MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2012
Format Albumi
Vrsta / Pop
Dodano Ponedjeljak, 21 Srpanj 2014
Žanr Pop
Length 1:16:57
Broj diskova 2
Edition date Ožujak 2012
Država Germany, Austria, & Switzerland
Etiketa Capitol Records
Edition details Producenti: Ammo, Benny Blanco, Dr. Luke, Max Martin, Tricky Stewart, Stargate, Sandy Vee, Greg Wells; Datum objave: 26. 3. 2012; Snimano: 2009. - 2012.
Tags pop SAD Capitol Katy Perry Ammo Benny Blanco Max Martin Tricky Stewart Stargate Sandy Wee Greg Wells Reizdanje

Review

Katy Perry nije glupa kao što bi se slušanjem njezine glazbe moglo zaključiti.

Pomno iskalkulirana medijska pojava dobro ispunjava tržišnu nišu koju su praznom na prijelazu stoljeća ostavile Britney Spears i Christina Aguilera mijenjajući imidž djevojke iz susjedstva onim prve drolje kraj zahoda. Ne može se reći da Katy Perry nije seksualizirana, no njezino isticanje bujnog poprsja i stvaranje prvog hita na temelju nečeg toliko učestalog poput lezbijskih poljubaca na tulumima je benigno u odnosu na val polupornografije na kojem jašu njezine kolegice. Isto tako, Katy Perry nema stav o gorućim svjetskim temama, o svim kolegama misli sve najbolje, a skandal joj je gotovo pa nepoznat pojam.

Glazba je još manje pretenciozna: radi se o priprostim ljetnim hitovima pamtljivih refrena koji služe kao radijska alternativa teškim preproduciranim hitovima Rihanne i Ke$he. Uz to, ne ponavlja Gaginu pogrešku obraćanja specifičnoj skupini potlačenih i posebnih, glazbu Katy Perry mogu shvatiti svi, za stihove Katy Perry ne postoji intelektualni prag koji je potrebno prijeći.

Čak i uz takvu politiku nezamjeranja i uklapanja u tržišno najisplativiju ulogu rezultati Katy Perry su impresivni. Teenage Dream, njezino drugo studijsko izdanje je jedini album neke pjevačice s kojeg je izašlo čak pet američkih brojeva jedan i drugo toliko uspješno glazbeno izdanje u povijesti (prvo je bilo Bad Michaela Jacksona). Isto tako, Teenage Dream je Katy Perry omogućio da u top 10 američkih singlova ostane nevjerojatnih 69 tjedana za redom (dakle više od godinu dana). Smatrajte Katy Perry jednim od najuspješnijih marketinških stratega u glazbenoj industriji.

No, ovdje se ocjenjuje glazba, a ne nečije ekonomske vještine. Obzirom da joj je za ovakav proboj najmanje bitna kvaliteta onog što stvara, zašto bi se Katy Perry zamarala glazbom? Teenage Dream: The Complete Confection je tu da još malo zadrži tu medijsku pozornost koju je Katy Perry zadobila obaranjem i postavljanja novih rekorda Billboarda. Na bonus disk su dodane tri nove pjesme, iskopane iz prašine nakon snimanja matičnog izdanja. Part of Me je već poharao top liste oslanjajući se na nastup na Grammyjima i redikulozni spot u kojem marinka Perry pleše ispod američke zastave. Wide Awake je zarazna balada na tragu E.T., a Dressin' Up bljutava brojalica o flertu (You wanna pet my kitty, You're such a dirty doggy je ispod nivoa čak i za tragičnog tekstopisca kao što je Katy Perry).

Tri pjesme nisu dovoljne da zainteresiraju publiku za kupnju, pa je dodana i akustična verzija The One That Got Away koja previše ističe slabosti Perrynog unjkavog glasa, te remiksevi u kojima je Perry u goste na pjesme pozivala reperske velikane kad je postajalo jasno da bez njih pjesme neće dogurati do broja jedan. Bahati Kanye West je solidan za potrebe E.T.-a, dok je Missy Elliott u Last Friday Night iznova dokazala da je njeno vrijeme prošlo. Proširenje albuma zatvara remiksirani spoj svih Perryinih hitova s Teenage Dreama. Sveukupno – ni manje ni više od tržišno najisplativije strukture.

Osnove ekonomije su jasne - industrija se uvijek ravnala prema tržištu. Obzirom na dobro uhodan recept kojim obara rekorde i ostvaruje basnoslovne zarade, Katy Perry bi bila luda da ne nastavi svoju industrijsku proizvodnju. Ili stvaranje glazbe, kako već želite.

Ivan Glazer

Hits 1062
Teenage Dream « Teenage Dream Katy Perry Albumi Kronologija Prism » Prism

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42