto više od mjesec dana dužna je nadopuna osvrta na "Beautiful Future". Očekujem sjajnu živu verziju novog materijala, uz kolaž starijeg materijala u današnjem ruhu, što će se, vjerujem, savršeno stopiti u zvučnu tapiseriju onoga što je uvijek mutirajući Primal Scream danas.

 

Toni Matošin

Hits 658
Riot City Blues « Riot City Blues Primal Scream Albumi Kronologija More Light » More Light

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42