MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Prism


Bookmark

Data

Released Listopad 2013
Format Albumi
Vrsta / Pop
Dodano Srijeda, 15 Travanj 2015
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2013
Država UK & Europe
Etiketa Capitol Records
Catalog Number B001921502
Edition details Produkcija: Greg Wells i Katy Perry
Tags Katy Perry Capitol

Review

Na trećem studijskom albumu Katy Perry (ako ne računamo kršćanski prvijenac pod imenom Katy Hudson), najavljuje se radikalan zaokret. Potpomognut mračnim videima o spaljivanju perike iz prošle faze i sprovodu nekadašnje Katy Perry, netko bi očekivao stvarno zreliju glazbu. Dakako, mnogi su bili svjesni da bi to bilo previše očekivati od ove neofenzivne pop zvijezde koja zapravo vjerojatno od svih najviše podilazi masama. Jednostavne pjesme koje se ne vežu ni uz kakav oblik mišljenja, izuzev onog da se želi biti sretan, nisu više nešto što će kod Katy probuditi glasna zapomaganja i govore kako "to može napraviti svatko". Može, ali Katy je tu uvijek bila malo više na svom terenu nego drugi.

Tako i na novom albumu Prism - cijeli je koncept (ako on postoji izvan njenih rečenica) u tome da se pusti svjetlo u život, u isijavanju u tisućama različitih boja koje su tisuće lica ove izvođačice. Album zaista je takav, no nije to pretjerano pozitivna stvar. Nekoherentan je, neuredan, pjesme se logički ne nadopunjuju, a svaka malo bolja mogla je komotno biti na zadnjem albumu. Progres u zvuku nikakav je, dok je prošli album u odnosu na prvijenac bio kao nebo i zemlja. I kohezijom i kvalitetom. Naravno, ne može se ovdje pričati o nekoj vječnoj kvaliteti jer Katy bez prenemaganja radi ono što će se ljudima svidjeti i zadovoljiti potrebe sezone. Ali Teenage Dream bio je kolekcija izvrsnih pjesama u vrijeme kad je izašao, a promašaji na tom albumu bili su malobrojni.

Ovdje ih je nešto više. Jedina zapravo besramno loša stvar je This Is How We Do, ali veći je problem generički predznak pojedinih pjesama. Počinjemo od prvog singla,Roar, za koji biSara Bareilles trebala dobiti "credit" na stranicama knjižice albuma. Tu nije kraj. Unconditionally, drugi singl, valjda je najsigurnija balada koju je Katy mogla napraviti, iskreno mi nije jasno kako bi mogla ikoga protresti kad je tako sigurna i plaha, unatoč vrištanju za vrijeme refrena. Ima tu još koja nepotrebna pjesma, kao This Moment ili International Smile, ali ima i dobrih.

Krenimo od Legendary Lovers... Glazbeno, u ovoj se pjesmi stvarno puno događa, a odrađeno je jako dobro - puno bhangra elemenata i izraženih bubnjeva, fantastičan build-up do refrena, a zatim potpuna eksplozija zvukova s odličnim back vokalima - ova pjesma bila bi izvrstan kandidat za jedan od budućih singlova. Volim kad Katy ipak u svoj sigurnosti svoje glazbe ubaci bar malo nečeg netipičnog. Odlična duhovita Birthday prepuna je funka, a Walking On Air inspirirana velikim house pjesmama devedesetih. NaDark Horsepoigrava se trap beatovima i misticizmom (iako je u tome korak predaleko bio Juicy J), a na Love Me čini već milijun puta preslušanu poruku, samo preko odlične produkcije (Bloodshy & Avant) i na jedan vrlo dirljiv i lijep način.

Prism je sve što ste čuli na prošlom albumu, čak slatkastije i sirupastije, a to puno govori (obzirom da je prošlom albumu omot mirisao po šećernoj vuni). Vrhunac sladunjavosti dolazi u Double Rainbow, ali upravo ta pjesma je među ljepšima na albumu, što zapravo pokazuje da ta sladunjavost nije problem. U albumu možete uživati i iznjedrit će bar još nekoliko velikih hitova. I neka. Katy je pop zvijezda koja se svima može sviđati i koja može biti na vrhu ljestvica s pjesmom na koju se nitko neće naljutiti iz racionalnih razloga. Jedino što bi sa glazbene strane mogla napraviti bar nekakav progres, čisto da pokaže da je glazbenica prije svega, jer iz ovog albuma ne možete baš dobiti takvu poruku.

Mislav Živković

Hits 781
Teenage Dream - The Complete Confection « Teenage Dream - The Complete Confection Katy Perry Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42